Партнер рубрики Події

Для трьох діток, яких залишили у "Вікні життя", знайшли потенційних батьків. Що про них відомо?

Для трьох діток, яких залишили у "Вікні життя", знайшли потенційних батьків. Що про них відомо?
Фото зі сторінки Тернопільського обласного Спеціалізованого будинку Дитини, де зараз живуть дітки
  • Ірочка та її братик Богданчик, а ще на кілька днів старший Володя — усі троє поки що мають прізвище Тернопільські. Діток знайшли у "Вікні життя" у квітні цього року. 
  • Вони спочатку були в другій міській лікарні, потім — в обласній дитячій, а тепер живуть в обласному дитячому будинку (який називають "Малятко").
  • Ми поспілкувались із людьми, які зараз турбуються про діток. Як крихітки почуваються і коли мають шанс опинитись в люблячих батьків? Розповідаємо.

Трьох діток за один тиждень залишили у “Вікні життя” Тернопільської міської лікарні №2. Це був Передвеликодній тиждень, тому такі “знахідки” називали справжнім дивом. Усі троє діток здорові та доношені. Тоді хлопчика Володю, якого знайшли першим у лікарні кликали “Великоднім” і говорили, що він “врятував” двійнят. Бо, можливо, жінка, яка їх народила, побачила інформацію про “Вікно” та дала крихіткам шанс на життя.

Кілька тижнів діти були під наглядом медиків у цьому ж закладі, далі їх перевели у Тернопільську обласну дитячу лікарню. А крім того міськвиконком присвоїм малюкам імена та прізвище одне на усіх: Тернопільські. Хоча, після усиновлення, відповідно до закону, батьки можуть його змнити.

Читайте також: Хочуть маму та сподіваються на чудо. Як зараз живуть у дитячому будинку підкинуті немовлята (ФОТО)

Відео дня

Усі троє тепер Тернопільські: як назвали крихіток, яких у квітні покинули у "Вікні життя"
 

Немає опису.

"Наші трійнята" 

І в міській, і в обласній лікарнях у діток просто закохався весь персонал. Малят називали “наші трійнята”. Говорили, що доглядали одразу троє діток без мам, було дещо важко, але дітки підкорили їх своєю милістю. За час, поки малеча була у відділенні, мами, які тільки-но народили та були у цьому ж відділенні, не стримували емоцій: допомагали лікарям, приносили речі, весь час навідували знайд.

— Дітки у нас були приблизно місяць. Двійняток вже ми виписали, у понеділок (7 червня), Володя ще на кілька днів побув у нас і його також перевели. Усі дітки розвиваються, здорові психічно, нервово, нормальна психомоторика, добре набирають вагу, усе в них нормально, — розповідала лікар педіатр-неонатолог Тернопільської обласної лікарні Ольга Кулинич.  — Розвиток відповідає тому віку, який встановили лікарі.

Фото Володі зробили лікарі відділення та надіслали "20 хвилин", оскільки потрапити до хлопчика ми не змогли. 

Немає опису.

— Всі троє красунчики, усі різні, але такі симпатичні. Ми будемо за них молитись, щоб усе було добре у їх житті, — каже лікарка.

До слова, ми поцікавились у міській службі у справах дітей, чи не повертались за ними мами. І нам повідомили, що жодних заяв щодо бажання чи наміру повернути дитину не надходило...

Живуть у дитячому будинку

Вже понад місяць про крихіток піклуються в Обласному спеціалізованому будинку дитини. Як вони, запитуємо у директорки закладу Інги Кубей.

 — Дітки ростуть, розвиваються, життєрадісні, веселі. Уже мають потенційних батьків, — говорить вона. — У двійняток будуть, звісно, одні батьки. У Володі — інші. На період знайомства дається десять днів. Потенційні батьки ознайомлені з станом здоров'я малюків, з усіма моментами, які ми знаємо про сім'ю. Люди прийшли, звісно, у супроводі Служби в справах дітей та з негативними тестами на коронавірус. 

І одні, і інші батьки вже гуляли із малюками на території закладу. За словами пані Кубей, знайомство було дуже зворушливим.

Як можна допомогти малюкам 

Ще від дня звістки про те, що дітей знайшли, небайдужі тернополяни почали приносити у медзаклади речі, суміші та іграшки для них. І хоча малюки зараз мають усе необхідне для існування, допомога та підтримка не завадить їм та іншим крихіткам.

А крім того, у закладі знаходиться ще п'ятеро діток, віком менше, ніж пів року. І допомога небайдужих потрібна і їм.

Немає опису.

— Зараз у діток є все необхідне, але якщо є охочі допомогти — вони можуть це зробити. Є потреба у дитячому харчуванні, тернополяни можуть телефонувати нам у заклад, аби уточнити яка саме суміш і кому потрібна, — каже Інга Кубей. 

Зраділи, що стануть батьками двійні

Перше знайомство батьків із малюками на власні очі бачила головний спеціаліст управління сім'ї, молодіжної політики та захисту дітей Тернопільської міської ради Галина Вовк. Жінка каже, що обидві сім'ї дуже зраділи можливості побути з крихітками. 

