Медична реформа в дії: за що і скільки отримують гроші лікарні Тернопільщини

Медична реформа в дії: за що і скільки отримують гроші лікарні Тернопільщини
  • Уже три місяці в Україні діє програма медичних гарантій від Національної служби здоров’я України.
  • Як це вплинуло на роботу медичних закладів та що це означає для пацієнтів Тернопільщини, читайте у матеріалі.

Медичну реформу ще не закінчено, однак важливий етап уже впровадили, а саме - фінансувати лікарні через НСЗУ напряму за конкретні послуги, які надає заклад. 

- НСЗУ – це захист пацієнтів, щоб не дозволити людині лишатися сам на сам з тяжкою хворобою – каже керівниця Національної служби здоров’я України Оксана Мовчан. - Пацієнт може обрати кращу лікарню в своєму регіоні, а НСЗУ заплатить за його лікування. Ми виступаємо за єдині правила гри для всіх лікарів. Тому ми хочемо, щоб договори  з медичними закладами були довгостроковими. З 1 квітня програма запрацювала в повному обсязі, однак це лише початок.

"Реформа надала закладам свободу"

- Керівник закладу може побудувати власну стратегію, вкладати гроші в нове обладнання тощо, - пояснює пані Оксана. - Також увесь медичний бюджет переведено на контракти, а це означає, що їх потрібно заробляти лікувальним закладам. Раніше гроші йли з бюджету до 998 закладів і проконтролювати їх витрати було важко. Часто непрозорий розподіл залежав від домовленостей деяких чиновників, а не від об’єктивних потреб закладу.

Відео дня

Тепер НСЗУ завдяки реформі може контролювати, куди і на що витрачають гроші та за що платять люди зі своїх податків.

- Тепер людину з підозрою на інфаркт чи коронавірус везуть саме в той заклад, який надає цю допомогу і має угоду з НСЗУ. Ми можемо вести і електронну статистику. Чесна статистика – це чесні оплати, каже вона.

Яка ситуація на Тернопільщині

Медичні заклади Тернопільщини підпорядковуються Західному міжрегіональному департаменту НСЗУ. - Західний міжрегіональний департамент опікується 458 закладами охорони здоров’я у 8 областях Західної України, каже директор Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар'яна Возниця. За квітень – червень, за надання послуг по програмі медичних гарантій лікувальні заклади отримали 3,6 млрд гривень. Центри екстреної медичної допомоги профінансували на 411 млн гривень. У Тернопільській області 89 медичних закладів мають угоди з НСЗУ. Серед них є 12 ФОПів та 11 приватних закладів.

У наших закладах надають пріоритетні послуги безкоштовно. Це допомога при коронавірусу, інсульті, інфаркті. Безкоштовно надають допомогу при пологах. У НСЗУ кажуть, що є проблема з вимаганням грошей за пологи, хоча вони є безкоштовними і оплачуються державою. Якщо ви зіткнулись з такою проблемою, коли за безкоштовне надання допомоги з вас вимагають гроші – варто звернутися на гарячу лінію НСЗУ. Якщо такий факт підтвердять – до закладу будуть застосовувати санкції. Це може бути навіть розірвання договору з НСЗУ.

В області 20 медичних закладів отримують гроші на надання допомоги пацієнтам з коронавірусом. Загалом є 184 місця для ізоляції хворих. Загальна кількість ліжко-місць для хворих на коронавірус, становить понад 3500. Область має 62 апарати ШВЛ. Над боротьбою з коронавірусом працює 268 лікарів. Для порівняння, за даними НСЗУ, у Львівській області є лише 12 закладів, де надають допомогу хвори на коронавірус. Кількість ліжко-місць при цьому майже така ж сама – понад 3500. А от апаратів ШВЛ у Львівській області більше – 67.

Надбавки дають пізніше

Як пояснює директор «Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Михайло Джус, кошти за лікування коронавірусу, заклад отримує. Однак надбавки лікарям, які працюють над ліквідацією, отримують не з зарплатою, а трохи пізніше. Кошти отримує одразу медичний заклад.

- Ми маємо загальне фінансування і кошти на коронавірус, - каже Михайло Джус. – У НСЗУ беруть до уваги загальну відомість по області – скільки є підтверджено хворих, рахують по спеціальній формулі. Ці кошти приходять одразу на рахунок медичних закладів.

У дитячій лікарні також приймають пацієтів з коронавірусом. Директор закладу Андрій Артимович наголошує, що всі гроші, які виділяють на боротьбу з COVID-19, можна витрачати лише за призначенням. Усі залишки не можна використати для інших цілей.

- Ці кошти є державні і їх не можна витратити на інші цілі, пояснив пан Андрій. - Те, що не використано – повертається до бюджету, а не лишається в закладі.

Загалом реформа має допомогти лікувальним закладам розвиватися, а пацієнтам – отримувати якісну медичну допомогу.

Та чи на практиці так ідеально, як обіцяють? Питання може бути риторичним. 

 

А ви відчули наслідки медичної реформи? Чи потрібна вона? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up