Партнер рубрики Події

Чоловіку з Тернопільщини пересадили стовбурові клітини — це перша така операція на Західній Україні

Чоловіку з Тернопільщини пересадили стовбурові клітини — це перша така операція на Західній Україні

69-річний житель Тернопільської області останні два роки скаржився на проблеми з серцем.

Трансплантацію стовбурових клітин пацієнту з серцевою недостатністю за допомогою новітньої методики вперше провели на заході України. Зробити це львівським медикам допоміг французький кардіохірург Філіп Менаше.

Про це повідомляє Перше медичне об’єднання Львова.

Пацієнтом став чоловік з Тернопільської області.

Відео дня

69-річний житель Тернопільщини останні два роки скаржився на задишку, болі в ділянці серця та набряки нижніх кінцівок, йдеться у повідомленні. Спеціалісти Центру серця та судин встановили діагноз: ішемічна хвороба серця, багатосудинне ураження коронарних артерій та недостатність аортального клапана важкого ступеня. Єдиним виходом для порятунку життя було хірургічне втручання.

Лікарі відділення кардіохірургії та трансплантації серця виконали шунтування коронарних артерій та протезування аортального клапана. А для пришвидшення регенерації серцевого м'яза хворому додатково застосували новітню методику Putting Stem Cell to epicardium: імплантували стовбурові клітини за допомогою спеціального біо-матрикса з активаторами їхнього росту. Цю частину операції допоміг провести Філіп Менаше. Самі ж клітини взяли з кісткового мозку грудини пацієнта.

Усе пройшло успішно. Пацієнт почувається добре.

Професор Філіп Менаше — кардіохірург, один з небагатьох, хто почав досліджувати клітинну терапію для лікування серцевої недостатності. Зараз він є професором торакальної та серцево-судинної хірургії в Університеті Паризького Декарта, керівником відділення хірургії серцевої недостатності Hôpital Europeen Georges Pompidou та директором лабораторії INSERM, яка займається клітинною терапією серцево-судинних захворювань.

Спільно з французьким кардіохірургом пацієнта оперували завідувач відділення кардіохірургії та трансплантації серця Роман Домашич , кардіохірурги Ігор Гуменний та Віктор Титюк, анестезіологиня Юлія Пирог, анестезистка Лілія Кузьмак та медсестра Юлія Берчун.

Нагадаємо, нещодавно у Тернополі провели першу трансплантацію серця. Пацієнт уже виписався з лікарні і продовжує лікування у Києві.

Також ми розповідали історію Давида Ревнюка з Тернополя, якому робили пересадку стовбурових клітин закордоном.

Читайте також

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Екатерина Азнаурова

    Мен! теж потр!бна така операц!я. Я задыхаюся,мен! важко.

keyboard_arrow_up