Сестра вбитого іноземного студента не витримала і переїхала з Тернополя. Чому затягують розгляд справи?

Сестра вбитого іноземного студента не витримала і переїхала з Тернополя. Чому затягують розгляд справи?
  • Чому сестра убитого в Тернополі іноземного студента – Ешлі переїхала до Одеси? Адвокат потерпілих каже про умисне затягування справи.
  • Тернополянка Соломія, яку підозрюють у вбивстві іноземця, весь рік провела у СІЗО. Вона скаржиться на умови тримання під вартою і на стан здоров’я.
  • Що відомо про розгляд справи? Коли буде вирок? 
  • «20 хвилин» також пригадали трагічні випадки, пов'язані з іноземними студентами, які навчалися у нашому місті. 

Жорстоке вбивство студента-іноземця Ерітьє, яке трапилось 9 травня минулого року, набуло неабиякого резонансу.

Справу давно передали до суду, однак, розгляд по суті досі не почали. Адвокат потерпілої родини має цьому пояснення. Адвокати Соломії відмовляються говорити в телефонному режимі. Мовляв, потрібна підготовка. Можливо, їхню думку вдасться почути 14 травня – саме тоді має відбутись чергове підготовче судове засідання у цій справі.

Нагадаємо, підозрювана Соломія, за версією слідства, 9 травня 2020 року перебувала в квартирі разом з громадянина Республіки Конго – 24-річним Ерітьє. У ході конфлікту, що виник між ними, підозрювана нанесла потерпілому один удар гострим предметом в ділянку тулуба, спричинивши йому тілесне ушкодження, яке призвело до масивної крововтрати, від якої останній помер на місці події.
9 травня неповнолітню затримали та повідомили про підозру у вчиненні вбивства.
Камери відеоспостереження поруч з місцем вбивства показали, як дівчина на таксі їде додому.

Відео дня

Рік провела у СІЗО

Органом досудового слідства Соломії вручили підозру за ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне вбивство. Санкція статті передбачає від 7 до 15 років позбавлення волі.
— 10 травня 2020 р. у Тернопільському міськрайсуді розглянуто клопотання про застосування запобіжного  заходу підозрюваній у вигляді тримання під вартою із визначенням застави 315 тис. грн, — повідомила суддя-спікер Тернопільського міськрайонного суду Анна Мостецька.

Згодом і дівчина, і її захисник, і прокурор у справі оскаржили міру запобіжного заходу в Тернопільському апеляційному суді.

До речі, засідання було закритим. Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 27 КПК України, оскільки на час скоєння злочину підозрювана була неповнолітньою, судове засідання проходило у закритому режимі.

Щодва місяці дівчині продовжували міру запобіжного заходу, не раз її оскаржували в апеляційній інстанції, проте за рік часу Соломію так і не відпустили під домашній арешт.  

Згадують теплими словами

Студента-іноземця досі теплими словами згадують у вузі. Хлопцеві назавжди залишилось 24 роки. Люсамба Ерітьє Кайембе був студентом 2-го курсу Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина, спеціальність «Комп’ютерні науки».

— Він був не просто наш студент! — поділилась Ірина Іващук, директор інституту міжнародних економічних відносин ім. Б. Гаврилишина ТНЕУ. — Він був дуже вихованою і хорошою людиною!!! За весь час навчання у нього не було проблем, завжди брав активну участь в житті інституту. Це важка втрата для його сім'ї, друзів, нашого інституту і університету!

Жінка чимало часу проводила з Ерітьє, той часто приходив на кафедру, пили каву, говорили на всі теми. Вперше познайомились за три роки до його загибелі, коли Ерітьє приїхав до Тернополя та був на підготовчому відділенні. Він прийшов до кабінету і почав говорити англійською, але кілька слів «проскочило» на рідній для хлопця французькій мові. Жінка відповіла, що добре знає французьку. З тих пір спілкування було чимало.

Ешлі втекла з Тернополя, бо болить...

— Він був порядним, відповідальним і дуже справедливим, — каже Ірина Іващук. — І це все для нього було дуже важливим. Спочивай з миром, Ерітьє…

Хлопець був хорошим. І таких зараз мало, так досі говорять усі, хто його знав.  Батьки спочатку хотіли забрати тіло Ерітьє на батьківщину, у Конго. Проте врешті погодились на те, щоб їхнього сина поховали у Тернополі.

