У суді проголосили вирок Валерію Устинову, який стріляв по дітях біля школи

У суді проголосили вирок Валерію Устинову, який стріляв по дітях біля школи
  • «Коли я говорила з ним після затримання, Валєра дуже плакав», – екс-дружина Устинова.
  • Максим Капустяник, життя якого докорінно змінилось після фатального пострілу на шкільному стадіоні, день народження тепер святкує двічі. Перший раз –  коли народився, другий –  21 січня, коли пролунав постріл, і його тіло всіяло дробинками. 
  • Чи знає син Валерія Устинова, одноліток Максима, в чому обвинуватили батька? І як малий ставиться до нього після того, що той накоїв?

У Тернопільському міськрайонному суді проголосили вирок Валерію Устинову, якого встигли охрестити «стрільцем по дітях». Його засудили до 7 років позбавлення волі. Також суд стягнув з обвинуваченого 1 мільйон гривень моральної шкоди на користь потерпілого. Щоправда, коли Валерій Устинов відшкодує ці гроші, і чи матиме змогу відшкодувати взагалі, поки невідомо. 

Стріляв з вікна квартири

Тим часом 12-річний Максимко Капустяник навчився жити з понад 30 дробинками, які досі залишаються у тілі малого, і тепер святкує два дні народження – у день, коли справді народився, і вдруге – 21 січня, коли на шкільному стадіоні пролунав фатальний постріл, який мало не коштував хлопчику життя.

У судових засіданнях останнім часом Валерій вперто відмовлявся від послуг адвоката та стверджував, що зуміє захистити себе самотужки. Його колишнього адвоката, нагадаємо, тимчасово позбавили ліцензії.

Відео дня

«20 хвилин» в суді, під час одного із засідань, зустрілась з екс-дружиною Валерія Устинова. У подружжя є спільний син Артем. Хлопчик одноліток підстреленого Максима, більше того, обоє тренувались в одному й тому ж футбольному клубі. Проте для Максима мрія стати відомим футболістом, скоріш за все, так і залишиться мрією.

Жінка погодилась розповісти, чи знає син, в чому обвинуватили батька, які стосунки у Валерія із сином, яким є сам Валерій та чи спілкувалась вона з батьками покаліченого підлітка.

Нагадаємо, за версією слідства, 21 січня 2021 року близько 11 год. 00 хв., підозрюваний, з вікна своєї квартири, здійснив прицільний постріл із вогнепальної зброї в дітей, які перебували на спортивному стадіоні однієї із тернопільських шкіл. В результаті двом малолітнім потерпілим спричинено тілесні ушкодження у вигляді вогнепальних поранень.

У 8-річного хлопчини дробинка застрягла на обличчі – її витягли і відправили малого додому. А в тілі 11-річного Максима Капустяника виявили понад 40 дробинок. Кілька медики змогли витягти, інші були надто глибоко, в тому числі пройшли і через деякі внутрішні органи, тому того ж дня Максима терміново перевезли до столичного Охматдиту. Там школяра теж двічі оперували. Батько хлопця Ярослав Капустяник каже, що в тілі сина досі залишається близько 30 дробинок.\

Саме після третьої операції Максим у лікарні відсвяткував свій 12-ий День народження.
Журналістці вдалось кілька хвилин поспілкуватись із Валерієм Устиновим – ще перед початком одного з судових засідань у міськрайсуді. Валерій наполягав, що умислу стріляти по дітях не мав, запевняв, що щиро кається у скоєному. Устинов в апеляційному суді стверджував, що не стріляв умисне, просто прибирав вдома і чистив зброю. Та у нього давно, користувався востаннє років 5 тому, коли ходив на полювання. На запитання одного з суддів, чи чистив зброю, направивши рушницю у вікно, той лише заперечував. 

У батька і сина нереальний зв’язок

— Валєра — дуже добрий, і про це скажуть всі, хто його знає, — колишня дружина Валерія Устинова Ольга Зуляк ледь стримує емоції та сльози. Видно було, що вона дуже засмучена. —З батьком Макисма я спілкувалась, в перші дні (після пострілів – прим. авт.) я прийшла до нього, вибачалась і від себе, і від імені Валєри. А коли говорила з ним по телефону, він дуже плакав.

Що сталось насправді на шкільному подвір’ї, чому Валерій взяв до рук зброю і поцілив у двох дітей, з’ясовуватиме слідство, каже екс-дружина.

