У школі № 11 дбають про патріотизм, екологію та спорт

У школі № 11 дбають про патріотизм, екологію та спорт

Патріотичні клумби у вигляді прапора та герба України, гніздо з лелеками на даху перед входом, радіорубка, дві спальні для першокласників, музеї – історії школи та спортивної слави, народознавча світлиця – це те, чим цікаве приміщення Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 11. «Родзинками» є  такі шкільні заходи як тиждень Незалежності України, День навпаки, День Соборності, під час якого всі учні беруться за руки, створюючи живий ланцюг єднання тощо.

Два музеї і світлиця

Триповерхове приміщення Тернопільської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 11 знаходиться на масиві «Сонячний» за адресою вул. Тарнавського, 6. При вході на територію милують очі альпійські гірки та патріотичні клумби. Ліворуч – шкільний стадіон і спортивний майданчик. Загалом тут чимала пришкільна територія – 3 га.

Відео дня

На стінах просторого вестибюлю – цікаві тематичні стенди та витвори дитячих рук. На першому поверсі розміщений спортзал, музей спортивної слави та їдальня. У коридорі на другому поверсі – музей історії школи. Його створили у 2002 р., згодом у 2012-му та 2016-му р. оновили.

- Ми додали ще й духовно-патріотичний куточок, – каже заступник директора школи з навчально-виховної роботи Лариса Григор’єва. –  Духовний, бо є копія ікони Буцнівської Божої Матері, а патріотичний, бо є стенд «Наш спокій бережуть батьки учнів, випускники школи – воїни АТО». Ми проводили пошукову роботу, зібрали фото і оформили цей стенд.

Патріотичні заходи в навчальному закладі демонструють світлини на стенді «Українцями ми народилися». Стенд «Шкільні пороги щастя рушничок вам простелили крізь кохання щире»  –унікальний, бо на ньому інформація про сімейні пари, які створили випускники-однокласники.

Ще однією «родзинкою» школи № 11 є народознавча світлиця, про яку дбає вчитель української мови та літератури Романа Матуш. Тут представлена справжня піч, лавки, скриня, давні ікони, вишиті рушники, обруси, килими, хідники, глиняний посуд, прялка, праник, гребінь тощо.

Стіни коридорів молодшої школи прикрашають барвисті пейзажі та малюнки за мотивами казок. Першокласники, які ходять на групи продовженого дня, мають можливість відпочити у двох спальнях.

Навчались у три зміни

Історія Тернопільської середньої загальноосвітньої школи І—III ступенів  № 11 розпочалася 22 лютого 1962 р. Виконавчий комітет Тернопільської міської ради депутатів трудящих прийняв рішення відкрити восьмирічку у звільненому приміщенні СШ № 11 на вулиці Леніна, 80 (зараз проспект С.Бандери, 14).

На 1 вересня 1962 р. школа нараховувала 13 класів, у яких навчалось 520 учнів. Педагогічний колектив був представлений 25 вчителями. Директором навчального закладу став Олександр Щербина.

30 серпня 1965 р. школу реорганізували з восьмирічної у середню. Перший випуск Тернопільської СШ № 11 відбувся у 1967 р. Атестат про середню освіту отримав 51 учень. 25 серпня 1971 р. колектив школи очолив Олександр Щербаков.

У 1972 р. навчальному закладу дали нове приміщення, що на вулиці Б. Хмельницького, 15. Педагогічний колектив на цей час налічував 58 учителів. Навчалось у школі 842 учні.

15 липня 1976 р. відкрили середню школу № 11 на вулиці Примакова, 6 (зараз Генерала Тарновського, 6). Директором призначили Віктора Сидорка. Одинадцята школа стала однією з перших новобудов на масиві "Сонячний". Рекордна кількість учнів, що навчалась тут, зафіксована у 1981-1982 н. р. — 2646, з них у 1-3 класах — 1151 учень. Навчання у школі відбувалось у три зміни, в одній паралелі було 15 класів. У 1979-1980 н. р. у початковій школі було 43 класи (1500 учнів).

З 2003 р. навчальний заклад очолює Павло Літинський. Сучасна школа нараховує 34 класи, у яких навчаються 1000 учнів. Тут працює 85 педагогів, 2 бібліотекарі, практичний психолог, соціальний педагог, логопед і педагог-організатор.

Учителі англійської мови (керівник МК - Алла Бринь) отримали перемогу в Міжнародному проекті «Школа для розумних дітей» (Smart School) від видавництва M. M. Publications в Україні. Навчальний заклад увійшов в 5 найкращих закладів України, які брали участь у цьому проекті. ТЗОШ І-ІІІ ст. №11 отримала статус «Smart School» («Школа для розумних дітей»).

