Хочете жити – не женіть на авто і не вискакуйте на дороги

Хочете жити – не женіть на авто і не вискакуйте на дороги

40% з усієї кількості ДТП трапилось за участі пішоходів. Вони вискакують на дорогу у недозволених місцях, а водії летять на шаленій швидкості. Повага один до одного та дотримання правил допоможе врятувати людські життя.

 

Статистика ДТП у місті вражає. Де в Тернополі найчастіше фіксують аварії і що робить місцева влада, аби їх запобігти, поговорили під час прямого ефіру у п’ятницю, 17 липня.
Гість програми – т.в.о. заступника командира батальйону Управління патрульної поліції в області Павло Денькович розповів про місця концентрації ДТП та найбільш поширені причини аварій; про те, чому на небезпечних ділянках доріг роками не встановлюють світлофори чи «лежачі поліцейські»; чи достатньо освітлені вулиці та які пішохідні переходи є небезпечними у вечірній та нічний час.
- Дамба Тернопільського ставу, перехрестя вул. Протасевича та Гайової, вул. Руська та Замкова, просп. Бандери і вул. Тарнавського, просп. Бандери і вул. Клінічна – такі локації, де найбільше трапляється ДТП, - розповідає він.

Причин для автопригод насправді дуже багато, каже поліцейський. Так, на окремих ділянках дороги погано видна розмітка для пішоходів, суцільна лінія на поверхні чи недобре встановлені дорожні знаки. Є і такі місця, де ніяких відхилень немає, а ДТП трапляються – або через порушення прави дорожнього руху водіями, або пішоходами.

- У розрізі винуватців аварій, то порушників-водіїв більше. За статистикою, за сім місяців поточного року трапилось 198 ДТП із потерпілими на території області. 40% із цієї цифри становлять аварії за участю пішоходів – 96 ДТП, у яких 13 осіб загинули. Висновки можете зробити самі, - каже Павло Денькович.

Відео дня

Серед порушень, які найбільше допускають місцеві учасники дорожнього руху, - це перевищення безпечної швидкості.  Встановлені норми, яких варто дотримуватися: у місті – 50 км/год і не більше. Причиною 23 аварій із їх загальної кількості якраз і стало перевищення швидкості. Тобто, якби водії ретельно виконували свої обов’язки, нам вдалось би уникнути 46 ДТП з потерпілими. Також є і порушення правил маневрування – 15% аварій, недотримання дистанції, порушення правил проїзду пішохідних переходів, перехресть.

- Я також водій, хочеться, аби культури серед місцевих учасників дорожнього руху було набагато більше, аби всі були більш ввічливими й толерантними по відношенню один до одного, - акцентує гість ефіру. – Кожен водій має право розраховувати, що і інший учасник руху виконує правила дорожнього руху. Якби спостерігалася така тенденція, то кількість ДТП була б меншою.

Щодо порушень  пішоходів, то їх також немало. Дуже часто люди переходять дорогу у невстановлених місцях, прохід на заборонений сигнал світлофору.

- Машини, як не було, так вона вже є, тому треба бути уважними! – говорить працівник поліції. – Пішоходи мають переконатися, що ні зліва, ні справа немає машини. Не повинно бути раптового виходу на дорогу. Не раз спостерігаю, як хлопець у навушниках із тротуару плавно виходить на дорогу і, не дивлячись по бокам, починає перекочуватись через проїжджу частину. Усе-таки пішоходові легше зупинитися, ніж водієві транспортного засобу, навіть якщо той їде зі швидкістю 30 км/год. Життя одне і не потрібно ним ризикувати.

Детальніше запис трансляції можна переглянути за посиланням: https://te.20minut.ua/Podii/chi-bezpechniy-ternopil-dlya-pishohodiv-ta-vodiyiv-nazvit-naybilsh-pro-10714104.html.

 

Найцікавіші обговорення на сайті «20 хвилин»:

 

Тернополянка

Як часто притягуєте до відповідальності як водіїв, так і пішоходів?

Павло Денькович

Часто, приходять виклики і від громадян, котрі скаржаться, що водій не пропустив їх на пішохідному переході. Проводимо відпрацювання і по пішоходам, які переходять дорогу у невстановлених місцях.



Наталка

Багато людей перебігають дорогу напроти автовокзалу на вулиці Живова. Як там можна вирішити ситуацію?

Павло Денькович

Живова – досить жива вулиця міста. Можливо, доречно там встановити турнікети, аби люди йшли до світлофора, а не перебігали дорогу. Але це компетенція органів місцевого самоврядування. Ми даємо лише рекомендації. А рішення приймають уже безпосередньо в міськраді.

 

marijka

просп. Злуки, від магазину «Текстильник» до «Універсаму» пішоходи бігають через дорогу, де хочуть. Може. якийсь паркан встановити попри дорогу? Навіщо пішохідний перехід, який зараз роблять підвищеним, якщо не далеко є такий зі світлофором?

Павло Денькович

Це профілактика, той перехід буде із бруківки, підвищений. Він привертатиме увагу водіїв, котрі будуть змушені пригальмовувати на даній ділянці дороги. А от паркан, думаю, не так доречно, ніхто не гарантує, що що люди не будуть перелазити через нього.

