Школа №16 організовує міжнародні літні табори

Школа №16 організовує міжнародні літні табори

Галерея слави «Землякам-героям присвячується», потужна туристсько-спортивна база, цікаві виховні проекти, благодійні акції, а також спільні табори разом із школами-партнерами вирізняє Тернопільську загальноосвітню школа І-ІІІ ступенів №16 імені Володимира Левицького з-поміж інших навчальних закладів міста. А ще тут діти отримують хороші знання, свідченням цього є постійне зростання кількості учнів та чимало золотих медалістів. Так, цього року семеро випускників гідно підтвердили свої знання на ЗНО, а на наступний навчальний рік в школі №16 буде чотири перших класи.

Галерея слави і молодий сад

Тернопільська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №16 імені Володимира Левицького знаходиться на масиві «Дружба» на вул. В. Винниченка, 2, поблизу педагогічного університету. Тут є чимала територія – велике подвір’я, що потопає в зелені дерев, два стадіони, молодий сад, нещодавно насаджений учнями.

Відео дня

У чотириповерховому приміщенні повністю відремонтували спортивний зал, є два кабінети інформатики, укомплектовані сучасними комп’ютерами. Всі класи молодшої школи забезпечені або плазмовими телевізорами, або комп’ютерами. У середній та старшій школі через велику кількість учнів довелося добудувати додаткові кабінети в коридорах. Практично всі класи мають належне матеріально-технічне забезпечення.

- В нас є галерея слави «Землякам-героям присвячується», – розповідає заступник директора з виховної роботи Оксана Ярмолик. – Її дизайн розробили активісти учнівського самоврядування. Вони зібрали відповідні матеріали, все оформили. Галерея слави розміщена на першому поверсі у вестибюлі. Поруч є дошка «Шкільне життя», на якій вивішені найважливіші грамоти та дипломи.

Закладу 45 років

Школі №16 цього року виповнилося 45. Вперше вона відкрила двері перед учнями та їх батьками у 1972 р. До речі, одним із відомих випускників є народний артист України, керівник Галицького Муніципального оркестру Василь Феленчак, який закінчив цей навчальний заклад у складі першого випуску.

На фасаді закладу розміщена меморіальну дошку пам’яті воїна-афганця Тараса Протасевича, який у 1978 році закінчив школу №16. Виконуючи свій військовий обов’язок в Афганістані, він героїчно загинув, посмертно був нагороджений орденом Червоної Зірки.

У 2003 році за високі досягнення педагогічного і  учнівського колективів у вивченні предметів фізико-математичного циклу, за високі показники школярів у Всеукраїнській олімпіаді з математики та інформатики, створення належної матеріально-технічної бази Постановою Кабінету міністрів України № 752-р від 10.12.2003 р. школі присвоєно ім’я видатного українського математика Володимира Левицького.

У квітні 2003 року навчальний заклад увійшов у Європейську мережу «Шкіл сприяння здоров’ю». Досягнення педагогічного колективу  відзначили Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України.

Вчителі видають посібники

Сьогодні у школі № 16 є 32 класи, 1007 учнів, 120 працівників. Навчальний заклад має свій гімн на слова та музику Сергія Сірого, газету «Шкільне життя» та сайт http://school16.te.ua/.

Навчально-виховний процес забезпечують 82 вчителі. З них 53 спеціалісти вищої категорії, 12 спеціалістів першої категорії, 8 спеціалістів другої категорії, 7 спеціалістів. Звання «вчитель-методист» мають 22 педагоги, «старший вчитель» – 16. Також тут працюють психолог, логопед, соціальний педагог, педагог-організатор і чотири вихователі групи продовженого дня.

Досить плідною є видавнича діяльність педагогів. За останні роки вони видали 64 навчально-методичних посібники. Особливо активно працюють у даному напрямку Ю. Вовк, Н. Чотарі, Т. Рудик, Л. Роговська, В. Канчук О. Полянська, О. Смаль, Г. Герман, О. Соловей, І. Очеретнюк, В. Ковальчук, О. Вовк, Т. Іванюк, Л. Присяжнюк, М. Балящук, Р. Петрокушин, Н. Гордій.

У закладі запроваджено профільне навчання. У десятих-одинадцятих класах філологічний та математичний профілі.

- Цього року у нас були два одинадцяті класи, – розповідає виконуюча обов’язки директора Руслана Базунова. – Гордимося, що маємо сім золотих медалістів, які підтвердили свої знання на ЗНО.

