Чим українці вразили світ

Чим українці вразили світ

Мотивуючі історії неймовірних науковців, медиків, митців, спортсменів та політиків з українським корінням зібрала в одну книгу «#НАШІ на карті світу» журналістка Уляна Скицька.

Історії про українців за походженням чи місцем народження, які змінили хід історії, чиї досягнення дивують і вражають, журналістка 24 каналу Уляна Скицька збирає ось уже чотири роки. За цей час вона підготувала півтисячі програм телепроекту «Наші» про цих непересічних особистостей.

У 2018 році у «Видавницві Старого Лева» вийшла книжка «#НАШІ на карті світу». На 320 сторінках Уляна Скицька розповіла найцікавіші факти з життя 80 відомих осіб. З-поміж них є шестеро з Тернопільщини. Це оперна прима Соломія Крушельницька, геніальний художних Іван Марчук, винахідник рентгенівських променів Іван Пулюй, тричі мер Нью-Йорку Ед Коч, чиї батьки з села Устечка Заліщицького району, режисер, керівник акторської студії Лі Страсберг, який народився в Буданові, емігрував з батьками в США, а також «Мікеланжело анімації» Володимир Титла.

Історії, що мотивують і надихають

На презентації книжки, що відбулася у тернопільській книгарні «Є», Уляна Скицька розповіла, що спочатку планувала подати 100 історій, але з огляду на те, що видання було би надто товстим, 20 довелося відкинути. Книга щедро проілюстрована фотографіями, які авторка вишукувала з багатьох джерел та з різних куточків світу. До речі, видання містить світлини й журналіста з Тернопільщини Олега Снітовського.

Відео дня

Серед героїв є добре знані – Іван Пулюй, Соломія Крушельницька, Енді Воргол, Софія Яблонська, Казимир Малевич, Ігор Сікорський, Марія Примаченко. А є й ті, хто стане для читачів справжнім відкриттям. Приміром, оскароносний мультиплікатор студії «Дісней» Володимир Титла, талановитий генетик, який розвинув теорію Дарвіна, Теодозій Добжанський, вчений-математик, чиї розробки лягли в основу першого у світі комп’ютера, Михайло Кравчук. До цього списку належить і донька львівського банкіра, яка винайшла принцип роботи Wi-Fi, Геді Ламар, легендарний воротар NHL Террі Савчук, харків’янин, який розшифрував писемність майя, Юрій Кнорозов та інші.

— Перша історія, яка мене вразила — це історія відомого на весь світ сумоїста Тайхо Кокі – Івана Боришка, – каже Уляна  Скицька . – У Японії він людина-легенда, що має 32 йокодзуни – найвищий титул і звання борця в традиційній японській боротьбі сумо. При цьому перший здобув у 21 рік. Тому став наймолодшим йокодзуною. Потім я дізналася про винахідника вакцини від бубонної чуми та холери Володимира Хавкіна. Він був чудом в Індії, адже врятував 80% населення. Мене вразив і конюх із Полтавщини Антон Омельченко, котрий був учасником британської експедиції Роберта Скотта.

Принцеси українського походження

Журналістку здивувала ця інформація, адже раніше про це вона нічого не знала. Тому вирішила полювати саме за такими малознаними історіями.

– Іноді для того, щоби увійти в історію, треба вдало вийти заміж, – каже Уляна Скицька. – Так, майбутня принцеса Таїланду Катерина Десницька народилася в Луцьку в багатодітній родині. Познайомилася зі своїм чоловіком у Петербурзі, згодом пара потайки одружилася в Стамбулі. Принц привіз дружину в Таїланд, місяць вона жила в готелі, бо він не наважився показати її батькам. Для останніх це був шок, адже сіамський монарх не мав права одружитися з європейкою.

Авторку книжки захопила історія останньої принцеси Кореї Юлії Муллок, батьки якої емігрували з України в США. З майбутнім чоловіком Юлія познайомилась на роботі. Пара почала зустрічатися, незважаючи на те, що Ї Ґу був корейцем, молодшим від своєї обраниці на 8 років. Вони повінчалися в українській церкві у Нью-Йорку.

Медики, які врятували людство

Примітно, що Уляна Скицька відшукала в біографіях визначних українців унікальні епізоди. Для прикладу, знайшла факти, які підтверджують, що відомий медик Ілля Мечников перший дослідив лактобактерії, шукаючи засіб, який може продовжити людське життя.

