Чи є в санаторії "Медобори" умови, аби прийняти людей з Китаю

Чи є в санаторії "Медобори"  умови, аби прийняти людей з Китаю
  • У санаторії «Медобори», що в селі Конопківка Теребовлянського району, можуть розмістити близько 100 евакуйованих людей з Китайської Народної Республіки, де зараз епідемія коронавірусної хвороби.
  • Директор закладу розповів про те, які умови готові забезпечити гостям.

Ситуація у селі Микулинці залишається напруженою. Місцеві, коли дізналися, що в санаторії «Медобори» можуть розмістити близько сотні людей, які перебували у Китаї, забили на сполох.

Для того, щоб до них не привезли людей, серед яких може бути і носій вірусу, жителі район зараз по черзі чергують біля дороги, яка веде до санаторію.

«Перекопаємо дорогу, але нікого не пропустимо»

При необхідності готові навіть заблокувати рух транспорту на трасах.

Відео дня

- Ми були тут всю ніч і продовжимо стояти, - каже одна з жительок селища пані Оксана. – Ми не дозволимо, щоб до нас привезли людей, які можуть бути хворі. Це небезпечно для усіх нас.

Селяни готові чергувати тижнями, поки не будуть впевнені, що у «Медобори» не привезуть людей з Китаю.  

- До санаторію від нашого «блок-посту» - два кілометри, а поруч з самим санаторієм є житлові будинки, - каже один з селян пан Роман. – Ми будемо стояти до тих пір, поки для розміщення людей з Китаю не знайдуть підходяще місце. Є інформація, що борт з людьми прибуде 20-го лютого. Нам нічого не пояснюють, а ставлять перед фактом. Нічого і не підтверджують, і не спростовують. Ми не знаємо, чи справді до нас привезуть цих людей, але на слово нікому вірити не збираємося.  

Люди переконані, що евакуйовані можуть становити загрозу для усіх жителів області, оскільки санаторій не призначений для того, щоб приймати хворих. Також протестувальники кажуть, що якщо серед евакуйованих є носії короновірусу, то ніхто не зможе їх втримати в санаторії.

- Хто заборонить людям покинути санаторій? - каже пан Роман. – Вірус може піти в воду. У нас немає жодних водоочисних споруд. Усе спускають у річку, а потім рибаки ловлять рибу. І в ґрунтові води все просочується. Хто знає, чи це будуть здорові люди, чи серед них є заражені?

«Ми всі на телефонах»

У той же час протестувальники додають, що не мають нічого проти людей, які потрапили в біду, але бояться, що це може стати причиною епідемії.

- Ми прекрасно розуміємо людей, бо вони такі ж самі, як і ми, - каже пан Роман. – Нам байдуже, кого до нас хочуть привезти – китайців, арабів чи українців, але це є загроза для життя тисяч людей. В Ухані для хворих побудували спеціалізовану лікарню за дуже короткий термін, а в нас людей, які можуть бути хворі, хочуть розмістити в санаторії.

Наразі односельчани приносять харчі та дрова. Щоб грітися – розпалили вогнище. Про свій «план оборони» говорять неохоче, однак кажуть, що людей буде достатньо, щоб не допустити проїзд автобусу з евакуйованими.

- У нас всі «на телефонах», і у разі чого – збереться усе село, - кажуть люди. – Зараз ми просто мирно стоїмо, рух не перекриваємо, але якщо буде загроза – перегородимо дорогу своїми машинами, самі станемо. Навіть екскаватором можемо перекопати проїжджу частину, тоді точно ніхто не потрапить в санаторій. Ми вже все обговорили.

Люди налаштовані лише проти. Але експерти переконують в іншому – громадяни, яких забирають з Китаю, мають бути здоровими та обстеженими.

Чи є у санаторії відповідні умови

Журналіст «RIA плюс» дізнався у директора санаторія, чи готові вони прийняти людей. Увесь трудовий колектив занепокоєний можливим прибуттям евакуйованих громадян з карантинної зони. У закладі провели загальні збори. Наразі у закладі на лікуванні перебуває 45 осіб. Що буде з ними?