Сестра загиблого — Ешлі визнана потерпілою у справі, проте на підготовчих судових засіданнях дівчини немає. Вона подала до суду документ, де просила на цьому етапі розглядати справу без її присутності. Проте обіцяла бути на кожному засіданні, коли почнеться розгляд справи по суті.

Ешлі переїхала до Одеси, де зараз постійно проживає. Попри це дистанційно навчається у вузі Тернополя. Дівчина каже, надто болючими є спогади про наше місто, тому й жити весь час тут не може.

— Стосовно судового розгляду, наразі все на етапі підготовчого провадження, справу давно передали до суду, проте сторона підзахисної затягує розгляд, щораз подаючи клопотання, на мою думку, — необґрунтовані, — каже адвокат потерпілої сторони Сергій Хлєбніков. — Окрім того, кілька разів не з’являлись захисники або інші учасники процесу, хворів також суддя. Тому розгляд по суті ще не почали. І коли почнуть – важко прогнозувати.

Щодо участі у судовому процесі присяжних — про це сторона обвинуваченої клопотань не заявляла. Наразі хотіли лише колегіального розгляду, аби суддя був не один, а троє.

Щодо покарання обвинуваченій, якщо суд назве її винною у вбивстві брата, Ешлі хоче максимального, яке можливе в цій ситуації. Розуміє, що дівчина була неповнолітньою, тому навряд чи їй дадуть максимум за інкримінований злочин, а це 15 років. Проте прагне, аби у цій справі було правосуддя. Такої ж думки і батьки убитого студента.

У СІЗО нема мобілки і банківських карт

Соломії, яку підозрюють у вбивстві іноземного студента ТНЕУ, минулого травня виповнилось 18. Свій ювілей дівчина провела за гратами. Дівчина неодноразово  скаржилась на умови в СІЗО: не можна користуватись мобілкою і банківською карткою. А також нарікала на погане самопочуття. І на початку слідства не раз говорила, що вона свідок, а не обвинувачена у цій справі.

— А чому ніхто мене не розглядає, як свідка вбивства? Можливо, я бачила, як все сталось… — казала Соломія на одному з судових засідань.

У судовому реєстрі «20 хвилин» знайшли ще одну справу дворічної давнини, де неповнолітню дівчину протягнули до відповідальності за «хуліганку». Там теж фігурував іноземний студент.

Згідно з постановою міськрайсуду від 6 грудня 2018 року, студентку 2-го курсу економічного коледжу Тернопільського національного економічного університету, звільнили від адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення на підставі ст. 22 Кодексу України про адміністративні правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

— 29 листопада 2018 року о 19 год. 25 хв. дівчина, перебуваючи в коридорі загального користування 5-го поверху будинку №35 по вул. Збаразька в м. Тернопіль, виражалася нецензурними словами, своїми діями порушувала громадський порядок і спокій громадян, чим вчинила адміністративне правопорушення, передбачене ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення, - йдеться у матеріалах справи.

У судовому засіданні студентка свою вину визнала, у вчиненому щиро розкаялася. Пояснила, що 29 листопада 2018 року о 19 год. 25 хв. вона перебувала в кімнаті гуртожитку. Її друг, громадянин Нігерії, який також там знаходився, вийшов у туалет. Дорогою посварився з сусідкою – та ображала його нецензурною лайкою. Хлопець повернувся в кімнату і поскаржився на даний факт Соломії. Після цього в двері кімнати почали стукати сусіди, іноземець вийшов і розпочалася словесна перепалка. Вийшла і Соломія.

Суд знайшов можливість звільнити Соломію від відповідальності через мало значимість правопорушення.

Не перша смерть іноземних студентів

Вбивство 24-річного студента ТНЕУ Ерітьє, на жаль, не перша смерть іноземного студента на Тернопільщині за останні роки.

Окремої статистики, скільки студентів з інших країн загинули в області, правоохоронці не ведуть. Загалом у Тернополі їх навчається понад 2,5 тисячі.

