Партнер рубрики Події

"Ми натовп чи народ, ми стадо чи ми нація": звернення Володимира Зеленського через сутички в Нових Санжарах

"Ми натовп чи народ, ми стадо чи ми нація": звернення Володимира Зеленського через сутички в Нових Санжарах

На думку президента, вся ця історія з коронавірусом і поверненням українців з Китаю – "черговий іспит для українського суспільства".

 

Ввечері 21 лютого президент України Володимир Зеленський звернувся до України через сутички під Новими Санжарами. 20 лютого в Україну евакуювали людей з китайського міста Ухань, який вважається епіцентром спалаху коронавірусу. Спецрейсом SkyUp додому прилетіли 45 українців та 27 іноземців. Під обсервацією в Нових Санжарах виникли сутички – місцеві мешканці виступали проти заселення евакуйованих.

У своєму Зверненні Володимир Зеленський назвав ситуацію під Новими Санжарами черговим іспитом для українського суспільства. Адже періодично у кожній нації настають часи, коли потрібно його складати.

- Дорогі українці, в історії кожної нації є часи, коли потрібно складати іспит та відповідати на життєво-важливі запитання... Ми натовп, чи згуртований народ, ми стадо, чи ми нація, ми мешканці, чи громадяни… Історія з коронавірусом та поверненням наших громадян це черговий іспит для нашого суспільства, – заявив Зеленський.

Відео дня

Натомість президент привітав громадян, які повернулися на Батьківщину та побажав їм міцного здоров'я. Згодом він подякував і екіпажу літака, який здійснював евакуацію, журналістам, що супроводжували групу, працівникам Міністерств закордонних справ, охорони здоров' я та внутрішніх справ. А також всім іншим, хто щодня докладав зусиль задля повернення українців додому. Не пожалів слова подяки й для тієї частини суспільства, яка підтримала евакуйованих у складний період. 

Також Зеленський зазначив, що українець повинен бути впевнений у тому, що держава не залишить його у складні часи, адже кожен українець – незамінний. 

- Кожен українець має чітко знати – моя держава мене не залишить. І неважливо хто я – полонений моряк, політичний в'язень, активіст, що потрапив у підвали на окупованих територіях, молода дівчинка з собачкою. Чи будь-яка звичайна людина, яка опинилась в епіцентрі нового вірусу. Я українець, а отже моя держава мене не залишить, – підсумував президент. 

Організатори сутичок в Нових Санжарах понесуть відповідальність

Також Зеленський зазначив, що всі, хто 20 лютого свідомо і спеціально сіяв серед людей у Нових Санжарах на Полтавщині паніку і організував тим самим масові заворушення в селищі, понесуть відповідальність.

Володимир Зеленський розуміє, що деякі місцеві мешканці занепокоїлись. Але він впевнений, що дехто навмисно сіяв паніку та підбурював до цього "дикунства".

Натомість він вважає, що вчора винуватці сутичок провалили іспит на людяність, єдність та критичне мислення. Зеленський зауважив, що більшість громадян, які повернулися, є 1995 й 1997 років народження, й серед них 8-річний хлопчик. Що повернені українці – не прокажені та не хворі чумою, а звичайні люди, які пройшли обстеження та сіли на літак.

Замовники і організатори понесуть відповідальність. Я радий, що не лише правоохоронці, а й суспільство почали розбиратись у вчорашній ситуації. Усі фото та телекамери зафіксували обличчя багатьох людей, які організували масовий безлад. Це відомі світу вірусологи у спортивних костюмах, – сказав він.

Крім того, президент України Володимир Зеленський закликав не таврувати Тернопільщину та Львівщину через негідну поведінку окремих їхніх мешканців з приводу прибуття в Україну евакуйованих громадян з китайського Уханя.

«Багатьох з нас вразили кадри, коли персонал медичного закладу, дізнавшись, що людей ведуть не до них, почав співати Гімн України. Але ми не повинні забувати ключового рядка з нашого Гімну: "і покажем, що ми, браття, козацього роду". А козацький рід - це стояти один за одного, брат за брата, плече до плеча і ніколи не кидати своїх», - зазначив Зеленський.

«В той же час я впевнений, що людська байдужість не має географічної ознаки, і більшість людей на Львівщині та Тернопільщині були готові допомагати та прийняти у себе евакуйованих українців. А тому поведінка окремих лікарів та мешканців не може стати приводом таврувати весь регіон та роз’єднувати Україну, як би цього не хотілося нашим ворогам», - додав президент України.

Евакуйованим зроблять тест на коронавірус

За словами Володимира Зеленського, умови в санаторії "Нові Санжари" відповідають нормам та практиці інших країн, що здійснювали евакуацію.

Президент зазначив, що усі евакуйовані та персонал забезпечені засобами індивідуального захисту та знаходяться під цілодобовим наглядом лікарів. Нині ніхто не має симптомів ГРВІ й підвищеної температури, але 21 лютого евакуйовані пройдуть контрольні тести на наявність ознак вірусу, результати яких повідомлять найближчим часом.

Ситуація стабільна і контрольована. А тому, дорогі українці, ми маємо з честю пройти цей тест на зрілість… Довіряти не гучним заголовкам і фейкам, а здоровому глузду. Найстрашніший вірус – це вірус ненависті. Його симптоми помітні відразу,
– підсумував Зеленський. 

Читайте також: Нові Санжари: головні події після евакуації українців з Китаю
"Просимо підтримати евакуйованих": міністр МОЗ та прем'єр міністр також проведуть 14 днів у Нових Санжарах
Як приймають евакуйованих з Китаю: люди вже потрапили у Нові Санжари
Евакуйованих з Китаю везуть у медцентр на Полтавщині. Місцеві перекрили дорогу - протестують (ВІДЕО)
Уже не чутки: санаторій на Тернопільщині є в переліку тих, де можуть розмістити евакуйованих з Китаю
«Страшно сказати, що вдома»: на Тернопільщині вже є люди, які повернулися з Китаю. Ексклюзив "20 хвилин"
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Хтось

    Я таки вставлю ще своїх 5 копійок.Президент не має обзивати народ стадом,бо всі люди різні.І нема що всіх заспокоювати і робити дурними, виправдовуючи при цьому свої недолугі дії.Хай би та історія з приїздом людей з Китаю на тому і закінчилась, хай би українцям з цим просто пощастило..Бо сьогоднішні новини з Італії не тішать зовсім.А зважаючи на те, скільки в Італії наших заробітчан...

    гср reply Хтось

    в Італії справді ситуація з тим вірусом, вже 250 в карантині, але цікаво, яке мудре мінус людині поставило?
  • саша

    під києвом забрали віллу януковича чому не розмістити людей з китаю там там все огороджено від людей місця там гектари. люди по близості не проживають чому в бідних районах шукають місця де навіть доріг нема
  • Maria Roskosh

    Президент молодець .Ми вами гордимося .
  • Сергей Васильев

    Питання риториче. Отже відповідь : натовп і стадо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up