- Коли з'явилась інформація про те, що евакуйовані з Китаю можуть бути розміщені у нашому санаторії, колектив вирішив провести збори, - каже директор санаторію Василь Мартинюк. – Працівники досить негативно до цього ставляться. Людям, які прилітають в Україну, потрібно допомагати, і я розумію ризики. Наш санаторій є в списку можливих закладів, куди можуть привезти евакуйованих. Але точного рішення нема.

Як каже директор, санаторій може прийняти близько 100 людей, але лише в тому випадку, якщо вони здорові, адже є великі ризики і спротив як персоналу, так і місцевих.

- Якщо в нашому санаторії будуть перебувати евакуйовані, то персонал з ними ніяк контактувати не буде – це головна умова, - каже Василь Мартинюк. – Також потрібно враховувати реакцію громади. Нашим завданням було підготувати окремий корпус, організувати харчування. Але це дуже стислі терміни для підготовки. Також мають бути передбачені всі варіанти, коли щось піде не так. Але цим вже займаються інфекціоністи, лікарі. Ми прекрасно розуміємо, що наші громадяни не винні,  і вони опинилися в небезпечній зоні. Їх треба вивозити звідти. Ми повинні діяти спільно.

Василь Мартинюк каже, що під час огляду закладу спеціальною комісією, мова йшла про окремий корпус, який може розмістити близько сотні людей. Кожна людина матиме окрему кімнату. Наразі корпус, який, імовірно, може стати тимчасовим притулком для евакуйованих українців, закритий. Журналістів  туди не пускають. Про умови перебування інфекційних хворих керівник сказати точно не може.

- Звісно, у нашому закладі немає умов для перебування там інфекційних хворих. Тож при виникненні непередбачуваних ситуацій усіма питаннями мають займатися винятково інфекціоністи, - каже Василь Мартинюк.

Мітингували біля селищної ради

Дізнавшись про таку ситуацію, селяни зібрали мітинг біля селищної ради, де проходила позачергова сесія у зв’язку з можливою евакуацією українців у санаторій. Депутати Микулинецької селищної ради та члени виконкому звернулися до президента України, в Міністерство охорони здоров’я, Тернопільську ОДА та обласну раду. Тамтешні депутати повідомили, що санаторій не пристосований до такої надзвичайної ситуації, а територія села Конопківка, де розташований санаторій, є курортною зоною.

За ситуацією пильно слідкують жителі прилеглих сіл та міст.

Опитування

Як вважаєте ви, чи можна розмістити евакуйованих у санаторії?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (98)
  • Дядя Федя

    україна це європа??
  • Оля Дубова

    Та не буде їх тут
  • 01

    А ДЕ УЛЯНА СУПРУН?!
    ХАЙ ВОНА ЗУСТРІЧАЄ ГОСТЕЙ З КИТАЮ
  • Михайло Луцишин

    А я так люблю, микулинецьке пиво.😿😿😿

    Петро Беріт reply Михайло Луцишин

    всьо! Воно тепер заразне, не пийте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На Тернопільщині прощаються із захисником Михайлом Хоминим 12:15 На корупції затримали військовослужбовця Тернопільського військкомату 12:00 Погіршення погоди на Тернопільщині може призвести до збільшення кількості аварій — поліція 11:32 Померла 6-місячна дівчинка, яка у лютому постраждала в аварії на Підволочиському шосе Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 10:50 Від отруєння чадним газом постраждала 72-річна тернополянка 10:20 Тернопільські капелани відвідали військових на Харківсько-Лиманському напрямку 09:14 Дві ранкові ДТП у Тернополі: де наразі ускладнений рух? 09:02 Жінка з Тернопільського району втратила 46 тисяч гривень, коли хотіла отримати допомогу 08:01 19 березня деякі споживачі у Тернополі будуть без електрики — адреси 21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up