Суд заслуховує свідків у справі рятувальників, звинувачених у браконьєрстві

Суд заслуховує свідків у справі рятувальників, звинувачених у браконьєрстві
  • Десятки мішків рибальських сіток, водна ракета для риболовлі під льодом, коптилка для риби – все це знайшли активісти у приміщеннях рятувально-водолазної станції на Дальньому пляжі, коли 1 березня минулого року затримали на незаконній риболовлі двох рятувальників.
  • Всі ці факти навів в суді голова громадського об’єднання «Скеля» Андрій Об’єщик. Він був першим свідком, якого заслухав суд у справі рятувальників, яких звинувачують у браконьєрстві.

 

Судове слухання відбулося 17 січня зранку, суддя – Сергій Кунцьо. На засіданні були присутні свідки, громадські активісти і самі обвинувачувані – водолаз Володимир Гевко та начальник Тернопільської міської рятувально-водолазної станції Микола Кушнір. Вони, до речі не визнають своєї вини і готові давати покази в суді.  Загалом на засіданні суду зібралося більше десятка слухачів, тоді як слухання призначили у дуже маленькому для такої кількості людей приміщенні. Очевидно саме в цей час в міськрайонному суді відбувалися інші набагато важливіші слухання, на які прийшло ще більше людей. Тож у суді не знайшлося більшого приміщення для такої резонансної справи.

Рятувальників обвинувачують у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч 1 ст 249 Кримінального кодексу України – «Незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, якщо воно заподіяло істотну шкоду». Досудовим розслідуванням встановлено, що 1 березня 2016 року Микола Кушнір разом з Володимиром Гевком  перебували на території тернопільської міської рятувально-водолазної станції і з метою заняття незаконним промислом здійснили незаконний вилов риби. А саме: судака, щуки, окуня звичайного, ляща, річкових раків та ін. Всім цим рятувальники заподіяли КП «Об’єднання парків культури та відпочинку», а  саме на його балансі перебуває Став,  матеріальних збитків на суму 9184 грн.

Для встановлення істини у цій справі суддя вирішив вислухати свідків, представника потерпілого, обвинувачуваних. На слуханні 17 січня заслухали лише одного свідка – Андрія Об’єщика. Наступне слухання – 7 лютого о 14.30.

Відео дня

На суді Андрій Об’єщик розповів, як саме дізнався про рятувальників, які займаються браконьєрством.

— 28 лютого мені зателефонував знайомий рибалка, який повідомив про ситуацію, яка склалася на Тернопільському ставі, - каже пан Об’єщик. Два місяці до того ми спіймали цього рибалку на незаконній риболовлі  і притягнули до відповідальності, тому він принципово вирішив повідомити про порушення інших, щоб цих порушників теж покарали. Чоловік сказав, що навпроти рятувальної станції бачить човен, чути брязкіт замків і що на незаконну риболовлю виходять рятувальники.

Після цього поблизу рятувальної станції зібралися учасники ГО «Скеля» і почали спостерігати за всім. Їм, за словами пана Об’єщика, довелося чотири дні сидіти в засідці, аби спіймати на гарячому рятувальників. Тоді для фіксації порушення викликали поліцію.

У підсобних та складських приміщеннях активісти знайшли риболовні сітки,   сковорідки зі смаженою рибою, коптилки для риби.  З сітки, яка була у воді, теж витягнули рибу. Це була сітка ручної роботи, яка один в один була схожа на ті, що знайшли на складах, зауважує Андрій Об’єщик.

 — Коли ми це все побачили, зрозуміли, що це серйозне браконьєрство, - каже він. — Загалом ми виявили 70 мішків сіток, а це 200 сіток. Потім на мене посипалися обвинувачення від начальника рятувально-вололазної служби області. Мовляв, я хочу дискредитувати їхню службу. Мені сказали, що на станції мають бути сітки для пошуку потопельників. Але ж я знаю, що жодних сіток для цього не використовують. До речі, в нас такі сітки взагалі заборонені для продажу.  А на легальній сітці має бути спеціальна бірка. На цих сітках жодних бірок не було.

До слова, прокоментувати ситуацію журналіст звернулася і до обвинувачуваних рятувальників. Проте від коментарів вони відмовилися, мовляв, все скажуть вже після завершення суду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up