Партнер рубрики Події

Мама п’є і водить із собою на гулянки дитину. Куди скаржитись?

Мама п’є і водить із собою на гулянки дитину. Куди скаржитись?
  • Передусім, треба повідомили районну службу у справах дітей. Дзвінки приймають навіть анонімно.
  • Треба дізнатись, чи повідомлення правдиве. Бо останнім часом до соцслужб скаржаться бабусі, які… надивились ток-шоу.   
  • Зазвичай соцпрацівники в комісії залучають поліцейських. Якщо дитина ще й потерпає від насильства – батьки заплатять штраф чи матимуть «кримінал».
  • Скажіть, будь ласка, куди можна звернутися, щоб поскаржитися на маму дитини? – просять поради у редакції та в одній з груп у Фейсбук тернополяни. - Мама дуже п'є і при тому всюди на п'янки водить дитину.

Дописувачка цікавиться, чи можна повідомити служби і поскаржитись на матір анонімно. І додає: «ми в одному селі живемо!».

Питання читачки ми адресували до обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Якщо «район» не реагує – повідомляйте «область»

  • Питання захисту прав дітей забезпечують служби у справах дітей райдержадміністрацій, - повідомила Світлана Шимчук, начальник відділу обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. - Тому в першу чергу потрібно повідомити службу у справах дітей. Зателефонувати можна навіть анонімно – там приймають і такі дзвінки. Якщо ця служба недостатньо зреагувала – повідомляйте про це служби у справах дітей обласної адміністрації. Звернутись можна на Грушевського, 8. 3 поверх.

Крім того, можна одразу починати роботу і повідомити про випадок у районний центр соціальних служб  - це у разі, якщо село «належить» району. А не об’єднано в громаду. Якщо об’єднана громада не заключила угоду про співфінансування, тоді соцслужба територію громади не обслуговує, каже Світлана Шимчук.

Відео дня
  • У такому випадку потрібно звертатись до керівництва, голови громади, старости, якщо там є фахівець з соцроботи, - каже Світлана Шимків. - Або знову-таки в телефонному режимі повідомляти обласний центр соцслужб для сім’ї, дітей та молоді. Навіть анонімно. Лише доведеться повідомити, про яке село і яку родину йдеться. Аби знати, куди спрямувати спеціалістів.

Надивились ток-шоу і повідомляють

Як мова йде ще й про насильство в сім’ї – немає значення, психологічне це насильство чи фізичне, – можна також звернутись до структурних підрозділів з питань сім’ї та молоді райдержадміністрації або у відділ сім’ї та молоді обладміністрації.

  • Якщо в районі функціонує центр соцслужб – організовується група, яка виїжджає і з’ясовує все на місці, - пояснила Світлана Шимчук. – Адже інформація може не підтвердитись. Останнім часом почастішали випадки, коли бабусі, надивившись ток-шоу, повідомляють служби. А там і близько такого немає. Або є конфлікт з тими, на кого скаржаться.

Якщо ситуація потребує термінового втручання, а пияцтво матері загрожує дитині – на місце виїжджає комісія. Факт підтвердився – з сім’єю починають працювати служби.

- Якщо життю дитини чи її здоров’ю щось загрожує – малечу можуть вилучити і на певний час помістити в притулок на вул. Стрімкій, - каже Світлана Шимчук. – Або направити на проживання до когось з родичів. До тих, хто здатен забезпечити повноцінний догляд за дитиною.

Вивчають, наскільки мати адекватна

Спеціалісти звертають увагу на побутові умови, в яких проживає дитина. Проте одразу роблять поправку на місцевість – у селах вона зазвичай гірша, аніж у місті. Береться до уваги турбота матері, наскільки вона адекватна та її можливість забезпечити дитину всім необхідним.

  • Якщо є така можливість – спілкуються з представниками місцевої вади – сільськими головами, старостами, - каже пані Світлана.

Якщо на тілі дитини помітили синці чи інші ушкодження, повідомляють поліцію. При потребі – направляють малечу для кваліфікованого медогляду. Все залежить від стану дитини.

Коментар

Петро ТИХОВИЧ, начальник відділу ювенальної превенції головного управління нацполіції в області:

Зазвичай в 99% подібних випадків і поліція, і соціальні служби у справах дітей працюють разом. Працівників ювенальної превенції залучають до роботи комісії. Причому нерідко трапляється, що доводиться виїжджати на місце у вихідний, чи ввечері. Якщо є підозра, що дитина потерпає від насильства – батьки, чи, в даному випадку матір, - нестимуть відповідальність. Чи адміністративну, чи, якщо підтверджується факт нанесення тілесних ушкоджень, - і кримінальну. А може бути і кримінальне провадження, порушене за ст. 166 Кримінального кодексу України. Йдеться про злісне невиконання батьківських обов’язків.

Довідка

Обласний центр соцслужб для сім’ї, дітей та молоді: 22-03-95, 23-51-12.

Відділ сім’ї та молоді обладміністрації: 23-59-77.

Читайте також Насильство в сім’ї: чому мовчать жертви
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up