Вбивство іноземного студента Ерітьє у Тернополі: три роки потому. Коли чекати на вирок?

Вбивство іноземного студента Ерітьє у Тернополі: три роки потому. Коли чекати на вирок?

Справу «закрили», адже дівчина, яку підозрюють у скоєнні злочину, у 2020 році була неповнолітньою. У неї змінились адвокати, бо двоє тих, що вели справу з самого початку, зараз служать в ЗСУ. А нова захисниця повідомила про суттєве погіршення стану здоров’я Соломії – через тривале перебування у слідчому ізоляторі

Судове засідання, яке відбулось напередодні третьої річниці з дня смерті іноземного студента у Тернополі, знову перенесли. Що змінилось у справі і коли чекати на вирок, дізнавались «20 хвилин».

Судові засідання відбуваються у закритому режимі, адже Соломія Т., яку підозрюють у вбивстві, у 2020 році була неповнолітньою.

Помер від масивної крововтрати

— Розгляд справи зараз на етапі дослідження доказів і відеоматеріалів, — повідомили «20 хвилин» у міськрайсуді, де відбуваються слухання. — На крайньому засіданні, 5 травня, підозрювана подала клопотання з проханням про перенесення засідання на іншу дату через погіршення стану здоров’я. Та надала підтверджуючі це документи.

Відео дня

Підозрювана Соломія, нагадаємо, за версією слідства 9 травня 2020 року перебувала в квартирі разом з громадянина Республіки Конго – 24-річним Ерітьє. У ході конфлікту, що виник між ними, підозрювана нанесла потерпілому один удар гострим предметом в ділянку тулуба, спричинивши йому тілесне ушкодження, яке призвело до масивної крововтрати, від якої останній помер на місці події.
9 травня 2020 р. неповнолітню затримали та повідомили про підозру у вчиненні вбивства. Камери відеоспостереження поруч з місцем вбивства показали, як дівчина на таксі їде додому.

Суд обрав їй тоді міру запобіжного заходу – тримання під вартою з правом внесення застави 315 тис. грн. Дівчина, її захисник і прокурор у справі тоді оскаржили міру запобіжного заходу в Тернопільському апеляційному суді. Засідання було закритим.

— Відповідно до вимог п.1 ч.2 ст. 27 КПК України, оскільки на час скоєння злочину підозрювана була неповнолітньою, судове засідання проходило у закритому режимі, — пояснила речниця Тернопільського апеляційного суду Жанна Попович.

Органом досудового слідства Соломії вручили підозру за ч.1 ст. 115 Кримінального кодексу України. Йдеться про умисне вбивство. Санкція статті передбачає від 7 до 15 років позбавлення волі.

Ерітьє було 24 роки

Дівчина, як вдалось нам дізнатись від власних джерел, проживала разом з мамою у Тернополі, на «Сонячному». Однак, дев’ять класів закінчила у школі в Глибочку. І місцеві казали, що вона була однією з найкращих учнів.

Як Соломія опинилась в той фатальний вечір на «Дружбі» — невідомо, адже доступу до справи журналісти не мають. Після спілкування з сестрою убитого і його друзями можемо лишень припустити, що Ерітьє запросив її у гості на квартиру, яку знімав.

Люсамба Ерітьє Кайембе був студентом 2-го курсу Навчально-наукового інституту міжнародних економічних відносин ім. Б.Д. Гаврилишина, навчався за спеціальністю «Комп’ютерні науки». Хлопцеві було 24 роки. У ВУЗі поділились, що за весь час навчання у нього не було проблем, завжди брав активну участь в житті інституту. Це була важка втрата.  

Справа у вбивстві іноземного студента тоді набула у Тернополі неабиякого резонансу. І саме в цей час журналісти «20 хвилин» відшукали у судовому реєстрі ще одну справу дворічної давнини, де неповнолітню дівчину, а це була Соломія, протягнули до відповідальності за «хуліганку». Там теж фігурував іноземний студент.

Ще одна справа Соломії — і знову іноземець

Згідно з постановою міськрайсуду від 6 грудня 2018 року, студентку 2-го курсу економічного коледжу Тернопільського національного економічного університету, звільнили від адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення на підставі ст. 22 Кодексу України про адміністративні правопорушення, обмежившись усним зауваженням.

