Як тернополяни святкують Вербну неділю. Репортаж "20 хвилин"

Як тернополяни святкують Вербну неділю.  Репортаж "20 хвилин"

У храмах сьогодні велелюдно.

Церква Св. апостола Петра

У храмі святого апостола Петра, що на Алясці, у неділю 25 квітня на службі на 8 ранку зібралося дуже багато парафіян. Усі мають в руках прикрашені букети з вербових гілочок.

— Не я б'ю — верба б'є, від нині за тиждень буде Великдень, — так прийнято сьогодні говорити рідним і близьким і погладити їх гілкою лози.

Відео дня

Церква святих Володимира та Ольги

Також багато парафіян з вербою. Навіть на вулиці одягнули маски і зберігають дистанцію.

Надставна церква

На вулиці людей небагато. Вони розмістилися так, аби зберігати між собою дистанцію півтора-два метри. Майже всі в масках.

Всередині церкви ситуація дещо гірша. адже між людьми мінімальна дистанція. Хоча люди перебувають в масках. Серед присутніх журналіст помітив лиш трьох людей, котрі маски не вдягнули.

Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці

Людей багато як надворі, так і всередині храму.

Надворі не всі люди вдягнули маски, але дистанцію тримають. 

А от всередині храму лише одиниці були без масок. Попри це в соборі було дуже багато парафіян. Настільки, що тримати дистанцію майже неможливо, за винятком окремих місць у храмі, де людей дещо менше.

Кафедральний Собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії

Об 11 годині тут охочих прийти на богослужіння було небагато. Всередині храму було до десяти парафіян. 

Решта стояли надворі. Маскового режиму дотримувалося дуже мало людей. Дистанцію зберегли.

Храм Матері Божої Неустанної Помочі

Третина парафіян надворі були в масках. Та в храмі майже всі маски вдягнули. Дистанція між присутніми була мінімальною, адже людей в храмі було дуже багато.

Катедральний собор Різдва Христового

Велелюдно і в соборі, що у центрі міста. Не всі парафіяни у масках.

Собор Святої Трійці

Фото зі святкового богослужіння у соцмережі поділився тернополянин Олександр Смик. 

— Вербова неділя.У соборі Святої Трійці у Тернополі велелюдно...понад тисяча вірян злилися у спільній молитві...за тиждень Великдень...у Бога все поступово... — зазначив він.

Нагадаємо, під час Великодніх свят у храмах закликають дотримуватися карантинних правил для безпеки: дотримуватися дистанції та правильно одягати маску.

— Є два головні правила – дистанція та маска, — зазначив голова ТОДА Володимир Труш під час засідання Ради Церков Тернопільщини. — Якщо їх дотримуватися, ризик захворіти буде мінімальним. Рішення щодо додаткових заходів кожна спільнота визначатиме індивідуально. Це проведення онлайн-трансляцій, відправ на відкритій території, забезпечення засобами захисту".

До слова, Вербну неділю (вхід Господній в Єрусалим) 25 квітня святкують християни східної традиції. Цьогоріч Вербна Неділя випадає на 25 квітня. Це велике свято у християнському році відноситься до числа дванадесятих. Через карантинні обмеження усі  миряни не зможуть відвідати храми і освятити вербу. Все буде відбуватися дистанційно, або ж з дотриманням усіх карантинних вимог та обмежень, повідомляє РІСУ.

У народі вірять – освячена верба має цілющу та очисну силу: символічне биття освяченим гіллям оберігає від хвороб. В цей день дітей легенько "гладять" гілочкою лози, а коли б'ють, то примовляють: "Не я б’ю, верба б’є, за тиждень — Великдень."

Освячені "котики" встромляють за образи та зберігають протягом року до наступних Великодніх свят.

Читайте також Великдень 2021 на Тернопільщині: чи будуть додаткові обмеження в церквах? (ВІДЕО)

Вербна неділя 2021: коли і що святкують, звичаї та прикмети цього дня

А ви ходили святити лозу у церкву? Додавайте фото в коментарях.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (37)
  • Любовь Лушникова

    Потім вербичку положуть на могилку,моліться дома,кишені батюшкам поповнили,ідіотизм повний,ще пасочку прийдуть святить
  • Катя Любінська

    А шо віруса вже не має..
  • Xavier Xavier

    Привет!  Вам нужен быстрый, надежный и надежный кредит наличными?  Мы предлагаем кредиты серьезным и честным людям, которые хотят получить кредит.  Мы доступны 24 часа в сутки, 7 дней в неделю. Если вам интересно, свяжитесь с нами через WhatsApp: +33755456585.
  • Андрій Форсюк

    Мдааа... тупо стадо(
    С такими долбоебами сидеть нам еще не один месяц в карантинах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up