Аби дитина не потрапила до «груп смерті», розвивайте її критичне мислення і говоріть про небезпеку, радить психолог

Аби дитина не потрапила до «груп смерті», розвивайте її критичне мислення і говоріть про небезпеку, радить психолог
  • Чому підлітки потрапляють у так звані «групи смерті», що їх примушує виконувати завдання, які можуть закінчитись летально і як поводитись дорослим, аби вберегти дитину.
  • Ці питання ми адресували до практичного психолога Тетяни Кітчак, голови ГО "Психологічна студія "АРТ ХАТА", вчителя психології ТЗОШ №24.

Нагадаємо, на зміну «Синім китам» прийшли «Червоні сови». Про це на власній сторінці у Фейсбук повідомив уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба.Фахівці з IT технологій кажуть, таким чином у дітей можуть красти особисті дані та інтимні фото для подальшого шантажу. Серед основних ознак: дитина постійно хоче спати, сидить в мережі посеред ночі і має порізи на руках.
- Наразі відомо про один випадок, який, ймовірно, пов'язаний з цією группою, - каже Тетяна Кітчак. - Важливо, щоб знову не піднялася хвиля паніки від такого ґатунку інформаційних повідомлень. Тому варто швидше говорити, чому підлітки потрапляють в такі компанії - чи в реалі, чи у віртуалі.

Чому підлітки потрапляють в такі компанії

1. Підлітковий вік - час експериментів та викристалізації власних цінностей. Вони у пошуку підтверджень чи спростувань власних суджень шукають відповіді у доступних джерелах. Питають тих, хто відповідає, хто розмовляє з ними.

Відео дня

2. Варто пам'ятати, що не усі люди мають потребу у такого роду іграх. Як зазначалося у посиланні, є ймовірність, що декому з них бракує якісної уваги важливих для них людей. Також тут може бути й момент попередньої психологічної травматизації або частих стресів. Такі люди шукають собі допомоги у той спосіб, який їм доступний.

3. Випадково наштовхнувшись на інформацію, бажають перевірити, чи справді все так, як описують медіа.

4. Недостатньо активне та насичене цікавими справами для дитини реальне життя. Або ж навпаки - заактивне, перевантажене тим, що вкрай неприємне.

Як поводитися дорослим

* Для початку запитати себе: "А що я, дорослий, знаю про безпеку в інтернеті? Як її уникати чи як вирішувати, коли наштовхують на щось неприємне для себе?" Відповідно, якщо знань не досить, поцікавитися цим питанням. То як можна навчити когось, як не знаю сам? Коли заповните білі плями - поговоріть про це з дитиною. В загальному, адже вчора кити, сьогодні сови, завтра ще щось.

* Нагадайте про локацію цих груп та рекомендації силовиків.

* Формуйте довірливі відносини з дитиною, і не тому, що є віртуальна загроза. Це той вклад в стосунки, який потрібний і важливий на будь-якому етапі життя. Не лише говоріть та повчайте, а слухайте і чуйте дитину. Цікавтеся її емоційним станом, зацікавленнями, переконаннями й думками з приводу різних аспектів життя.

* Розвивайте критичне мислення. Це вкрай важливо уміти аналізувати інформацію та мати власну думку. Часто у віртуальних групах інформацію подають так, щоб викликати відповідну реакцію, подразнити емоційну сферу в обхід логічному мисленню. Не дарма, у новому Законі України "Про освіту" розвиток критичного мислення є однією із ключових компетенцій.

* Нагадайте дитині, що її сторінка в соцмережі - це її власний простір. І тому лише їй вирішувати, на які повідомлення реагувати, а на які не відповідати та видаляти. Залякувати ніхто нікого не має права ні у віртуалі, ні в реалі.

* Якщо дитина щось побачила чи прочитала, що її збентежило чи налякало, вона має повне право попросити вас про допомогу. Для цього формуйте у неї відчуття захищеності поруч із вами.

Читайте також «Групи смерті» дістались Тернопільщини: поліція виявила в такій 13-річного хлопчину 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Петро Білецький

    Нічого з вищесказаного не поможе. Еволюція і є на то шоб тупих і слабких зачищати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up