Ми пригадали ті трагічні й резонансні випадки, про які писали. Та намагались дізнатись, результати розслідувань і чи когось покарали за смерті іноземних студентів. П'ять років тюрми дав Тернопільський міськрайонний суд водію, що скоїв у березні 2016 року аварію на вул. Замковій. Чоловік на швидкості в'їхав у авто, що пропускало на пішохідному переході студентку медуніверситету з Польщі. Як результат — він вдарив перше авто, а те — дівчину. Невдовзі першокурсниця померла у лікарні. 

Студентці із Сьєрра-Леоне, яка померла 21 січня 2019 р., було 26. Її звали Джаллох Еджату. Дівчина навчалася на 4-ому курсі Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина ТНЕУ. Хотіла стати магістром. Дівчину швидка забрала 20 січня із тернопільського залізничного вокзалу. Вона померла у лікарні швидкої допомоги. Згодом з’ясувалось, що у студентки було чимало серйозних хвороб, які й забрали її життя. «Криміналу» в її смерті не знайшли.
Темношкіру студентку з Нігерії збив вантажний потяг неподалік "Білого замку" у четвер, 8 травня 2014 р. близько 12.50. Дівчина була мамою. У неї залишилась 4-річна дитина.

Студентка, яка навчалася у місцевому медичному університеті, йшла близько до колії, як її зачепив вантажний потяг. На місце інциденту прибули медики. Вони госпіталізували дівчину. Утім, як повідомили тоді у швидкій, потерпіла померла дорогою до лікарні.Водночас тодішній начальник лінійного відділу на станції "Тернопіль" Ярослав Матвійчук зазначив, що загибла ішла попри колію у навушниках. Мовляв, це могло б стати одною з причин трагедії.

Донечку загиблої нігерійки, яка у травні 2014 року загинула під колесами потяга, забрала на виховання її подруга 

А Студентка-шестикурсниця медуніверситету втретє не склала іспиту і, ймовірно, через це наклала на себе руки, випивши щурячу отруту. Трагедія сталась у січні 2020 року. Дівчина залишила записку. Бадмус Ололаде Рафіат була студенткою 6-го курсу медуніверситету. Вона – з Гани. Народилась 6 квітня 1995 року. Дата смерті – 16 січня 2020.

Тоді справа набула неабиякого резонансу. Студенти-іноземці влаштовували пікети та вимагали покарати вбивць і пом’якшити умови навчання. Зокрема, - збільшити кількість спраб перездачі іспитів. У ЗМІ з’явились фото передсмертної записки, яку залишила дівчина. Родичі, які приїхали на Тернопільщину, зустрічались з очільником поліції Олександром Богомолом. Та стверджували, що їхня донька не могла накласти на себе руки. Нібито перед смертю до неї телефонував якийсь чоловік.

Кримінальне провадження щодо смерті іноземної студентки закрите на початку квітня у зв’язку з відсутністю складу злочину – експертиза показала, що померла дівчина від отрути, всі обставини свідчили про те, що отруту вона вжила сама, написавши при цьому передсмертну записку, - повідомив начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета. - Всі обставини і докази у справі вказували на те, що вона добровільно пішла з життя.

Що інкримінують підозрюваній Соломії

Кримінальний кодекс України

Стаття 115. Умисне вбивство

1. Вбивство, тобто умисне протиправне заподіяння смерті іншій людині, - карається позбавленням волі на строк від семи до п'ятнадцяти років.

Читайте також
Своє 18-річчя Соломія, яку підозрюють у вбивстві іноземного студента Ерітьє, зустріне за гратами

Соломія, яку підозрюють у вбивстві студента Ерітьє, скаржиться на СІЗО: нема мобілки і банківсьої картки

Студента-іноземця Ерітьє, якого убили 9 травня, поховають у Тернополі 21 травня

"Він був добряк". Присутні не стримували сліз: як у Тернополі ховали вбитого студента-іноземця Ерітьє

Вбивство Ерітьє: експерти визначають, чи Соломія, яку підозрюють у вбивстві – осудна

Суд залишив під вартою Соломію, яку підозрюють у вбивстві іноземного студента в Тернополі
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юлія Майка

    Може досить  вже публікувати одні і ті самі статті ))
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up