 

marijka

вул. Текстильна, пішохідний перехід від Текстерно до зупинки тролейбуса - розмітка ледь помітна, знаки про пішохідний перехід взагалі малопомітні, з однієї сторони обдерті, з іншої закриті деревами. Сходи біля зупинки взагалі закривають можливість для пішоходів подивитись, чи їде машина і чи безпечно виходити на пішохідний перехід.

Павло Денькович

Під час патрулювання ми бачимо проблему, звертаємось у відділ безпеки дорожнього руху, а спеціалісти звідти уже повідомляють про ситуацію міську раду.

 

marijka

вул. Руська, виїзд з вул. Коперника направо і наліво, два пішохідних переходи майже поруч. Одного не вистачить? 

Павло Денькович

Я також задавав собі це питання. Будем звертатися в органи місцевого самоврядування. Водії ж повинні бути максимально уважними на цій ділянці дороги.

 

Наталя Дорош

Вул. Будного, біля АТБ. Там постійно аварії і дуже небезпечний перехід від Будного, 34 до АТБ. Для водіїв є світлофори, а для пішоходів немає. Машини, що їдуть з Лучаківського, ще видно, а тих, що виїжджають зліва з-за повороту не видно.

Павло Денькович

У цьому випадку потрібно лише дотримуватись правил ПДР. Коли для водіїв червоний сигнал світлофору, пішоходи можуть переходити дорогу на переході. Інакше ніяк.

 

Андрій Добровольський

Зробити залізобетонний 30см в висоту трикутник перед в'їздом під залізнодорожний міст біля 6-го магазину зі сторони вул. Крушельницької так, щоб права смуга була для тих хто їде з Б.Хмельницького, а ліва – для тих, хто з Крушельницької. Одна смуга перетворюється на 6 перед в'їздом під міст. 

Павло Денькович

Тут у мене прохання винятково до водіїв: не хитрувати, якщо є дві смуги, то їх повинно бути дві, а не всі 6. Певно, доречно тут встановити додаткову розмітку, острівець з напрямком руху. Підготуємо відповідний рапорт у відділ безпеки дорожнього руху.

 

Андрій Добровольський

Чи можна звести двохметровий паркан на вул. 15 квітня, де не встановлено місця для переходу вулиці. Пішоходи чомусь біжать, особливо в сутінки за декілька метрів до переходу чи світлофору. 

Павло Денькович

От мені також незрозуміло, чому вони біжать і для чого. Є переходи, навіщо ризикувати здоров’ям і життям?! Особливо в нічний час – це неприпустимо!

 

Максим Прінь

Велике прохання – перехрестя вул. Є. Коновальця, 2 і 5 з вул. Польового . Світлофор або лежачий поліцейський, бо дітей, які йдуть до школи, із-за кущів не видно,  а дорослих не всі пропускають, і швидку теж на виїзді не всі пропускають, хоча включені звукова і  світлова сигналізація.

Павло Денькович

Проводимо профілактичні патрулювання на даній ділянці дороги. Водії тут справді перевищують швидкість. Я, як учасник дорожнього руху, а не працівник поліції, біля всіх навчальних закладів чи доріг, які ведуть до них, виставив «лежачі поліцейські». Однак потрібно враховувати ще й інтенсивність руху. Будемо звертатися в органи місцевого самоврядування.

 

Сергій

З незрозумілих причин наносять розмітку вже декілька років підряд на початку вересня. За 10-15 днів вона просто зникає. Хто у цьому винен, і чому підрядник за власні кошти не відновлює розмітку? Чому її не можна нанести навесні після танення снігу?

Павло Денькович

Щокварталу відділ безпеки дорожнього руху обстежує всі дороги, надає приписи, рекомендації до органів місцевого самоврядування. Для нанесення розмітки є відповідний температурний режим. Тому вони чекають.

 

Сергій

Необхідно встановити «лежачі поліцейські» на всіх пішохідних переходах навколо( вул.Протасевича, 15-квітня, просп. Бандери.) Заборонити використовувати  світловий борд в центрі перехрестя. який засліплює водіїв та встановлений з порушенням  п.8.12 ПДР. 

Павло Денькович

Патрульна поліція не дає дозволи на встановлення бордів. Ми можем лише запропонувати демонтувати їх.

 

Юрій Савельєв

Чи застосовується практика європейських країн щодо регулювання руху в м. Тернополі, особливо цікавлять кругові розв’язки на перехрестях, за аналогією Швеції?

Павло Денькович

На кругових розв’язках немає сенсу. У Тернополі взагалі з цим простіше...Чому? Тому що немає таких корків на території міста!!! Патрульні час від часу працюють в цьому напрямку для вдосконалення особистих навичок, а також під час профілактики світлофорів на території міста.

 

ДОВІДКА

Запис онлайн-трансляції відбувся з технічної підтримки компанії MagneticOne.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • David Starr

    Все так, але людина - істота нераціональна, тому у реальності усе зовсім інакше.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up