Школа мистецтв до Струсова не переїжджає, заявив заступник голови облради

Школа мистецтв  до Струсова не переїжджає, заявив заступник голови облради
  • Влада заявляє, що про переїзд Тернопільської школи мистецтв до Струсова не йдеться. Але приміщення в Тернополі ще не знайдене.
  • Щоб не було ніяких маніпуляцій, прес-конференцію 21 лютого транслювали на ютубі.

Позицію влади стосовно Тернопільської школи мистецтв озвучили сьогодні, 21 лютого на прес-конференції представники обласної ради та облдержадміністрації, обласних управління освіти і культури. 

На Тернопільську обласну комплексну школу мистецтв, де діти навчаються як в загальноосвітній школі і є мистецька освіта, як і на будь-який інший навчальний заклад області, чекає реорганізація. Бо такий новий закон «Про освіту». Відповідно, заклад має визначитися з міністерством, якому буде підпорядкувуватися. Іншими словами – хто фінансуватиме школу. Якщо школа перейде до міносвіти, вона має стати закладом інтернатного типу. Якщо ж залишиться в культурі – то стане закладом позашкільної освіти.

Інше важливе питання для закладу – приміщення в Тернополі. Існуюче – не відповідає багатьом санітарним вимогам і не вміщає усіх учнів школи.

Відео дня

- Це питання стоїть роками, воно з місця не зрушується, бо є проблема комунального майна обласної ради в Тернополі, можливості якого обмежені. У нас довго велася дискусія про передачу того чи іншого закладу для існування школи мистецтв, але, на жаль, позитивно воно не вирішилося, і зараз від міської ради немає остаточної відповіді, що саме готове запропонувати місто, - зазначив заступник голови ТОДА Юрій Юрик. - Раніше йшлося про 21-шу школу, але у міській раді вважають її повноцінною школою і можливості об’єднати ці школи немає. Тому ми обдумуємо різні варіанти щодо можливості існування школи – чи це буде в Тернополі, як варіант добудови чи будівництва, це питання не вирішене взагалі. Виокремлення якогось приміщення в Тернополі зараз ми не бачимо. Питання забрати і передати комусь приміщення школи мистецтв не розглядається взагалі. Приміщення – за школою мистецтв. Ми готові навіть до оренди більшої кількості приміщень, якщо знайдемо порозуміння в питанні його добудови чи реконструкції. Паралельно ми думали про школу мистецтв, як про обласний заклад, щоб вчилися не тільки діти з Тернополя, а й з інших районів області. І тому ми як варіант комплексний, в тому числі з юридичним питанням переходу до спеціалізованого інтернату, розглядаємо питання приєднання Струсівського інтернату, який також втрачає свою спеціалізацію, як заклад загального характеру, щоб паралельно в Струсові могли вчитися діти з області. Там є нормальне приміщення, гуртожитки, є всі умови, щоб навчатися. Зараз ситуація виглядає таким чином: діти, які вчаться в Тернополі, залишаються в Тернополі, діти які в нашому проекті можуть навчатися в Струсові – будуть вчитися в Струсові. Це діти з Шумська, Заліщиків, Чорткова, інших районів. Вони зможуть жити і навчатися там.

Позиція обласної адміністрації наступна – ніяких рішень, які привели б до погіршення ситуації в школі, приймати не будуть, - заявив заступник голови ТОДА Юрій Юрик.

 

Міф про те, що школа мистецтв переїжджає до Струсова, спростував на прес-конференції  заступник голови облради Любомир Крупа.

- Наголошую, це є видумки, ніколи таке питання не піднімалося, обговорювалося, але воно не знайшло підтримки ні в робочої групи, ні в колективі, ні в депутатів, ні в обладміністрації, - зазначив посадовець. – Це питання знімається. Школа мистецтв залишається у Тернополі.  Якщо місто нам відмовить, ми будемо добудовувати. Струсів – це філіал школи мистецтв, щоб її зробити інтернатного типу.

Питання зміни підпорядкування має вирішитися, наголошує посадовець, адже школа має борги із зарплати. І Мінкультури це питання не вирішить. Його можна вирішити шляхом отримання субвенції з бюджету, якщо школа буде підпорядкована Міносвіти.

- Основне побоювання батьків, що зі зміною підпорядкування втратися мистецька складова, - наголошує пан Крупа. – Але мистецька складова школи забезпечена обласною программою на 2016-2020 роки. На це виділено 55 мільйонів гривень. В данному випадку загроз для мистецького компоненту школи немає.

Проблеми є у фінансуванні загальноосвітнього компонентую

- Щоб ви розуміли, що місто Тернопіль рівно 0 дає на школу, - каже пан Крупа. – Те, що є угода про співфінансування – це кошти освітньої субвенції, які заходять на місто, бо діти пораховані як міські, і місто кошти за формулою передає трансфером на область і управління культури фінансує загальноосвітній компонент. Підпорядковуючись культурі зараз приблизно 600 тисяч гривень не вистачає обласній школі мистецтв на загальноосвітній компонент. Це призведе до того, що в листопаді чи грудні ви прийдете до облради з волонтерами, добровольцями і учасниками АТО з вимогами: «Дайте нам зарплату». А будучи в освіті, ці речі дасть можливість перекрити державною субвенцією, яка є в управлінні освіти і науки ТОДА.

