Учні перестали йти в заклади профтехосвіти після 9-ого класу. Тепер в цих закладах недобір

Учні перестали йти в заклади профтехосвіти після 9-ого класу. Тепер в цих закладах недобір
  • Кількість тернопільських школярів, які після 9-ого класу поступають у коледжі та професійно-технічні навчальні заклади у 2018-ому році зменшилася. Через недобір учнів ці заклади можуть втратити фінансування. 
  • На такі професії, як столяр, будівельник, паркетник, монтажник системи утеплення будівель не подали жодної заяви. Не набрали і слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів. А це ті професії, які зараз потрібні на ринку праці. 

У червні 2018-ого року виконком міської ради приймав рішення "Про обсяги прийому учнів у Галицький коледж ім. В. Чорновола та професійно-технічні навчальні заклади м. Тернополя у 2018 році". Під час виконкому 10 жовтня у цей проект вносили зміни. 

- Чому приймаємо зміни? Бо після прийняття рішення держава подала список відповідних професій, на які навчальні заклади мали можливість набирати учнів за рахунок державних коштів. Якщо коротко проаналізувати, то у професійно-технічних навчальних закладах є недобір, - повідомила начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

У технічному коледжі ТНТУ ім. І.Пулюя згідно з рішенням виконкому, яке прийняли у червні, було 240 місць, а набрали 232 учні. У  вищому професійному училищі ресторанного сервісу і торгівлі було 180 місць, а набрали 185 учнів. У професійно-технічному центрі згідно з рішенням виконкому мали 225 місць, а набрали 204. У вищому професійному училищі сфери послуг та туризму мали 231 місце, набрали 228 учнів. У вищому професійному училищі № 4 імені Михайла Паращука мали 245 місць, а набрали 181. Найменше учнів набрало вище професійне училище №10. Згідно з рішенням виконкому, яке приймали у червні, вони мали 138 місць, а набрали 78 учнів.

Відео дня

Як зазначила пані Похиляк, на такі професії, як столяр, будівельник, паркетник, монтажник системи утеплення будівель не подали жодної заяви. Не набрали і слюсарів з ремонту колісних транспортних засобів. А це ті професії, які зараз потрібні на ринку праці. 

- Причина такого недобору в тому, що раніше учні йшли після дев'ятих класів в професійно-технічні навчальні заклади, коледжі, щоб не здавати ЗНО, тепер його здають і в цих закладах, - пояснює Ольга Похиляк. - І діти тепер залишаються у школі на 10-11 класи. Якщо в минулому році в школах ми мали по одному десятому класу, то зараз по два. Оскільки в закладах недобір, у викладачів менше навантаження, то відповідно і менша зарплата. За вересень ми порахували, що зекономили півмільйона гривень. 

У наступному році, як зазначив міський голова, якщо у професійно-технічних навчальних закладах не наберуть учнів на виділені місця, то не отримають фінансування. 

- І кількість державних місць має бути пропорційною до кількості платних, - каже Сергій Надал. - Чим більше платних, тим більше державних. Щоб у цих закладах мали стимул працювати. 

Пані Похиляк додала, що завдяки новій освітній реформі, яка діятиме з 2019-ого року, управління освіти матиме можливість реорганізовувати заклади. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Тут проблема широка ,і на неї треба дивитися ширше . В першу чергу у школах в 9 класах не проводяться агітаційні ,ознайомчі дії щодо вибору професії .Дітей не водять хоча б на приватні підприємства ,не показують ,і не розказують за професії. На трудовому навчані не визначають і не лобіють розвиток навичок до того чи іншого напрямку роботи тобто дерево ,метал ,електрика . Все зводиться до того ,що дитина наприклад з металу зробить брак , а вчитель замість того щоб проаналізувати з учнем чому так вийшло ,дати шанс виправити свої помилки  зразу ж викладач починає учня сварити ,ставити низькі оцінки ,і звичайно ,що у учнів відбивається бажаня далі щось робити з металу . Батьки теж в свою чергу не розповідають за професії і не обговорють з дітьми щодо вибору професії ,або не хочуть щоб їхні діти працювали руками ,що потім хреново відбивається на саміх дітях і батьках, котрі потім в хаті не можуть щось зремонтувати . Щодо здачі ЗНО в профтехучилищах погоджуюсь ,що це дурка оскільки наприклад людина не хоче поступати в інститут то нах.... воно йому  треба . На мою думку краще ЗНО в училищах замінити екзаменами . Щодо того що людей не набрали достатньо , то ви краще подивіться ,а що це за спеціальність паркетник та паркет вже ніхто не вкладає . На сьогоднішній день на підлогу вкладають ламінат ,паркетну дошку ,масиви ,або плитку . На мою думку ,якщо б було написано в професії "Майстер ширококо профілю по вкладаню підлоги" ,то людей було б купа . Щодо столяра то тут теж питання спірне оскільки зараз люди відходять від деревяних виробів , або всі вироби роблять ЧПУ автомати . Все ж хто б там ,що не говорив ,але коледж рятує від поборів у 10 і 11 класах ,а особливо в 11класі . Закривається купа проблем одним махом : батьківський комітет відпадає як яйця від податку , вчителів кормити подарунками не треба , навчальна програма легша , відпадають цілі шлейфи традицій ,відпадають бари ,ресторани , бухло , одяг по ох.....ій ціні ну одним словом плюсів купа .  В свій час я теж злиняв після 9 класу оскільки терпіти ,ще 2 роки вчителів котрі дозволяють собі принижувати дітей лише за те ,що ті не носять їм хабарів ,і не дозволяють собою маніпулювати за оцінки чи закладати однокласників та і з професією зразу визначився . Чесно кажучи я не пожалів ні на хвилину оскільки в коледжі привітні викладачі ,програма в рази легша ,плюс  практика по спеціальністі один день на тиждень ,предмети по спеціальності ,меньше того шкільного шлаку.
  • Діонісій

    шо вона меле, зара люди менше йдуть вчитись у вищі навчальні заклади, бо дорого, а йдуть в ПТУ, бо там дають професію і реальні навички і знання, а потім можна і тут працювати і закордон поїхати, а менеджером чи економістом кому ти треба, вони всі на ринку торгують.  от така реальність.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up