У Всеукраїнському конкурсі «Учитель року - 2017» О. Крутовська, вчитель біології вищої кваліфікаційної категорії, педагогічне звання «Старший вчитель», - переможець І ( міського), ІІ (обласного) та фіналіст ІІІ (заключного  етапу) Всеукраїнського конкурсу «Учитель року – 2017» в номінації «Біологія». 

Школа має свій гімн і сайт http://11.school-info.te.ua.

Тиждень Незалежності і радіолінійки

Головну увагу в школі № 11 приділяють національно-патріотичному та духовному вихованню. З цікавих акцій – відзначення 25-річниці Незалежності України.

- Ми провели тиждень Незалежності – мега-проект, що складався із тематичних днів, – розповіла Лариса Григор’єва. – Організували візуалізовану лінійку флешмоб «Україні-25», де учні писали привітання Україні, шикувалися у формі цифри 25. Потім були дні, присвячені Івану Франку та дитячим талантам «Одинадцята школа має талант». У День цікавих зустрічей до нас приходили письменники, герої АТО, відомі люди Тернополя. Також був День духовності, коли учні зустрічались із  священиками різних храмів, приїжджав священик із с. Буцнів і подарував школі ікону Буцнівської Божої Матері.

Минулого року в День Вишиванки учні, вчителі та батьки їздили на прощу до Буцнева та Острова. Потім ця поїздка переросла в роботу експедиційного загону і завоювала диплом третього ступеня на всеукраїнському рівні.

Ще одна «фішка» – радіолінійки. У День Соборності – 22 січня щороку всі учні школи беруться за руки, створюючи живий ланцюг єднання, щоб показати єдність України.

З оригінальних заходів – День навпаки, коли старшокласники міняються ролями із педагогами. В закладі є традиція передачі повноважень шкільної адміністрації учнівській. Вчителі ходять на уроки, які проводять одинадцятикласники. В цей день відбуваються благодійна ярмарка, кошти від якої йдуть на допомогу потребуючим.

- Стараємося урізноманітнити життя дітей, щоб вони весело і креативно проводили час у школі, – стверджує педагог-організатор Алла Луценко. – З розважальних акцій проводимо конкурс «Малюнок на асфальті», караоке, веселі перерви, де старші вчать молодших танцювати.

Є гарний проект учнівського самоврядування – інтелектуально-розважальний квест «Веселий потяг». Загони 5-7 класів проходять його із великим захопленням, виконуючи відповідні завдання.

У школі діє фольклорно-етнографічний гурт «Ходаки», керівник якого Михайло Полюга ініціює поїздки на всеукраїнські та міжнародні конкурси. Багато учнів займаються в хорі (керівник Надія Курило).

Екологічні проекти

Одним із пріоритетних напрямків роботи в школі № 11 є екологізація навчального процесу.

- Ми брали участь у європейських проектах «Чиста вода», коли разом з польськими гімназистами досліджували стан тернопільського ставу на рівень забруднення, – каже  заступник директора з навчально-виховної роботи Анна Бригідир. – Поляки привозили свої реактиви і разом із вчителями хімії, біології та учнями проводили досліди в нашому хімічному кабінеті.

Наступний проект «Економія питної води» реалізовували разом із французькими школярами з м. Бордо. Спілкуючись через інтернет, учні молодших класів робили свої дослідження в рамках проекту «Наше місто». Випускниця школи № 11 Зоряна Юзвін досліджувала екологічні проблеми Тернополя, пов’язані з автотранспортом. Цей проект приніс їй перемогу на конкурсі в Києві.

Флагман у спорті

Учні одинадцятої школи кілька років поспіль займають призові місця в місті й області у різних спортивних змаганнях. Завдяки успіхам юних спортсменів навчальному закладу виділили кошти на новий спортмайданчик, який відкриють до кінця навчального року.

- В нас багато дітей, які мають хороші спортивний потенціал, – переконаний вчитель фізкультури Сергій Харчук. – Ми беремо участь у всіх видах змагань – з футболу, баскетболу, легкої атлетики, аеробіки тощо. Три роки поспіль наші учні ставали переможцями міської спартакіади учнівської молоді. Ми неодноразово перемагали в змаганнях «Шкіряний м’яч», «Шкільна футзальна ліга» та інших. Наша баскетбольна команда представляла область на фінальних змаганнях у Києві. Тому наша школа є флагманом у спорті серед тернопільських шкіл.

Прищепити любов до спорту тут намагаються з першого класу. Для найменших проводять змагання «Перші кроки» та «Малі олімпійські ігри».

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up