Партнер рубрики Події

Кримінальна справа та відставка Сопеля: чим закінчились протести проти приїзду евакуйованих з Китаю

Кримінальна справа та відставка Сопеля: чим закінчились протести проти приїзду евакуйованих з Китаю

Яка ситуація у санаторії «Медобори» та прилеглих селах зараз, та що загрожує найбільш «активним» протестувальникам, які встановили бетонні блоки та блокпости на дорогах – дізнався журналіст «20 хвилин».

Страх коронавірусу вразив на лише деяких жителів Тернопільщини, посади позбувся і голова обладміністрації Ігор Сопель. У зв’язку з ситуацією, що виникла на Тернопільщині через евакуацію з Китаю громадян України, та незадовільною роботою облдержадміністрації з інформування населення щодо епідеміологічної безпеки Президент України прийняв заяву Ігоря Сопеля про відставку із займаної посади за власним бажанням, йдеться в Указі Зеленського.

У Конопківці та Микулинцях, що на Теребовлянщині, переполоху вже немає, бо евакуйовані з Китаю перебувають у карантині на Полтавщині. А от деяким протестувальникам загрожує адміністративна та навіть кримінальна відповідальність. 

«Барикади прибрали» 

Жителі Конопківки, Микулинців та сусідніх сіл 17 лютого облаштували блок-пост на дорозі до санаторію «Медобори», куди могли розмістити евакуйаваних. Люди цілодобово чергували на дорозі до закладу. Згодом селяни почали звозити шини, щебінь та навіть бетонні блоки, щоб перегородити дорогу автобусам з евакуйованими. Незадовго до можливої дати прибуття евакуйованих, люди облаштували ще два блокпости на в’їзді у Микулинці. 

Відео дня

Хоча місцеві були занепокоєні та виступали категорично проти приїзду евакуйованих, вони наголошували, що нічого проти самих людей вони не мають, однак хочуть, щоб їх на час обсервації розмістили у належних закладах. Бентежило людей і те, що лабораторія, де можна діагностувати коронавірус, розташована у Києві.

Після того як евакуйованих розмістили у Нових Санжарах, що на Полтавщині, жителі Тернопільщини ще деякий час продовжували стояти на блокпостах і прибрали барикади лише тоді, коли впевнилися, що евакуйованих у «Медобори» ніхто не повезе.

 

- Всі блокпости зникли так само раптово, як і з’явилися, - розповідає голова Микулинецької ОТГ Петро Осіпчук. – Люди за собою все прибрали, блокпости розібрали. Селищна рада лише прибрала дрібне сміття, яке лишилося після людей. Наразі на місцевому рівні всі заспокоїлися. Ми завжди підтримували евакуйованих. Ніхто з селян не казав, що ми проти людей, однак наш санаторій не є найкращим місцем для евакуйованих.

Чи працює санаторій

Санаторій зараз працює в штатному режимі, розповідають голова Микулинецької ОТГ Петро Осіпчук та директор «Медоборів» Василь Мартинюк. Ніхто не втік з санаторію перед можливим приїздом людей, хоча були і такі, що відмовилися приїздити до санаторію на лікування.

- В нас усе нормально, пацієнти виписуються у плановому порядку, - каже Василь Мартинюк. – Паніки ніякої не було, щоправда було кілька людей, які мали прибути до санаторію, однак вони відмовились через цю ситуацію. 18-го лютого до нас прибули нові пацієнти, тому ніякої паніки не було. Персонал також був спокійний, всі працювали у звичайному режимі. 

Санаторій не припиняв свою роботу навіть тоді, коли автобуси могли приїхати на Тернопільщину. Чутки про те, що близько 20-ти людей покинули санаторій через страх перед евакуйованими, директор закладу спростовує. 

«Активних» протестувальників притягнуть до відповідальності 

Під час протестів поліція лише забезпечувала громадський порядок у місцях скупчення людей. Силу до людей не застосовували. Наразі ж правоохоронці відкрили кримінальне провадження за статтею 279 «Блокування транспортних комунікацій» ККУ. Провадження відкрили 20 лютого. Про це повідомив начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол. Відповідно до частини першої цієї статті, винуватцям у перешкоджанні руху транспорту може загрожувати штраф до 850 гривень, або виправні роботи на строк до двох років, або арешт на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Наслідки дій протестувальників оцінюють правоохоронці. 

Також начальник поліції області повідомив, що люди повністю рух транспорту не перекривали, однак ініціаторам встановлення бетонних блоків на дорозі доведеться відповідати за свої незаконні дії.

- На місці ми роз’яснювали, що перекривати дорогу не можна, бо це буде кримінальна відповідальність, - каже Олександр Богомол. - У більшості люди до нас прислухалися. Але деякі підприємці та господарські організації надто активно себе проявили, задіяли свою техніку. Було обмеження руху за допомогою бетонних блоків. Зараз ми вивчатимемо, на скільки ці обмеженні завадили життєдіяльності регіону, буде об’єктивне розслідування і дана всім діям належна оцінка. Якщо факт доведуть, хтось нестиме кримінальну відповідальність, хтось – адміністративну. Бетонні перешкоди на дорозі – це вже як мінімум адміністративне правопорушення, такого робити не можна було.

Що кажуть евакуйовані

Українці, які наразі перебувають у Нових Санжарах, розповідають про свій карантин у соціальних мережах. З журналістами вони спілкуватися не можуть, однак показують, в яких умовах живуть. Евакуйовані кажуть, що незважаючи на не дуже хороший прийом, більшість людей їх підтримує. Волонтери передають їм солодощі, фрукти та предмети першої необхідності. Також, як тільки евакуйовані розповіли у соціальних мережах, що покидати приміщення санаторію вони не можуть і ніяких розваг у них немає – люди передали їм книги та настільні ігри разом з листами підтримки. Кажуть евакуйовані і про численні повідомлення з підтримкою у соцмережах. 

На умови проживання та харчування люди не скаржаться, а навпаки дякують усім, хто з ними в санаторії. Евакуйованих захищають і правоохоронці. На обсервації, тобто під наглядом лікарів, евакуйовані мають бути два тижні – це додатковий захід захисту. Якщо хвороба не проявить себе, – всі зможуть відправитись по домівкам. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Ростислав Гарасимчук

  • Сергей Васильев

    Україна таки Європа. Середньовічна....
  • Олеся Лт

    Тепер барикади потрібні біля кожного населеного пункту, бо скоро наші італійці будуть додому втікати. Молебені треба круглосуточно проводити😄
  • Kudryk Rostik

    Почалося будівництво нового корпусу бачу блоки привезли😂😂😂😂

    SvitLana Rainey reply Kudryk Rostik

    Kudryk Rostik good one 👏🏻
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 Тимчасове відключать газ в центральній частині Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up