Партнер рубрики Події

Хто голосуватиме за «відкріпними» і чому дехто не встиг їх оформити

Хто голосуватиме за «відкріпними» і чому дехто не встиг їх оформити
  • Кілька годин у черзі, до 10 хв. на здачу «паперів» – і на руках документ, який дозволяє голосувати не за місцем реєстрації. Проте знову треба здавати той самий пакет документів, що й кілька тижнів тому. Де електронні реєстри? – цікавляться тернополяни.
  • Ігор Процик нарікає, що не всі встигли отримати «відкріпні» та скористатися своїм правом виборця, бо двері міськради в останній вечір, коли все можна оформити, були зачиненими.

 

176 400 виборців зареєстровано у Тернополі. За «відкріпними» голосували 1570 у першому турі, у другому проголосують орієнтовно 1700 осіб. Про це повідомили у відділі ведення Держреєстру виборців міськради.

Серед тих, хто голосуватиме за так званими «відкріпними талонами» і тернополянка Тетяна Колеснік. Жінка стверджує, що витратила чимало часу і обурена, що двічі довелось збирати та заносити до міськради одні й ті ж документи. Проте, стверджує, відколи пройшла усю процедуру від початку до кінця – відчуває, що і сам процес голосування сприймає серйозніше, і «вага» її власного голосу на виборах – стала суттєвішою.

  • Зареєстрована не в Тернополі, однак вже багато років тут працюю, - розповіла Тетяна Колеснік. – Додому голосувати поїхати не маю змоги. Тому вирішила змінити місце голосування, бо для мене це важливо. До речі, після того, як змінила місце реєстрації і пройшла процедуру та черги, голос для мене став важливішим і більш значимим.

Більше часу, більші черги і знову той самий пакет документів

Коли змінювала місце голосування перед першим туром, витратила значно менше часу. Передусім, було більше часу на подачу та оформлення документів. Окрім того, у відділі міськради, де все оформляють, були суттєво меншими черги.

Відео дня
  • Перед другим туром довелось витратити значно більше часу, - пригадує тернополянка. – Як розповідали мені у міськраді, вони в день приймали від 200 до 600 чоловік. А коли закінчували офіційний прийом, оформляли документи.

Єдине, що обурило жінку – знову потрібно було збирати і приносити той самісінький пакет документів, який здавала кілька тижнів тому. Адже всі копії передають в архів. Якби дані заносили в електронну базу, а не збирали паперові копії, і часу пішло б менше, і черги були б коротшими.

  • І перший, і другий раз потрібно було здати копію паспорту, документ, підтверджуючий причину зміни місця голосування та заяву, - розповіла пані Тетяна. – Її можна було скачати на сайті і заповнити вже вдома. Це скорочувало час проведення у кабінетах міськради. Загалом подавати документи не надто довго – йшло до 10 хв. часу. Проте в чергах людям часом доводилось простоювати по кілька годин.

Закрились о 17.15. А люди ще стояли під міськрадою

«Як відділ ведення державного реєстру виборців міськради «дбає» про виборчі права виборців Тернополя», - під таким заголовком у Фейсбук напередодні з’явився пост директору Центру суспільних досліджень ПОЛІС Ігоря Процика.

  • 15 квітня о 18.54 год. вирішив зайти в Тернопільську міську раду, подивитись як працює відділ ведення Державного реєстру виборців Тернопільської міської ради щодо прийому громадян для зміни місця голосування. І як ви думаєте? Вхідні двері міськради були вже ЗАЧИНЕНІ з внутрішньої сторони!!! І як відповів мені охоронець через вікно - на моє питання, чи приймає ще відділ ведення ДВР ТМР виборців для тимчасової зміни місця голосування - відповів, що вже НІ! – пише Ігор Процик на власній сторінці у Фейсбук. - Сказав, що вони тільки видають іменні запрошення для виборців членам ДВК і опрацьовують вже заповнені заяви...

Всередину впустити п. Процика охоронець відмовився, мовляв, якщо вам треба - дзвоніть до начальника відділу ДРВ ТМР.
- Я розумію, що в них робочий день до 17.15, і вони там ще по факту працювали, виходячи зі слів охоронця. Але в них сьогодні мав би бути "особливий робочий день для виборців", тобто, працювати довше, ніж зазвичай, а точніше - до кінця доби, - обурюється пан Процик. - Бо сьогодні, згідно з їхнім же профільним ЗУ "Про Державний реєстр виборців" (ч.3 ст.7) саме останній день,  щоб змінити місце голосування, для реалізації свого виборчого права в день голосування! І які, фактично. були його по факту "успішно позбавлені"!

… для людей і за їхні ж гроші

Тобто виборців, які не змогли прийти до 17.15, чи як мінімум до 18.50 год., і які працюють, наприклад, до 19.00 год. чи пізніше або які з інших особистих, сімейних і т.д. обставин вирішили б прийти після 18.50 год. - фактично були б позбавлені свого виборчого правва, - підсумував Ігор Процик.
- Думаю, тут є робота для захисників виборчих прав і не тільки, - пише пан Ігор. - І я так розумію, що членів політичної партії, які є посадовими особами і депутатами ТМР, кандидат від якої де-факто також є кандидатом в Президенти України, не "хвилює", що це могли б бути і їхні виборці?

У коментарях пан Процик повідомив, що під стінами міськради зустрів кілька людей, які таки планували змінити місце голосування, але потрапити до міськради так і не змогли.

  • То, може, треба працювати для громадян, виборців, отримувачів конкретної послуги за їх же гроші хоч декілька днів в році довше, виходячи із специфіки роботи даного відділу в міжвиборчий період, коли роботи в рази менше? – пише пан Процик. - Тут головне працювати для людей і усвідомлювати, що ти працюєш для спільного результату, для людей за їхні ж гроші…

Працівники відділу державного реєстру виборців намагалися приймати документи у громадян у максимально зручний для них час, запевнила речник міськради Мар’яна Зварич.

  • Зокрема, 15 квітня працівники приймали документи у громадян 18:00 год., після чого фактично до опівночі опрацьовували усі заявки, які подали громадяни, і вносили їх у Реєстр, - повідомила Мар’яна Зварич. - Окрім того, за таким графіком відділ працював практично щодня одразу після оголошення дати проведення другого туру виборів. Також мешканці мали змогу подати документи кожної суботи та неділі з 08 до 17:00 год.

Довідка

176 400 виборців зареєстровано у Тернополі. За «відкріпними» голосували 1570 у першому турі, у другому проголосують орієнтовно 1700 осіб.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Олена

    у  відділі  працюють  неосвічені  непрофесійні    " чиїсь  невістки"  -  тому і  маємо  шо  маємо

    незнайомка reply Олена

    то чиста правда
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up