— А я лише хочу сказати, що Валера завжди був дуже доброю людиною до всіх, — запевняє Ольга Зуляк. — В нього було дуже багато друзів, і всі його знали, як дуже хорошу людину. В нього є син, такий же за віком, як Максим. В них нереальний зв’язок, як в батька і сина. Син його поважає, любить і слухає беззаперечно. Тільки, щоб не засмучувати тата.

Артем знає, що трапилось з батьком і в чому його звинувачують, каже екс-дружина Устинова. Проте хлопець переконаний: тато це зробив ніяк не умисно. Скоріш, це сталось випадково. Дитина настільки любить батька, що не вірить у те, що тато міг умисне нашкодити дитині.

Як і чому сталась трагедія, жінка уникає це обговорення. Вважає це грубою помилкою і фатальним збігом обставин. І щораз у розмові додає: «Валєра, як людина, – дуже добрий. І кого би ви не запитали, всі це підтвердять».  

— Я розумію біль батьків Максима, і Валєра, повітре, це теж розуміє, — стверджує Ольга Зуляк. — І він просив би пробачення у Максима та його батьків знову і знову. І, повірте, волів би, аби такого ніколи не трапилося б.

Святкують два Дні народження

21 січня 2022 року минула перша річниця, коли пролунав фатальний постріл. І саме у цей день малий тепер святкує свій другий День народження.

— Дякуємо Богу, що ми змогли це все пережити і перейти, що Максим зміг подолати цей страшний біль, — поділився із «20 хвилин» Ярослав Капустяник, батько пораненого хлопчика.

Родині було надзвичайно важко пережити 21 січня, зізнався батько. Саме рік тому у цей день їхнє життя докорінно змінилось, а життя сина висіло на волосині після того, як  малого підстрелили під час прогулянки на шкільному стадіоні. 

— Перше, що ми зробили цього дня, — це помолились, подякували Богу та відслужили літургію, — пригадує батько. — Після цього подарували йому тортик,  про який він мріяв рік часу! Так, лікарі забороняли йому майже рік їсти смаколики. Стан здоров’я не дозволяв. І цей торт був більш дієтичним. Але справжнім, ще й з логотипом улюбленої команди «Динамо»! Максим був щасливим.

Далеко не всі випробування, на жаль, позаду — і батьки, і сам хлопчик це розуміють. Але це шанс на життя і на те, щоб ставати сильнішим, каже батько. І запевняє: вони вірять, що Максим все це зможе подолати і йти далі…

— Фактично це другий день народження Максима, — стриматись важко і батькові. — І ми дякуємо Господу Богу і всім людям, які молились за те, щоб син був здоровий, сильний, і міг далі переносити все, що чекає на нього.

Суд відправив Валерія Устинова за грати на 7 років. З них практично півтора року ув’язнення Валерій вже відбув – зарахують час, проведений під час слідства і судових розглядів у СІЗО. Засуджений може подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня проголошення вироку першої інстанції. Чи робитиме це – повідомимо додатково.

Читайте також

Я каюсь. Це для мене трагедія — за крок до вироку для стрільця по дітях Устинова. Що йому «світить»?

Максим Капустяник отримав іменні футболки від Луческу і пройшов реабілітацію поруч з легендами-футболістами

Максим, якого підстрелили біля школи, уже вдома і обійняв сестричку. Але в тілі і далі є дробинки

З Днем народження, чемпіоне: Максиму, якого підстрелили біля школи, виповнилось 12. Як почувається?

"Тернопільський стрілець": що відомо про чоловіка, який, ймовірно, міг поцілити у школярів

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олежа Корч

    Уїбан. Так а чому не собі у яйця?( Якщо йому байдуже - куди?( Пиздить, падло. Бачив він, куди поціляв. Завжди людина кидає погляд перед пострілом і бік, куди направлена зброя. Завжди. Підсвідомо. Навіть коли поціляє вгору. І рука б здригнулася і відвела зброю. Або п'яний був, або обдовбаний. Або пиздить.(
  • Оля Гусак

    На передову!!!!!
  • Людмила Михайлик

    Найкращих призвали а самі алкаші, наркомани психопати, виродки сидять вдома суки.Вміють у нас берегти генофон нічого не скажеш.
  • Руслана Чубко

    На війну стрілок ворошиловський,

keyboard_arrow_up