Триместрів у тернопільських школах не буде. А іногороднім дітям нараховуватимуть повну вартість за харчування

Триместрів у тернопільських школах не буде. А іногороднім дітям  нараховуватимуть повну вартість за харчування

Анонсований Міністерством освіти і науки поділ навчального року на триместри в Тернополі не відбудеться. Місцеві учні продовжать навчатися за семестрами і підуть на канікули у звичний період.

Навчальний рік підготував для тернопільських школярів нові сюрпризи. Про те, які зміни варто очікувати, поговорили під час чату в понеділок, 21 серпня.

Нагадаємо, що Міністерство освіти і науки України презентувало поділ навчального року на триместри. Це – досить нова, мало звична для наших дітей форма організації навчального процесу. На відміну від звичайної, при такій системі час навчання розподіляється рівномірно, тобто ділиться на рівні частини, і проміжки між навчанням і відпочинком практично однакові. Ідея нововведення - така організація допомагає правильно розподілити навантаження на школярів, не викликаючи перевтому навіть у учнів початкової школи. У триместровій системі навчання всього шість навчальних періодів – триместрів і шість періодів відпочинку – канікул. Тривалість кожного триместру – п’ять або шість тижнів, тривалість канікул – тиждень, виняток становлять двотижневі новорічні та тримісячні літні канікули.
Можливо, дехто з тернопільських учнів і очікував на те, що канікул цьгоріч буде більше, ніж зазвичай, триместрової форми навчання в Тернополі не буде. Про це пі час прямого ефіру наголосила заступник начальника міського управління освіти - начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум.

- Навчання за триместрами не є обов’язковим, навчальні заклади в праві самі вибирати структуру навчання та режим роботи, які їм найбільше підходить, - пояснює вона. – І тернопільські школи мали таке право вибору. Управління освіти погоджує форму роботи закладу. Не може бути в одному місті такого явища, що одні заклади навчаються за триместрами, а інші – за семестрами. Тому, зважаючи на рекомендації обласного управління освіти і рішення, які прийняли місцеві навчальні заклади, ми вирішили залишити сталу структуру навчального року.

Відео дня

1 вересня у Тернополі традиційно святкуватимуть День знань. Осінні канікули розпочнуться в останній тиждень жовтня і триватимуть до 5-го листопада, зимові – з 29 грудня по 14 січня, весняні – 23 березня – 1 квітня. Заняття у школах завершуються  25 травня.

Чому Тернопіль не сприйняв ноу-хау, запропоноване Міносвіти? На рішення, як говорить пані Сум, вплинули, досить важливі аргументи.

- У зимові пору тернопільські дітлахи масово хворіють, той карантин, який почергово оголошують в різних навчальних закладах, створює умови для додаткових канікул. Якщо раніше, пропущені заняття відпрацьовували у вихідні дні, то вже два роки поспіль увесь пропущений навчальний матеріал, згідно з розпорядженнями Міністерства, іде на самостійне опанування. Не завжди дитина може достатньо вивчити тему, аби потім це не позначилося на навчанні, адже програма залишається сталою. Навантаження на учнів, відповідно, - більше. Тут уже можна багато дискутувати про якість знань.

Директор ЗОШ№13 Руслан Вавричук розповів про те, як вирішували питання переходу на триместри у їхньому навчальному закладі.

- Якщо будувати роботу за триместрами, враховуючи карантин і всі святкові дні, то велике навантаження падає на учнів – вони мусять самостійно вивчати навчальний матеріал, - пояснює керівник. – Протягом навчального року, якщо буде воля батьків та рішення Ради школи про внесення змін в організацію навчального року, ми будемо звертатись в управління з такою пропозицією.

Заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №4 Оксана Кулянда додала, що при прийнятті рішення враховували також терміни складання державної підсумкової атестації та період проведення ЗНО. Адже, якби учні навчались за триместрами, то і навчальний рік був би продовжений до 31 травня.

 

 

Гостями програми були:

  1. заступник начальника міського управління освіти - начальник відділу дошкільної, середньої та позашкільної освіти Ірина Сум;
  2. заступник начальника управління освіти з фінансових питань Олена Пельвецька;
  3. директор ЗОШ№13 ім. Юркевича Руслан Вавричук;
  4. заступник директора з навчально-виховної роботи ЗОШ №4 Оксана Кулянда.

 

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Від редакції

Які кардинальні зміни у програмі варто очікувати тернопільським школярам?

Ірина Сум

За новою програмою навчатимуться учні 9-х класів. Оскільки базовий державний стандарт 5-9 класи середньої школи якраз на часі, діти будуть навчатися за новими програмами і підручниками. На сайті Міносвіти вчителі мали можливість переглянути програму, внести свої пропозиції та правки. До 1 вересня очікуємо надходження всіх підручників.

 

 

Свєта

Чи вистачить на всіх підручників?

Ірина Сум

Ми замовляємо підручників на вказану дирекцією кількість дітей у навчальному закладі. Буває так, що діти переходять зі школи в школу. У такому випадку ми готові здійснювати перерозподіл підручників між закладами.

 

Наталія

Чи є міський електронний реєстр навчальної літератури?

Руслан Вавричук

Коли формувалося замовлення підручників для кожного навчального закладу, вчителі аналізували представлений репозитарій на сайті Міносвіти. Кожен педагог голосував за «свій підручник», таким чином заклади вибирали посібники. Для 9-го класу ми отримаємо літературу найближчим часом. Однак навчальні матеріали вже є в мережі, їх можна скачати собі на гаджет. Такі реєстри доцільно формувати в кожному навчальному закладі.