– Він казав, що весь секрет у кишківнику, – зазначає журналістка. – Тож завдяки йому  всі ми «сидимо» на йогуртах. Після того, як син грека Ісаака Карассо Даніель одужав завдяки йогуртам, той вирішив розпочати свій бізнес на цьому продукті. Так виникла компанія Danon. Сам Мечников прожив 71 рік, але Даніель Карассо – 104. Тож для мене Мечников більше асоціюється з йогуртами, ніж з медициною.

Його учень – Володимир Хавкін винайшов вакцину від холери і від бубонної чуми. Він доказав її ефективність в Індії. Щоби люди не боялися щеплень, наполягав, аби про результати вакцинації регулярно повідомляли в масмедіа. В Індії діє інститут ім. В. Хавкіна, в якому розробляють вакцини. До речі, королева Вікторія нагородила медика-науковця одним з найвищих орденів Британської імперії.

Ще одного українця – уродженця Вінничини Зельма Ваксмана називали «благодійником людства». Будучи відомим грунтознавцем, він винайшов антибіотик стрептоміцин, який досить довго був єдиним засобом у боротьбі з туберкульозом.

– Ваксмана дослідив 10 000 мікроорганізмів, які живуть у грунті, і за 11 років вивів антибіотик стрептоміцин, який знищував паличку Коха, – каже пані Уляна. – За це отримав Нобелівську премію.

Шість вихідців із Тернопільщини

Є в книжці «#НАШІ на карті світу» й шість вихідців із Тернопільщини.

— Про таких відомих людей як Соломія Крушельницька, Іван Марчук, Іван Пулюй спочатку я не планувала писати, але потім вирішила по-іншому, – каже Уляна Скицька. – Я вирішила знайти до цих постатей свій підхід. Для мене Іван Марчук — не про пльонтанізм, а про віру в те, що ти робиш. Його перша помпезна виставка відбулась, коли йому було вже 54 роки. Це ж скільки треба мати терпіння та впевненості, аби продовжувати працювати попри все! І ось тепер він нарешті дочекався визнання своєї праці. Йому зараз 82 і , нарешті, стоїть черга на його виставки.

Для авторки видання Соломія Крушельницька – це не про три октави. Це жінка, котра на початку ХХ ст. керує автомобілем, забезпечує родину, має достатньо гонорарів, аби купити ріним будинок у Львові. Вона не приймає коштовностей від залицяльників і коханців, щоби не бути їм винною. Соломія одружується тоді, коли вона того хоче – у 38 років і нічого, що «пізно».

– Мені ніколи не подобалось, що навколо Івана Пулюя склався ореол невдахи, яким скористались, – каже хурналістка. –  Для мене – це вчений європейського рівня. Він керував кафедрою електроніки Чеського університету. На 71 році життя Пулюю запропонували пост міністра освіти Австрійської монархії. Тож він був цілком реалізованою людиною.

Інша непересічна особистість — тричі мер Нью-Йорку Ед Коч (1957-1969 рр.), чиї батьки з села Устечка Заліщицького району. Це була людина, яка казала, що думала. Найбільше він ворогував із Дональдом Трампом – на той час  знаним забудовником Нью-Йорку. При чому сварились вони публічно. Одного разу Трамп запропонував містові три мільйони доларів, аби лиш ковзанку назвали його іменем, проте Коч не погодився.

Народився у Буданові знаний режисер, керівник акторської студії Лі Страсберг, який емігрував з батьками в США. Його називали «хрещеним батьком» голлівудських акторів.

 – Мерилін Монро вважала, що саме він найбільше вплинув на неї як акторку, тож на знак вдячності вона заповіла йому всі особисті речі та щоденники, – додає Уляна Скицька. – Лі Страсберг також відкрив талант Аль Пачіно. Ті, котрі навчались в нього акторської майстерності, казали, що він змушує повірити в себе. Колись, коли він був уже поважного віку, на дні народженні підрахували здобутки його учнів — 24 «Оскари» та 108 номінацій на нього — і це було найкраще свідчення його таланту.

У мультиплікатора студії «Дісней» Володимира Титли, який народився 25 жовтня 1904 року в родині українських емігрантів, батьки виїхали в США з села Підгайці Тернопільської області. Він створив гномів з «Білосніжки», Страмболі з «Піноккіо», слоника Дамбо, корову Клорабель з «Міккі Мауса». Як ніхто інший Володимир Титла умів передати емоції. Він був хорошим і в мистецтві малювати, і в умінні виражати дію й емоції, змінив уявлення про можливості в анімації. Він був першим, хто серйозно ставився до дії.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up