Щодо пропозицій зробити зі школи інтернат пан Крупа зазначив таке:

- Зробити тернопільську школу інтернатом наразі не можна, бо за законодавством 70% її учнів мають бути не з Тернополя. А тут ситуація навпаки, - каже чиновник. – Тернопільський район - це ще не область. Приєднання до Струсова – це можливість створити повноцінний інтернатний заклад.

Проте вчителі скептично ставляться до пропозицій влади.

- Діалогу наразі не відбувається, бо ми не бачимо наступності в діях влади, питання не проговорене з колективом і батьками, - каже вчитель школи мистецтв Ярина Герета. -  Ми не маємо чіткої відповіді, де ми будемо в Тернополі. Кажуть буде, а де невідомо. Спочатку має бути корпус в Тернополі. З 350 учнів – 250 – з Тернополя. Ці діти мають право вчитися в Тернополі в цій школі. Основне побоювання вчителів – перш за все, де в Тернополі буде школа. Я запитала директора, як буде з вчителями. Наприклад в нас є два вчителі істоірії і в Струсові четверо. Але вона каже, що це питання не вивчала. Де вони подінуться? Нам потрібне в Тернополі приміщення, а тоді філіали відкривати.

Сьогодні пан Крупа каже, що ми будемо тимчасово на Медовій, 5, поки вирішать питання. Але почнеться навчальний рік, буде державна інспекція по закладах освіти. Хто нам дозволить тут навчатися, в нас не вистачає приміщень? Або про добудову? В нас часом підземні води видно з-під паркету. Питання добудови не вивчалося. А прибудинкові території, стадіон? Нам треба, щоб конкретно вирішили питання, і сказали і написали, яке приміщення у нас буде в Тернополі. В слова ми уже не віримо. Мають бути документи.

Батьки ж непокояться, що школи мистецтв може взагалі зникнути з Тернополя.

- З сьогоднішньої зустрічі я розумію, що усі хочуть реорганізації, але ніхто до кінця не пояснює, чим вона закінчиться суто для нашої школи. Так, Струсову допоможуть, іншим дітям в області дадуть гуртожиток, але чи вони будуть розвивати нашу школу, це питання. За всіх батьків відповідати не можу. Є такі батьки, які хочуть реорганізацію. Я поки що не зрозуміла, тому підписуватися під цим не хочу, - каже  мама двох учнів школи мистецтв Галина Ковтанюк. – Я переживаю за те, що мої діти можуть позбутися тої школи, яка їм подобається. Бо від влади важко добитися чогось конкретного. Одні пообіцяють, потім будуть інші, а те, що пообіцяли перші, як правило не виконується. Нас можуть зараз реорганізувати, а чим закінчиться для школи і чи вона буде мати місце в Тернополі як школа, не відомо. Можуть пересадити з нашого приміщення, поки буде реорганізація, а потім – а ви ж бачите, яке там хлібне місце, яка там йде забудова, і які чутки ходять, не відомо чи ми повернемося назад. За це бояться батьки. Чи їхні діти закінчать цю школу, чи всі діти розійдуться по інших школах, по селах.

 

Чи розглядалося питання про можливе будівництво на Медовій,5 паркінгів, чи будинків, а не школи мистецтв, Любомир Крупа відповів: «Ні».

- Я зачитував рішення обласної ради від 2007 року: якщо місто погоджується надати нам у власність будь-яку школу в тернополі, то тоді ми готові територію, яку займає школа мистецтв передати місту, - зазначив Любомир Крупа. – Місто нам, ми – їм. Тобто паркінги, будови, абсолютно все інше - знімається. Якщо нам взагалі нічого не вдається, ми готові від обласної ради вийти на проект добудови. Співфінансування обласної ради і фонду регіонального розвитку. На час реконструкції будівлі ми готові орендувати приміщення, де можна рік навчати дітей.

 

Батьки учнів школи мистецтв хочуть діалогу з владою, а не просто слухати готові рішення.

- Найкращим варіантом я бачу, коли обласна влада і міська, і колектив, і батьки сідаються разом і домовляються, - каже пані Галина. -  Тобто не вони виступають, а ми слухаєм, а має бути діалог. Вони з нами не ведуть діалог. Батьки готові і частину коштів на школу спрямувати, але потрібно дивитися, чи буде нам зустрічна пропозиція. В нас є права, ми віддали дітей в таку школу і хочемо, щоб їх навчали саме в такій школі. Це наше конституційне право. Переконана, що варіантів є багато. Позицію більшої кількості батьків і вчителів можна буде почути 24 лютого в «Перемозі» об 11 годині на конференції, присвяченій долі школи мистецтв.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up