У 9-ій школі «встановили» свою ціну за групу продовженого дня – 60 грн/день

У 9-ій школі «встановили» свою ціну за групу продовженого дня – 60 грн/день

Групи  продовженого дня з вересня для тернопільських школярів будуть платними. Так вирішили у міськраді. Наразі управління освіти готує проект рішення на найближчий виконком.

Тим часом, на зборах батьків першокласників у Тернопільському навчально-виховному комплексі «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - економічний ліцей №9» ім. Іванни Блажкевич прозвучала шокуюча інформація – за те, що дитина перебуватиме у групі після уроків щоденна плата становитиме 60 грн.

Послуги надає підприємець

- Перший раз перед навчанням  зібрали всі чотири перші класи, привели приватного підприємця, яка розповіла, що надаватиме свої послуги по групам продовженого дня. Місячна вартість перебування дитини у такій групі, якщо помножити, виходить більше 1200 гривень, і це без плати за харчування, - розповідає тернополянка Оксана (прізвище редакції відоме – прим. авт.). – Коли ми спитали, чому так дорого, жінка пояснила, що мусить платити податки, як приватний підприємець, а ще вона повинна віддати частину зароблених грошей за оренду класу в школі.

Батьки, за словами жінки, були просто шоковані. 1200 грн мінімум – це лише група, а ще харчування та інші витрати (ремонти, посібники, англійська мова, додаткові заняття у гуртках та секціях). Якщо сумувати, каже Оксана, то нема сенсу на роботу ходити. А якщо в сім’ї двоє школярів – то взагалі завал.

Відео дня

- Ніхто з педагогів, присутніх на зборах, не пояснив, що це не обов’язково. Батьки здійняли такий ґвалт, що та приватний підприємець фактично втекла зі зборів, - додає тернополянка. – Але біда в тому, що ніхто з нас так і не зрозумів, чи справді потрібно буде платити по 60 грн за один день перебування у групі продовженого дня.

Чекають рішення міської ради

Інформація про збори в економічному ліцеї розлетілась по інших навчальних закладах.

- Наші батьки вже навіть готові писати колективне звернення до міського голови, що озвучена сума є просто неприпустимою. Тернополяни – не олігархи! – обурюється мама першокласника Юлія Садовод.

У попередньому випуску газети «RIA плюс» ми вже писали про те, що питання про розмір батьківської плати за групу продовженого дня залишається відкритим. А вирішити його в управлінні освіти пообіцяли до початку навчального року. Зокрема, головна освітянка міста Ольга Похиляк зауважила, що на вивченням питання працює робоча групи, наразі в управлінні готують проект рішення на виконком.

- Через те, що держава перекинула фінансування таких груп на міський бюджет, ми змушені вживати такі заходи. Батьки платитимуть, однозначно. Але скільки – точно сказати не можу. Ми розглядаємо різні варіанти: часткова компенсація коштів з міського бюджету плюс батьківська плата, звільнення від плати соціально незахищених категорій громадян, дщиференціація нарахувань в залежності від кількості годин перебування дитини у такій групі, а також їх насиченість, - каже вона.

Пообіцяла розібратися у ситуації

Після іниденту в школі №9 журналісти звернулися до пані Похиляк із проханням прокоментувати, чому в закладі самостійно встановлюють розмір батьківської плати та чи має право приватний підприємець вести групу, якщо для цього є штатні вчителі.

- Такого не може бути. Я об’їжджаю всі заклади, спілкуюсь з директорами і пояснюю, що кошти, які виділятиме міська рада, поступать на рахунки шкіл для вчителів, які там працюють. На плечі батьків ляже якась сума, але точно не така, як прозвучало у 9 школі. І до чого тут приватний підприємець? Керівники закладів мають певну монополію, але вони не повинні допускати на територію підприємців, які можуть надавати такі послуги, - наголосила вона. – Я чітко пояснила всім директорам, що якусь суму на групи продовженого дня виділить міська рада, решту платитимуть батьки. Хмельницький, наприклад, стовідсотково переклав цю плату на батьківські плечі. У Європі взагалі утримання таких груп – лише за рахунок батьків.

Ольга Похиляк пообіцяла поговорити з директором навчального закладу та врегулювати питання. За її словами, батьки всіх закладів повинні знати – рішення готується, коли воно буде прийнято, тоді і прозвучать усі суми. Ніякі приватні підприємці не можуть змусити батьків платити за своїми незрозумілими розцінками.

«Прийшла без мого відома»

За коментарем «RIA плюс» звернулася і до директора навчально-виховного комплексу №9 Григорія Рибака. Той говорить, що присутність приватного підприємця на батьківських зборах першачків не була погоджена з ним. Тож вийшла незрозуміла стуація.