Усі діти зараз прекрасно користуються мобільними пристроями. Туди можуть бути закачані книги, якими можна буде користуватися на заняттях.

 

Ольга

Чи всі школи мають електронні реєстри? Як вони коригуються, коли учні переходять від одного закладу в інший?

Руслан Вавричук

Є загальнодержавна програма, у яку вносять відомості про кількість учнів всі заклади. Вона оновлюється раз у семестр, щоб відслідкувати, хто вибуває чи навпаки додається. Є ще наша внутрішня шкільна база, всю інформацію ми подаємо в управління освіти.

 

Мама

Чи правда, що тепер у деяких школах для того, щоб потрапити у перший клас потрібно заплатитити?

Ірина Сум

Я прихильник того, що такі речі не можуть функціонувати в школі. Батьки приходять у заклади, пишуть там заяви. Про які коши може йти мова? Ніхто примусово ніяких коштів не збирає. Якщо комусь відомі конкретні факти,  а не чутки, просимо особисто звертатися в управління освіти.

 

 

Від редакції

Скільки взагалі повинно бути учнів у класі?

Ірина Сум

Згідно із законодавтсвом, - не більше 30 учнів. Але в нас є класи, де є і 34, і 36 учнів. Утримувати два каси по 17 чи 18 учнів – це також не варіант. Багато залежить і від приміщення, чи можуть там, скажімо, навчатися така велика кількість дітей. Тим паче, що коли в класі більше 27 учнів, на дві групи ділять дітей з наступних дисциплін: іноземна мова, інформатика, українська мова. Тож умови для кісного засвоєння матеріалу є.

 

Оксана

Чи дозволено збирати благодійні внески?

Ірина Сум

Було прийняте рішення виконкому про заборону вимушеного зору благодійних внесків. З бюджету міста на побутові потреби закладу виділяють 100 грн з розрахунку на одну дитину. Таким чином ми зняли цей тягар з батьківських плечей.

Є платоспроможні батьки, які мають можливість і хочуть допомогти закладу. Батьківські комітети самі вирішують, на що саме підуть ці кошти.

 

 

Батьки

Як буде з оплатою харчування у садках? Чи платитимуть батьки, діти яких незареєстровані в Тернополі, 100% вартість?

Олена Пельвецька

Освітня галузь отримує кошти за рахунок державної освітньої субвенції, а також з надходжень із міського бюджету. Заклади дошкільної, середньої та позашкільної освіти тощо фінансуються винятково з міського бюджету. Ми маємо аналізувати ті гроші, які ми отримуємо і заробляємо, а також ті, які витрачаємо, тобто видатки.

Щодо харчування у саках, незмінним лишається рішення виконкому від 22 лютого. Тобто батьки, діти яких незареєстровані в Тернополі, сплачуватимуть 100%-ву вартість харчування у дошкільних навчальних закладах. Для зареєстрованих – батьківська плата становила 65%. Таке рішення не є дискримінаційним, оскільки територіальні громади чи міста, у яких ці діти зареєстровані, отримують кошти з державного бюджету для навчання цих діток і мали би забезпечити виконання відповідних послуг. У Тернополі групи переповнені. 500 тисяч гривень ми заплатити вихователям і їх помічникам за перевиконання планів. Не місцеві діти отримують всі умови, що і тернопільські, тому дискримінації тут не може бути.

 

Від редакції

Є батьки, які роками працюють, але не зареєстровані в місті. Вони сплачують податки, отже, наповнюють місцевий бюджет. Чому не врахували цей важливий момент?

Олена Пельвецька

Наразі ми серйозно розглядаємо цей аспект. Найближчим часом намагатимемось вирішити це питання.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Світлана Роза

    34-36 учнів ?! На,мою думку,не залежить від приміщення,а все-таки,чи може вчитель приділити кожному учню персонально і класу загалом увагу. А з такою к-стю діток,це уже неможливо. В мене донечка іде в перший клас,де,як виявилось,34 учня і що з цим робити?
  • Іван Щигель

    подивився я б, як би судив суддя який живе в "приміській зоні", і має дітей які ходять в ДНЗ в Тернопіль. Думаю рішення було б зовсім інше. По всій Україні такого нема! А тут на тобі Тернопіль, ділять хто де зареєстрований. Ну то чо ж? Вимагайте нехай сільська рада оплачує тих 35%, що батьки доплачують. Нехай міська рада виставляє рахунки сільським радам.. звідки діти.
  • Іван Щигель

    "У Тернополі групи переповнені." - групи не переповнені... в групі 35 дітей, з яких ходять в садок 20-25 дітей. Та й діти в групу попали за записом.., якщо переповнені, то не записуйте дітей  в садок. А то поділили на "білих" і "негрів" за місцем проживання.
  • Іван Щигель

    "Таке рішення не є дискримінаційним, оскільки територіальні громади чи міста, у яких ці діти зареєстровані, отримують кошти з державного бюджету для навчання цих діток і мали би забезпечити виконання відповідних послуг. " - якщо в с. Біла Тернопільського району, немає ДНЗ.

    питання:

    Чому діти, які зареєстровані в селі, де немає ДНЗ повинні платити більше? Я так розумію, якщо немає ДНЗ то кошти з держ. бюджету ніхто не виділяє.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up