Партнер рубрики Події

Хочуть маму та сподіваються на чудо. Як зараз живуть у дитячому будинку підкинуті немовлята (ФОТО)

Хочуть маму та сподіваються на чудо. Як зараз живуть у дитячому будинку підкинуті немовлята (ФОТО)
  • Тернопільський Володя та Тернопільські Іринка і Богданчик: так міськвиконком назвав трьох крихіток, яких залишили у "Вікні життя" наприкінці квітня. Хоча Володю у лікарні і "охрестили" Великоднім.
  • Як зараз почуваються дітки, хто з них вже у дитячому будинку та чи є вже люди, які готові стати для малечі батьками?
  • Ми поспілкувались із тими, хто зараз турбується про діток. Про усе читайте в матеріалі. 

Трьох діток за один тиждень залишили у “Вікні життя” Тернопільської міської лікарні №2. Це був Передвеликодній тиждень, тому такі “знахідки” називали справжнім дивом. Усі троє діток здорові та доношені. Тоді хлопця, якого знайшли першим у лікарні кликали “Великоднім” і говорили, що він “врятував” двійнят. Бо, можливо, жінка, яка їх народила, побачила інформацію про “Вікно” та дала крихіткам шанс на життя.

Кілька тижнів діти були під наглядом медиків у цьому ж закладі, далі їх перевели у Тернопільську обласну дитячу лікарню. Наші журналісти вже розповідали про те, як діток доглядали там. Ми вирішили поцікавитись їхніми долями. Тому 8 червня вирушили в обласну лікарню. 

Немає опису.

Відео дня

Богданчика та Іринку вже виписали, Володя готується 

У лікарні нам повідомили хорошу новину. Двійняток вже перевели у інший заклад. А Володя Великодній-Тернопільський готується до переводу вже за кілька днів. 

— Двійняток ми вже виписали, зараз у нашій лікарні є лише хлопчик, якого знайшли першим. І він теж готується до переводу, — каже  лікар-неонатолог обласної дитячої лікарні Зоряна Король.

Біля відділення, де зараз перебуває Володя, знайомимось із лікарем педіатром-неонатологом Ольгою Кулинич. Жінка вибачається та каже, що у палату до хлопчика журналістку пропустити не може, адже немає негативного тесту на коронавірус, а це може бути небезпечно для дитини. 

— Дітки у нас були близько місяця. Двійняток вже ми виписали, у понеділок (7 червня), Володя ще на кілька днів у нас. Усі дітки розвиваються, здорові психічно, нервово, нормальна психомоторика, добре набирають вагу, усе в них нормально, — каже лікарка. — Розвиток відповідає тому віку, який встановили лікарі. Володя зараз готується до переводу. Усім провели необхідні обстеження.

Немає опису.

Ми запитали у медиків, чому старшого хлопчика ще залишили у клініці, а двійняток, яких знайшли пізніше, і які молодші за Володю, ще довелось залишити. На це нам відповіли, що не мають права розголошувати таку інформацію, адже вона стосується стану здоров’я. Проте, запевнили, що усе вже йде на покращення.

“Наші трійнята” 

Як розповідає лікарка, у відділенні до малят прикипіли всім серцем. Усі троє — спокійні та дуже гарні. 

— Всі троє дуже дуже милі діти. Знаєте, будь-яка дитина, звісно, хоче на ручки, хоче колихатись, всі дітки потребують уваги. Тому наші працівники, дуже трепетно до них ставились. Малюки весь час були під наглядом, — розповідає пані Кулинич. — Їх просто неможливо не любити, дуже милі. Вже посміхаються, коли до них хтось підходить.

У відділенні малят називали “наші трійнята”. Кажуть, що через те, що доглядали одразу троє діток без мам, було дещо важко, але на навантаження не скаржаться. За час, поки малеча була у відділенні, мами, які тільки-но народили та були у цьому ж відділенні, не стримували емоцій: допомагали лікарям, приносили речі, весь час навідували “знайд”.