Акцент на спорт і туризм

У навчальному закладі працюють гуртки футболу, аеробіки, туристсько-краєзнавчий, військово-патріотичний, декоративно-прикладного мистецтва, образотворчого мистецтва, театрального мистецтва, вокального та хорового мистецтва.

- Значну увагу ми приділяємо спорту і туризму, – каже  заступник директора з виховної роботи Оксана Ярмолик. – В нас велика туристсько-спортивна база, якою опікується Сергій Борщ. Маємо спеціально обладнаний спортзал, де є стінка, на якій діти вчаться вилізати на гору. Наразі триває будівництво нового спортивного майданчика.

У вересні традиційним стало проведення шкільної спартакіади. Це спортивні змагання та естафети, що охоплюють всіх учнів.

Допомагають лісництву

Школа №16 є ініціатором та організатором багатьох благодійних акцій. Одна з них переросла у соціально-культурний проект «Собор єднає всіх». Учні долучилися до збору коштів на побудову Патріаршого собору Воскресіння Христового у м. Києві. Взявши участь в акції «Від серця до серця», школярі склали свою лепту на побудову дитячої лікарні майбутнього.

Традиційним вже стало привітання вчителів-пенсіонерів, які працювали в школі, з усіма святами.

- Наша школа єдина працює за проектом «Чорний тюльпан», – каже директор навчального закладу. – Учні зустрічаються з воїнами-афганцями, шанують пам’ять про випускника школи Тараса Протасевича, а також сучасних героїв Небесної Сотні та всіх, хто загинув у зоні проведення АТО.

Любов до природи прищеплює учням участь в екологічному трудовому десанті в лісництві с. Петриків. Вихованці разом із вчителями їздять насаджувати ліс. Нагородою за якісно виконану роботу є саджанці, які потім висаджують біля школи.

Щотижня – цікаві виховні заходи

З ініціативи учнівського самоврядування в школі проводяться різні свята і конкурси. Виховні заходи відбуваються щотижня.

- У нас кожен місяць має свою назву, – зазначає Оксана Ярмолик. –  Наприклад, листопад – присвячений правознавству. Діти знають, які заходи будуть відбуватися і готуються до них.

Серед цікавих виховних заходів – виставка композицій із природних матеріалів та дарів осені «Барви рідного краю», концертна програма звіту колективів художньої самодіяльності «Таланти твої, Україно», вечори-зустрічі школярів з ветеранами Другої світової війни тощо.

- Щороку у вересні в нас відбуваються вибори президента школи, – розповідає заступник директора з виховної роботи. – Кандидати розгортають свою велику передвиборчу кампанію. Кожен претендент представляє власну програму, бере участь у дебатах. Вибори відбуваються згідно списків учнів, при наявності учнівського квитка або свідоцтва про народження. У нас розроблені спеціальні бюлетені з голограмами. На виборах їх кидають в урни, спеціальна комісія підраховує голоси і вивішує протокол. Після виборів відбувається інавгурація президента. Він складає присягу на статуті учнівського парламенту.

Школа №16 є однією з перших у місті та області, що відзначає День Європи, в рамках якого проходить святкова лінійка, конкурс малюнків, вернісаж стінних газет, фестиваль кухонь країн Європи, фестиваль ігор.

У січні для учнів п’ятих класів проходить «Посвята в козачата», коли козацький курінь «Джурики» щороку поповнюється маленькими козачатами.

Спільні табори зі школами-партнерами

Школа №16 співпрацює з різними громадськими організаціями та навчальними закладами. Зокрема з гімназією м. Любомеж (Польща), Криворізькою загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №114, Маріупольською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів №20, загальноосвітньою середньою школою №4 ім. О. Сабурова м. Овруча Житомирської області, ТНПУ ім. В. Гнатюка, ТНЕУ, ТНТУ ім. І. Пулюя тощо.

- Разом зі школами-партнерами – Криворізькою школою №114 і Маріупольською школою №20 минулого року ми організували великий міжнародний табір, – каже Оксана Ярмолик. – Впродовж тижня наші учні, а також школярі з Кривого Рогу, Маріуполя та Любомежа відпочивали в Буковелі. Як продовження цього проекту, польська школа цього року запросила нас до себе. Вже 2 липня ми їдемо в Польщу разом з нашими учнями та представниками шкіл-партнерів. Побуваємо також у Дрездені (Німеччина), Празі (Чехія) та у Високих Татрах (Словаччина).

До речі, співпраця зі школами Маріуполя та Кривого Рогу є довготривалою, адже впродовж навчального року відбувається обмін учнівськими та вчительськими делегаціями та досвідом. Вчителі проводять обмінні уроки, онлайн-конференції, телемости та відкриті уроки по Skype. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up