- Це тільки думка однієї людини і не більше. Буде рішення міської ради, працюватимемо так, як визначить орган місцевого самоврядування. Я ніякої вказівки не давав. Думка приватного підприємця – її особиста і не має ніякої сили, - говорить він. – Певно, жінка вирішила собі заробити. Ніякої співпраці з нею ми не маємо.

На зустрічне питання, як же так стороння людина без погодження адміністрації потрапила на батьківські збори та озвучила вище названі розцінки, пан Рибак почав плутатися у відповіді.

- Ну, в нас була з нею співпраця ще минулого року. Це наша випускниця, вона проводила додаткові заняття з англійської мови і не більше. ЇЇ присутність на зборах не була погоджена зі мною. Говориму з нею особисто та спростую її інформацію перед батьками, - акцентує керівник закладу.

Журналіст попросила телефон або контакти до приватного підприємця. Однак директор відповів, що телефону немає і навіть імені та прізвища жінки не назвав. Дивно, зважаючи на той факт, що заклад співпрацював чи продовжує співпрацювати з даною особою. Натомість Григорій Рибак запевнив на 200%, що групи продовженого дня не вестиме приватний підприємець. Зрештою, із початку навчального року батьки учнів зможуть переконатися у правдивості цих обіцянок.

В області групи фінансуватимуть місцеві ради

Ситуація із групами продовженого дня в області значно краща, ніж у Тернополі. Так, як розповіла начальник обласного управління освіти Ольга Хома, їх фінансування проводитимуть за рахунок бюджетів місцевих органів самоуправління.

- Ми маємо показник того, що в закладах залишиться стільки ж груп продовженого дня, скільки було і минулоріч. Управління не отримало інформації пр нарахування батьківської плати. Місцеві ради готові самостійно фінансувати групи. Хіба будуть поодинокі випадки в окремих районах, але ми про це наразі не знаємо, - каже вона.

Насправді в районах немає великої кількості груп продовженого дня. Лише у великих містах вони функціонують повноцінно. Тож і витрати на них не такі колосальні, як в обласному центрі, скажімо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Герасимчук Ростислав

    Вчителі в вишиванках вимагають гроші і вчать наших дітей. ОГИДНО !!!
  • Микола Унгурян

    плять, як за***бали вже тернопфльськф поцреоти

    ЗУ "Про шкфльну освіту" ст.14

    "5. За письмовими зверненнями батьків, інших законних представників учнів та відповідно до рішення засновника у закладі освіти функціонують групи подовженого дня, фінансування яких здійснюється за кошти засновника та за інші кошти, не заборонені законодавством.

    Порядок створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти визначається центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері освіти."



    яка міська рада? порядок створення груп визначається центральним органом влади, міська рада зобов"язана профінансувати, якщо неспроможні то мандат на стіл, а не вишивку і гімн в телевізор
  • Діонісій

    ось вам і децентралізація, що хочу то і роблю. наживатись вже на дітях. і ставити батьків в складне становище, не є добре. не боїтесь, що вас на вилах винесуть ? ще трохи і у людей накипить. не гнівайте їх.
  • Анонім

    Ну для початку почнемо з того ,що батьки плотять податки ,а ці податки мають йти на освіту в тому числі на групи подовженого дня . Групи подовженого дня були завжди і цей процес був безкоштовним . Я розумію ,що не всі плотять податки ,але ті хто працює офіційно ,сплочує податки то чому з нього луплять гроші . Тепер виникає питання ,а чому до навчально-виховного процесу допускають якихось приватних підприємців це взагалі якийсь п........ц. Це значить допускають людину хер знати з якою освітою навіть нехай з педагогічною ,але це ліва особа ,яка навіть не числиться в школі . Виникає питання ,а чого штатні вчителі не хочуть займатися дітьми це їхня робота займатися навчально -виховною діяльністю . Це то саме ,що я б відпрацював 4 години ,а потім звалив по своїх справах . Попривикали б...... ті педагоги до 14.00 посидіти ,а потім по домам порозходитись .І саме ,що основне вони п.......ь ,що у них робота важка ,і сама важливіша у світі ,і що вони такі пі.....ті ,що давай їм ледь не мільйон зарплати . Задовбали чесно кажучи з своїми понтами ,і поборами у школах .  Також дуже дивно звідки взялася цифра 60 грн ,а чому не мільйон де розрахунок. На мою думку це чергова корупційна схема де завязані всі починаючи від вчителів,батьківських комітетів і закінчуючи тими так званими бізнесменами .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up