Немає опису.

— Всі троє красунчики, усі такі різні, але такі симпатичні. Ми будемо за них молитись, щоб усе було добре в їх житті, — каже лікарка.

Фото Володі зробили лікарі відділення та надіслали нам, оскільки потрапити до хлопчика ми не змогли. 

До слова, ми поцікавились у міській Службі у справах дітей чи не повертались за ними мами. І нам повідомили, що жодних заяв щодо бажання чи наміру повернути дитину не надходило...

Двійнята вже у Будинку Дитини “Малятко”

Іринка та Богданчик вже кілька днів живуть у Тернопільському обласному спеціалізованому будинку дитини “Малятко”, що на вул. Сахарова. Ми поспілкувались із директоркою закладу Інгою Кубей.

— Маляток прийняли. Все у них добре, про них піклуються наші працівники. Ми робимо усе, згідно встановленого порядку. Коли їм буде по два місяці — діти підлягатимуть усиновленню. Але це вже робота Служби у справах дітей. Ми наразі забезпечуємо їх усім необхідним. От сьогодні (8 червня) вже виходили з ними на прогулянку, погрітись на сонечку. У нашому закладі зараз є семеро діток віком до півроку. З Володею буде вісім.

У Будинку дитини готові прийняти і Володю. Вихователі кажуть, що дітки тут у безпеці та під доглядом. 

До слова про те, як живуть малюки в цьому закладі, ми розповімо згодом. Вже готуємо інтерв’ю із директоркою дитячого будинку. 

Як можна допомогти малюкам 

Ще від дня звістки про те, що дітей знайшли, небайдужі тернополяни почали приносити у медзаклади речі, суміші та іграшки для них. І хоча малюки зараз мають усе необхідне, допомога та підтримка не завадить їм і зараз. 

Немає опису.

— Зараз у діток є все необхідне, але якщо є охочі допомогти — вони можуть це зробити. Є потреба у дитячому харчуванні, то тернополяни можуть телефонувати нам у заклад, аби уточнити яка саме суміш і кому потрібна, — каже Інга Кубей. 

Допомогу можна приносити за адресою: м. Тернопіль, вулиця Академіка Андрія Сахарова, 2, 

Також, щоб дізнатись о саме потрібно діткам можна зателефонувати у заклад. Номер:  0352 261 932

Що із крихітками буде далі 

Ми вже розповідали про те, що діткам присвоїли імена та визнали їх мешканцями Тернополя на засіданні міського виконавчого комітету 20 травня.  

 — Дітки уже зареєстровані, на міськвиконкомі також прийняли рішення “Про влаштування дітей у Будинок “Малятко”, також діткам надали статус дітей-сиріт. Зараз ми чекаємо ще місяць, адже за законом, впродовж двох місяців із дня, коли дитину знайшли, біологічна мама може повернутись, — каже керівниця служби у справах дітей Тернопільської міської ради Христина Білінська. 

Якщо час мине, а мами за дітками не повернуться, у відповідності з зареєстрованою чергою, дітей пропонуватимуть потенційним усиновителям. 

— У міській черзі є 10 сімей, які прагнуть усиновити дітей. Коли мине цей час ми будемо повідомляти про те, що є змога забрати дитину, першу сім’ю, яка зараз у черзі. Вони можуть або познайомитись із малюком, або відмовитись, у другому випадку така нагода перейде до наступних кандидатів, — продовжує пані Білінська. 

Остаточне рішення про те, чи зможуть батьки забрати дитину, прийматиме суд. Якщо воно буде позитивним — усиновителі зможуть змінити ім’я, прізвище та навіть дату народження крихітки в межах півроку. 

Хто може усиновити дитину 

У кожному місті існує така черга охочих усиновити малюка. Дехто на малюка може чекати роками, а напередодні вони мають зібрати цілий пакет документів. 