У судовому засіданні студентка свою вину визнала, у вчиненому щиро розкаялася. Пояснила, що 29 листопада 2018 року о 19 год. 25 хв. вона перебувала в кімнаті гуртожитку. Її друг, громадянин Нігерії, який також там знаходився, вийшов у туалет. Дорогою посварився з сусідкою – та ображала його нецензурною лайкою. Хлопець повернувся в кімнату і поскаржився на даний факт Соломії. Після цього в двері кімнати почали стукати сусіди, іноземець вийшов і розпочалася словесна перепалка. Вийшла і Соломія.

Якщо у «хуліганці» дівчина зізналась і покаялась, що свою причетність до вбивства заперечувала від перших днів. 

— А чому ніхто мене не розглядає як свідка вбивства? Можливо, я бачила, як все сталось… — заявила на засіданні в апеляційному суді, коли оскаржувала міру запобіжного заходу.

Сестра хотіла довічно

На початку розгляду справи у суді на засіданнях була присутня і сестра загиблого студента Ешлі. Під час перерви Ешлі поспілкувалась із журналістами. Вона сказала, що, на її думку, в жодному разі Соломія не має бути на волі, адже вона небезпечна для суспільства. У суду Ешлі вимагатиме довічного ув'язнення для винного у смерті брата. 

Згодом Ешлі переїхала до Одеси, а тепер контакт із нею втратився, розповів адвокат потерпілої сестри Сергій Хлєбніков.

— На жаль, контакт з Ешлі втратився, ймовірно, вона змінила телефон, — поділився Сергій Хлєбніков із журналісткою «20 хвилин» 5 травня. — Сам судовий процес хоч і повільно йде, але все за розкладом, тому навряд чи можна казати про можливі затягування справи.

Те, що розгляд триває вже довший час і досі немає вироку, адвокат пояснює необхідністю. Скажімо, зараз справа на етапі дослідження відеодоказів. І це займає чимало часу, адже доводиться передивлятись відео з двох камер впродовж всієї ночі, коли відбулось вбивство. Як тільки дослідження відеодоказів закінчиться, справи рухатимуться швидше. І, припускає адвокат, якщо не буде поважних причин, вже наприкінці літа у цій справі може бути вирок.

Виснажені і вона, і мама

Соломія, як нам вдалось дізнатись від власних джерел, змінила адвокатів. Двоє, які попередніх, які її захищали, зараз служать в ЗСУ. І деякий час зайняло те, щоб нова захисниця ознайомилась з матеріалами справи.

— Так, 5 травня ми подавали клопотання про перенесення засідання через погіршення стану здоров’я моєї підзахисної, — розповіла «20 хвилин» адвокатка Ірина Худа. — У неї проблеми зі шлунком, а зараз ще й бронхіт, в умовах тривалого перебування в СІЗО стан здоров’я, самі розумієте, не покращується. Вона не перебуває в ізоляторі, а в звичайній камері. Лікування отримує.

Дівчині тяжко, емоційно — і вона, і її мама виснажені, каже адвоката. Під заставу, яку їй згодом зменшили до мінімальної, вона не виходила, бо матір не мала потрібної суми. Судове слідство триває. Наприкінці літа – на початку осені, припускає захисниця Соломії, можна очікувати вироку.

«20 хвилин» й надалі стежитиме за цією справою та повідомлятиме про все читачів.

Читайте також:

Соломія, яку підозрюють у вбивстві студента Ерітьє, скаржиться на СІЗО: нема мобілки і банківсьої картки
Вбивство Ерітьє: експерти визначають, чи Соломія, яку підозрюють у вбивстві – осудна

Вбивство студента іноземця: на міру запобіжного заходу Соломії подали апеляцію
Своє 18-річчя Соломія, яку підозрюють у вбивстві іноземного студента Ерітьє, зустріне за гратами

"Він був добряк". Присутні не стримували сліз: як у Тернополі ховали вбитого студента-іноземця Ерітьє

Вбивство Ерітьє: 18-річна підозрювана хотіла зменшення застави втричі через погіршення самопочуття

Сестра вбитого іноземного студента не витримала і переїхала з Тернополя.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Анна Панченко

    А чому непоанолітня була там.

    Анна Панченко reply Анна Панченко

    Не жалію. Просто за це повинні нести відповідальність і її батьки.

    Marija Osadchuk reply Анна Панченко

    Анна Панченко І ця неповнолітня вбила людину, а за скоєний злочин треба нести покарання.Чому її жаліти?
  • Микола Завірохін

    уроди, тягнуть і тягнуть, треба законодавчо обмежувати терміни розглляду і чим довше йде розгляд, тим довші терміни давати
  • Лілія Кузів

    Малолітня шалава ...
  • Оля Теодорович

    🙏😭🙏

keyboard_arrow_up