Революція мам триває: обурені жінки готові іти в "наступ"

Революція мам триває: обурені жінки готові іти в "наступ"

Тернопільська влада продовжує ігнорувати звернення батьків, які вимагають скасувати незаконне рішення про встановлення додаткової плати у садках. Лише тепер міські та районні чиновники вирішили зустрітися. Натомість обурені мами готові йти в «наступ».

Напруга довкола скандального рішення міської ради про встановлення додаткової плати у садках для «іногородніх» вихованців стрімко наростає. Обурені мами продовжують боротьбу з чиновниками за права своїх дітей.

Нагадаємо, що у міськраді пропонують з 1 січня 2018 року встановити додаткову щомісячну плату у садках для «іногородніх дітей» - 1200 грн.

Переклали на простих людей

Рішення аргументують просто: кожна територіальна громада повинна забезпечити на відповідній території здобуття дітьми дошкільної, позашкільної та професійно-технічної освіти. Якщо орган місцевого самоврядування не може це зробити, то повинен делегувати повноваження іншому органу місцевого самоврядування з передачею йому відповідних ресурсів.

Відео дня

У дитсадках і позашкільних навчальних закладах батькам дають ознайомитися з інформаційними зверненнями, де сказано, що, не маючи тернопільської реєстрації, вони будуть змушені покривати послуги цих закладів. І в садочках, і в школах висять оголошення з проханням принести довідки про місце реєстрації дитини. Тож фактично виконання рішення сесії від 24 лютого 2017 року «Про взаємовідносини з об’єднаними територіальними  громадами (іншими органами місцевого  самоврядування) у сфері надання послуг», чиновники вирішили перекласти на плечі простих людей. Цитуємо інформаційне звернення міського управління освіти: «Просимо батьків забезпечити виконання даного рішення шляхом самостійної оплати витрат, або зобов’язання своєї місцевої влади здійснювати таке фінансування замість них та укласти з Тернопільською міською радою угоду про міжбюджетний трансферт».

Шоковані ситуацією, мами вийшли на революцію. На їх підтримку стали і корінні тернополяни, і громадські активісти, і юристи.

Потрапили в пекло

30 листопада під стінами міськради кількасот батьків незареєстрованих у місті дітей зібрались на акцію протесту. Вони вимагали у чиновників та депутатів не порушувати права дітей та припинити їх дискримінацію. З плакатами та дітьми на руках, жінки та чоловіки намагалися достукатися до влади, аби та не приймала такого ганебного рішення. Адже воно суперечить всім вимогам Конституції України, відзначила активіст «Автомайдану» Юлія Гесюк.

- Ніхто не в праві дискримінувати людей за будь-якими ознаками, у тому числі реєстрацією місця проживання, - говорить вона. – Ми зібрали колективні звернення до депутатів міськради. Сподіваємось на те, що вони почують нас!

Однак пробитися в приміщення міської ради виявилось надзвичайно складно. Кремезні чоловіки у балаклавах штовхалися, не дивлячись на дітей. Поліція стояла, наче вкопана, а охоронці з міськради робили все, аби ні пікетувальники, ні навіть журналісти не могли потрапити всередину. Випихали, за словами обурених людей, навіть мам з дітьми. Потрапити у раду вдалось тільки після втручання депутата міськради Юрія Штопка та очільника міської поліції Сергія Гаврилюка. Причому, певний час охорона міськради ігнорувала вказівки навіть очільника міської поліції щодо того, аби впустили жінок. У міській раді пояснювали, що всіх пропустити не змогли, бо замало місця.
Мами, яким вдалося прорватися з «боєм», зауважили, що потрапили в пекло.

Зачитали звернення депутатам

Не дивлячись на те, що міський голова затягував із повідомленням про зібрання позачергової сесії, батьки все ж активізувалися і прийшли відстоювати свої права. Мами зібрали цілу «армію» однодумців. Людмила Панашій зачитала звернення від батьків до депутатів, аби ті схаменулися.

- Розуміючи, що бюджет міста не в змозі у повному обсязі  забезпечити  необхідним навчальні заклади, щороку, щомісяця, щосезону за власні кошти робимо в тих садочках  ремонти, змінюємо вікна задля енергозбереження, купуємо меблі, інвентар, все, змінюємо систему освітлення, - говорить жінка. -  Крім цього, працюючи в Тернополі, ми наповнюємо міський бюджет Тернополя податками, які відраховуються із наших заробітних плат. Водночас, зароблені  нами кошти, ми також витрачаємо у Тернополі. Тим самим, інвестуючи їх в розвиток малого та середнього бізнесу. Ми не заперечуємо  проти передання частини коштів із громад, де ми зареєстровані, у Тернопільську громаду для фінансування навчання наших дітей. Серед нас є батьки, які приїхали з інших обласних центрів, і керівники яких не підозрюють про прийняте  міськрадою рішення. Вони не розуміють, за що і кому мають  оплачувати. Ми дуже обурені, що обов’язок такої влади сьогодні покладається на нас через те, що  чиновники, вибачте, не змогли своєчасно порозумітись між собою. І так ми вимагаємо скасування пункту 4 рішення Тернопільської міськради №7/14/19, яке передбачає право оплати, а за фактом на сьогоднішній день, з нас вимагають ту плату в обов’язковому порядку – за освітні послуги для дітей без тернопільської реєстрації.