— Громадяни України, які бажають усиновити дитину, звертаються з письмовою заявою до служби у справах дітей за місцем реєстрації. Надають пакет документів, відповідно до законодавства. Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів після отримання від громадян України заяви перевіряє документи на відповідність вимогам законодавства, складає акт обстеження їх житлово-побутових умов, розглядає питання про можливість заявників бути усиновлювачами і готує відповідний висновок. У разі прийняття позитивного рішення ставить заявників на облік як кандидатів в усиновлювачі,  — коментують редакції “20 хвилин” у міській службі у справах дітей.

В обласній Службі у справах дітей додають, що на порталі Міністерства Соціальної політики України, є інформація про усіх дітей, які зараз в Україні можуть бути усиновленими. Посилання тут

Також за посиланням тут можна переглянути усі деталі щодо процедури усиновлення дітей-сиріт та дітей позбавлених батьківського піклування. 

Дітей знайшли перед Великоднем

Нагадаємо, дзвінок у "Вікні життя", яке розташоване в Тернопільській міській лікарні №2, пролунав 27 квітня близько 10.30 ранку. Чергова медсестра знайшла там згорточок із малюком. Дитинка здорова, чистенька та доношена. Поруч була сумка із необхідними речами... 

Більше про це читайте у матеріалі: Називають Володя Великодній: що відомо про хлопчика, якого залишили у тернопільському Вікні життя

Уже через два дні дзвінок пролунав знову. Двійнят залишили у «Вікні життя» 29 квітня близько 17 год 29 квітня. Як завжди спрацював сигнал. Коли відчинили вікно, побачили двох малюків. Речей чи всього, що потрібно немовлятам, біля них не було.

Понад тиждень дітки пробули у Тернопільській міській лікарні №2. Далі їх перевели у Тернопільську обласну дитячу лікарю.

Читайте також: Мами їх не скривдили, дітки здорові. Репортаж із лікарні, куди за два дні підкинули трьох малят

Довідка

«Вікно життя» для новонароджених у Тернополі врятувало три дитячі життя.

У приймальній пологового відділення міської лікарні №2 з 2010 року облаштоване «Вікно життя». Працює пункт цілодобово. За цей час матері, які опинилися у складних життєвих умовах, залишили там трьох дітей.

«Вікно життя» працює наступним чином: матір відчиняє знадвору спеціальне пластикове вікно і кладе дитину на стіл-нішу, далі автоматично спрацьовує сигналізація, яка повідомляє про це медперсонал. Після чого, працівники закладу одразу забирають немовля. Матір ніхто при цьому побачити не може. Біля вікна встановлений спеціальний пристрій для підтримки стабільної температури та вентиляція.

Впродовж одного тижня дитина перебуватиме у пологовому відділені, потім її направлять в обласну дитячу лікарню у відділ патології для новонароджених.

Згідно із чинним законодавством, матір, яка залишила новонародженого, може забрати своє дитя впродовж двох місяців. Якщо цього не відбудеться, немовля передають у будинок маляти. Там оформлять усі документи та через рішення виконкому дадуть дитині ім’я та прізвище. З будинку маляти дитину можуть віддати на усиновлення.

Лише за останні два роки батьки відмовились від трьох новонароджених немовлят: двох дівчаток залишили у "Вікні життя", ще одну дитину мама народила на вулиці, а потім залишила в пологовому.

Читайте також:

Мама покинула, а комусь буде щастя: хто може всиновити малюків, яких залишили у "Вікні життя"

Великоднє диво для знайди Володі: мама повернулась? "20 хвилин" готові допомогти їй

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анжела Ігор Чубаті

    Можна без авторизації прочитати текст, чи вічно,якісь реклами,вже достали,нащо рекламуєте статтю,якщо не можливо її дочитати.
  • Татьяна Корецька

    Ну молодці, підкинули, і далі пішли жить своіім життям, дихають, кушають, ЯК далі можна жити після такого???
  • Оксана Лукашевська

    От зозуля
  • Таня Шпікула

    Нехай Господь дасть їм люблячих батьків🙏
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up