До тернопільських волонтерів вже підібрались через сторінки їхніх дітей в соцмережах

До тернопільських волонтерів вже підібрались через сторінки їхніх дітей в соцмережах
  • Волонтери переконують, що з ними все гаразд і просять не приставати на пропозиції шахраїв.
  • Припускають, що це є одним з методів дискредитації волонтерського руху на Тернопільщині.
  • У поліції єдина рекомендація: не реєструватись ВКонтакте, адже це соцмережа країни-агресора і впливу на них – ніякого. 
  • Увага! Сторінку дочки «ВКонтакті» зламали, - повідомила на власній сторінці у «Фейсбук» відомий тернопільський волонтер Лілія Мусіхіна. - Від неї ідуть повідомлення, що я у важкому стані в лікарні. Номер - незрозуміло чий.
    Я жива та здорова. В понеділок звернемось у правоохоронні органи. Не реагуйте на повідомлення!

Волонтер розповіла, що неодноразово просила доньку закрити акаунт «ВКонтакте». Натомість донька переконувала: у неї там чимало друзів, зокрема й тих, хто проживає за кордоном. І ця сторінка – єдина можливість спілкування з ними.

Табу на «ВКонтакте» та «Однокласники»

  • Думаю, я таки переконаю доньку закрити сторінку вже найближчим часом, з метою тієї ж безпеки, - каже Лілія Мусіхіна. – Щойно дізналась, що подібна ситуація сталась і зі сторінкою доньки ще однієї відомої тернопільської волонтерки. Виглядає на те, що нас хочуть «дістати» через наших дітей. Виходячи з цього, можу припустити, що це є одним з методів дискредитації волонтерського руху на Тернопільщині.

Подібні повідомлення – про жахливу серцеву хворобу матері – розсилали в приват і від імені доньки Любові Буряк, відомої у Тернополі більше, як Дзвінка Торохтушко. Дівчинці теж зламали акаунт. Натомість жінка на власній сторінці у «Фейсбук» запевнила друзів і небайдужих: з нею все гаразд.

Відео дня

До поліції тернополянки не звертались, запевнив заступник начальника Подільського регіонального управління кіберполіції Георгій Кондратюк. Та й подібних звернень, що зламували акаунти і розсилали з них повідомлення про збір грошей, не пригадують.   

  • Тут може бути єдина порада: не користуватись інтернет-ресурсами країни-агресора, - запевняє Георгій Кондратюк. «ВКонтакте» - суто російська соцмережа. Сервер – у Санкт-Петербурзі. І впливу на нього ми не маємо.

Завели сторінку у цій соцмережі – значить свідомо «злили» інформацію та надали всі дані країні-агресору, кажуть у кіберполіції. І наполегливо радять: не користуватись російськими мережами. В тому числі й «Однокласниками». Всі решта соцмереж, запевняють у поліції, - абсолютно легальні.

  • Щодо «ВКонтакте» - ми не радимо там мати акаунти, особливо дітям, - каже Георгій Кондратюк. – Там ще й чимало порнографічних матеріалів та таких, які порушують авторські права. Модерація практично не здійснюється і, відповідно, можна розмістити будь-який допис чи інформацію.

Козир для ворога

В умовах триваючого конфлікту на Донбасі та окупації Криму, використання українцями російських соціальних мереж дає агресорові у руки додатковий козир, який допомагає ворогові ослаблювати нашу країну.

  • Ми неодноразово зверталася до громадян із застереженнями щодо користування соцмережами Російської федерації, - розповіли у секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю управління СБУ в області. - Маємо численні приклади використання соціальних мереж спецслужбами РФ для розхитування ситуації в Україні та організації різноманітних провокацій.

На сьогоднішній день російські соціальні мережі стали невід’ємним елементом гібридної війни. Тому, навіть буденне використання нашими співвітчизниками цих мереж, їх участь у поширенні та обговоренні інформаційних вкидів ворога, жодним чином не сприяє протидії окупантам.   

  • Крім того, в питанні використання російських соціальних мереж є важливий аспект особистої безпеки інтернет-користувачів та збереження їх персональних даних, - наголосили в управлінні СБУ. - Нагадаємо, що з серпня 2014 року в Росії набрав чинності закон, який надає ФСБ можливість без рішення суду отримувати практично усі особисті дані користувачів інтернет-ресурсів, що зареєстровані в Російській Федерації.

На вимогу представників російських спецслужб власники поштових серверів, блог-хостингів, форумів та соцмереж зобов’язані надавати дані щодо усіх логінів та електронних адрес своїх користувачів, списки їхніх контактів, відомості про кількість, об’єм і адресатів переданих повідомлень.

  • Відтак, якщо ви турбуєтеся про безпеку особистої інформації, ми рекомендуємо утриматись від використання інтернет-ресурсів російської доменної зони, - кажуть у секторі взаємодії зі ЗМІ та громадськістю управління СБУ в області. – Насамперед, поштових скриньок та соцмереж.


 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Нічого дивного, дивно, що тільки зараз.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 Обмеження зі світлом в Тернополі наразі застосовувати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання Від читача 09:22 У конструктивній співпраці – ефективна робота 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up