На засіданні сесії виступив і  майданівець, голова сільради Гаїв Шевченківських Богдан Брич. Очільник приміського села наголосив, що рішення про оплату за дитсадок для не тернопільських діток, порушує законодавство. Він передав депутатам звернення від 16 голів сільрад Тернопільського району.

Гроші – у райони?

Натомість мер міста Сергій Надал зауважив, що люди повинні скаржитись керівникам своїх громад та району, адже саме вони отримують гроші для їхніх дітей.

- У районні ради приходять кошти з держбюджету на тих людей, які там зареєстровані, - каже він. – Керівники органів місцевого самоврядування витрачають ці гроші невідомо на що. Тож, якщо ОТГ чи райадміністрація не хоче платити за дошкільну освіту, то претензії насамперед слід ставити їм.

Заступник міського голови Вікторія Остапчук наголосила, що кошти на дошкільну освіту для зареєстрованих за межами Тернополя дітей таки «осідають» у районах, тому вони повинні були укласти договори з міськрадою про міжбюджетні трансферти. Про це їх, мовляв, просили із липня.

Під батьківські гучні вигуки «Ганьба», після бурхливого обговорення та пропозицій депутатів на сесії міської ради вирішили звернутись  до райдержадміністрації і районної ради, щоб запросити їх до спільного обговорення  проблеми.

Будуть зустрічатися

До слова, невдоволені батьки того ж дня вирішили «штурмувати» і районну владу. На зустріч із людьми прийшли і голова РДА Олександр Похилий, і голова Тернопільської райради Андрій Галайко. Пообіцяли, що зберуть усіх голів сільрад, а також зустрічатимуться з представниками Тернопільської міськради, аби врегулювати ситуацію.

Засідання робочих груп за участю міськради, райдержадміністрації, районної ради, ОТГ, сільських і селищних рад відбулося 6 грудня у приміщенні міськради. Зустріч проходила потай - ні журналістів, ні представників громадськості не впустили. Про що говорили, можете почитати у матеріалі "У міськраді "втемну" вирішували, що робити з "іногородніми" батьками та їх дітьми".

Не покладаючи великих надій на зусилля чиновників, учасники акції протесту зауважили, що на цьому революція мам лише починається.

- За вечір на сесію ми зібрали кількасот людей, і це спонтанно, ми будемо масово протестувати проти свавілля посадовців, - акцентує Лілія Павлишин. – Активно стежитимемо за результатами переговорів. «Не робіть мамі нерви» - лозунг нашої акції.  Ми готові йти до кінця. Назад дороги  немає. Якщо міська влада підняла «руки» на дітей, то таку владу треба – на мило!

Також читайте:

Апетит у міськради виріс: на одну дитину в садку вже потрібно 1258 грн

Юристи розкритикували рішення міськради щодо поділу дітей на "своїх" і "чужих"

Революція мам: 60% із податків незареєстрованих жителів, які працюють у Тернополі, йде у бюджет міста

«Не робіть мамі нерви!» Незадоволені батьки «пікетували» міську раду

1200 грн вимагають платити за "іногородніх" дітей у садках. Мами виходять на революцію
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Мар'янка

    Я вважаю, що все правильно! Немає чого звинувачувати тут місцеву владу! Ви звинувачуйте голів своїх ОТГ, чому вони відмовляються платити за школи та садки своїх же дітей! До чого тут Надал? Чому місто має за вас платити? Ви до нього тепер не належите! Хотіли до села - маєте село! Штурмуйте свої сільради, тільки там вас може почують! Чому Надал повинен виділяти кошти на дітей з інших сіл? В нього є чіткий закон, і все. Включайте логіку. По закону кожен має фінансувати свою ОТГ. Чому місто має "спонсорувати" та комусь щось давати задурно. У них свій бюджет а у вас тепер свій! Це закон. І все! Правильно вже говорили тут, треба було думати до якої ГЛУШІ ви приєднувались. Як не як, але місто - містом. АЛЕ ТЕПЕР ВЖЕ ПІЗНО....
  • Олена

    Дорогенькі! Надал тут ні до чого!! Це закон який стосується децентралізації!!!!! Труба було думати коли до глуші приєднувались! Але в нас так є, шо спершу роблю, а потім думаю... Нехай голова вашого ОТГ платить за вас... Тепер всі питання до нього. А садіки то ше пів біди, ви ше будете шоковані, як Надал зробить так, щоб сільський транспорт їздив тільки до першої міської зупинки. О тоді задумаються всі решта сіл до якої ОТГ їм приєднатись, чи все ж таки приєднатись до міста.///
  • Olga Tanina

    Село-веде себе як ТЕРОРИСТИ, ЗАХОПИЛИ ВСІ ЗЕМЛІ на яких працювати не хоче, і гайда міські споруди захоплювати.Йдіть верощуйте щось, на своїх захоплених паях,везіть в Европу і майте гарні гроші
  • Михайло Білецький

    Нехай розвивають трошки свою місцевість, наприклад в ПОЛЬШІ там таких проблем немає, бо люди з сільською місцевістью заняті роботою, а не зїждяться у дитсадки міські, кожна сімя як непече домашні хліби, ковбаси, як не працює на ягодах, на фермах, малих заводах, фірмочках, а тут якесь лихо, якась бездіяльність, безвідповідальність....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up