— Зараз кандидати, які перші перебували на черзі в усиновлювачі, були відправлені на знайомство з Тернопільським Володею, другі — на знайомство з Іринкою та Богданчиком Тернопільськими. Десять днів вже минули. Перші рази я з ними їздила на встановлення контакту, відповідно до процедури, далі батьки мають право самі приїжджати, звертатись на додаткове медичне обстеження. Могли вони також отримати ще десять робочих днів на встановлення контакту. Але буквально 12 липня, я дізналась, що батькам цей час не потрібен. Вони прийняли позитивне рішення — каже пані Вовк. 

Жінка каже, що батьки, які можливо усиновлять двійнят, навіть втішились, що їм випала так змога, адже в анкеті так і подавали: усиновителі однієї або двох дітей.

Обидві сім'ї молоді та живуть в Тернопільській ОТГ. За словами пані Вовк, особистих даних батьків, вказувати не можна, відповідно до законодавства, адже вони мають право зберегти таємницю усиновлення.

На зображенні може бути: 1 особа, дитина та у приміщенні
Фото зі сторінки дитячого будинку "Малятко"

Розпочинається судовий процес 

Зараз служба разом з потенційними батьками готують документи для подання в суд.

— Будемо чекати судових слухань. Після рішення, відповідно до законодавства, ще місяць потрібно буде чекати, поки рішення набере законної сили, — каже Галина Вовк. 

Процес довготривалий, але впродовж цього часу майбутні батьки матимуть змогу навідувати діток у дитячому будинку. 

— Діє принцип територіальності. До прикладу, якщо усі батьки із черги відмовились би, то далі вже розглядали б кандидатів з Тернопільської області, але, на щастя, усе добре. Батьки, які були перші та другі в черзі, наразі мають всі шанси стати батьками для цих діток. Ми усі щиро віримо, що долі малюків складуться добре.

На зображенні може бути: немовля
Фото зі сторінки Тернопільського обласного спеціалізованого будинку дитини

Хто може усиновити дитину 

У кожному місті існує така черга охочих усиновити малюка. Зараз у Тернополі в черзі 10 таких сімей. Дехто на малюка може чекати роками, а напередодні вони мають зібрати цілий пакет документів. 

— Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем реєстрації. Надають пакет документів, відповідно до законодавства. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі,  — коментують редакції “20 хвилин” у міській службі у справах дітей.

В обласній Службі у справах дітей додають, що на порталі Міністерства Соціальної політики України, є інформація про усіх дітей, які зараз в Україні можуть бути усиновленими. Посилання тут

Також за посиланням тут можна переглянути усі деталі щодо процедури усиновлення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. 

Читайте також: Мами їх не скривдили, дітки здорові. Репортаж із лікарні, куди за два дні підкинули трьох малят

Довідка

«Вікно життя» для новонароджених у Тернополі врятувало три дитячі життя.

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.

Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.

 

ДОВІДКА

Допомогу можна приносити за адресою: м. Тернопіль, вулиця Академіка Андрія Сахарова, 2.

Також, щоб дізнатись,  що саме потрібно діткам можна зателефонувати у заклад. Номер:  0352 261 932.

 

Читайте також:

Мама покинула, а комусь буде щастя: хто може всиновити малюків, яких залишили у "Вікні життя"

Великоднє диво для знайди Володі: мама повернулась? "20 хвилин" готові допомогти їй

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Sinaida Prusiagniuk

    Слава богу аби здорові та батькам терпіння
  • Gaia Skaletska

    Чому не пишуть про маму, що хотила повернути хлопчика?,чи не виддали?,знаю що створюють таки умови, що треба вси круги аду пройти, щоб забрати дитину

    Наталья Кныш reply Gaia Skaletska

    Gaia Skaletska Де ви побачили осуд? Звичайна логіка. В неї є (був) шанс повернути дитя і шкодувати її за те, що це нелегко, не бачу сенсу, вона сама вибирає, що їй робити. Я шкодую дитя.

    Gaia Skaletska reply Gaia Skaletska

    Наталья Кныш не треба нагадувати, сама знаю,в житти можуть бути ризни причини, так що не судить

    Наталья Кныш reply Gaia Skaletska

    Gaia Skaletska Мушу нагадати, що мама сама віддала дитинку, не боялась тоді "кіл пекла"?

    Людина Світу reply Наталья Кныш

    причини бувають різні, стан у людей буває різний

    але чомусь ніхто не враховує наслідки коли дівчина шкодує намагається повернути

    і шо відбувається з іншими людьми коли система призвонить до того що мати яка не може вже нічого зробити через півроку накладає на себе руки
  • Галина Василиків

    Хоч би двійнят не розділяли

    Наталья Кныш reply Галина Василиків

    Галина Василиків Двійнят не розділять, закон є.
  • Maria Yasinska

    Здоров'я Вам і Божої Опіки всім

keyboard_arrow_up