Партнер рубрики Події

Як їздитимуть пільговики, учні, студенти. У міськраді пояснили непорозуміння з картою тернополянина

Як їздитимуть пільговики, учні, студенти.  У міськраді пояснили непорозуміння з картою тернополянина
  • У маршрутці за раз може їздити не більше трьох пільговиків з картою тернополянина. Якщо заходить четвертий пільговик, йому доведеться заплатити готівкою 5 грн, або ж мати електронний квиток, з якого валідатор зніме 4 грн. Або чекати на наступну маршрутку. 
  • Учасникам бойових дій, для того, щоб їздити безкоштовно потрібно виготовити пільгову карту тернополянина. Вони можуть їздити без обмежень в кількості у всьому загальноміському транспорті. 

Після публікації, в якій ми описували, як нова система оплати за проїзд в громадському транспорті працює на практиці, у тернополян виникло чимало додаткових запитань. На них відповіли у прес-службі міської ради.

Нагадаємо, з 2 січня у Тернополі вступив у дію диференційований тариф на проїзд у міському громадському транспорті, відповідно до якого власники карти тернополянина або електронного проїзного квитка сплачують за проїзд за старими тарифами – 3 гривні у тролейбусах та 4 гривні у маршрутках. При готівковому розрахунку вартість проїзду становить 4 гривні у тролейбусі та 5 гривень у маршрутці.

Пільговики та учасники бойових дій

- Пільговиків з картою тернополянина у тролейбусах перевозять безкоштовно у необмеженій кількості, - коментують у прес-службі міської ради. - Кількість пільговиків, які мають право безкоштовного проїзду у маршрутках, залишилася тією ж - три особи. У випадку, якщо заходить четвертий пільговик, він повинен розрахуватися або готівкою у сумі 5 грн., або іншим неперсоніфікованим електронним проїзним квитком, з якого автоматично знімається сума 4 гривні. 

Учасники бойових дій їздять без обмежень у всьому загальноміському транспорті міста при наявності пільгової картки тернополянина. Її учасники бойових дій можуть отримати безкоштовно в управлінні соціальної політики - при наявності посвідчення учасника бойових дій.

Студенти та школярі

- Учні тернопільських шкіл, які мають карту тернополянина або електронний квиток, у всьому загальноміському транспорті оплачують 50% від вартості проїзду. Тобто 2 грн за тролейбус, 2 за маршрутку, - кажуть у прес-службі міськради. - У маршрутках учні оплачують 50% лише у навчальний період, а під час канікул - повну вартість проїзду - 4 грн. Студенти з картою чи електронним квитком оплачують 50% вартості за проїзд у тролейбусах та автобусах, які працюють у звичному режимі руху. У маршрутках студенти знижок не мають. 

Для того, щоб скористатися 50% знижкою, учні та студенти повинні виготовити картку тернополянина у своєму навчальному закладі або у ЦНАПі (вул. Острозького, 6), ТОВ «Системний зв'язок» (вул. Чорновола, 1, ІІ поверх).

У чому різниця між картою та електронним квитком

Картка тернополянина, яку виготовляють більше місяця і для якої потрібні персональні дані, коштує 57 грн. Неіменний електроний квиток  коштує 20 грн і його можна придбати у будь-якому з пунктів, де поповнюють картки на проїзд. Знижка на проїзд і по картці, і по квитку - та сама. Який сенс було робити карту тернополянина і вистоювати в чергах, якщо електронний квиток, який купляєте раз і просто поповнюєте?

- Планувалося, що буде введений трирівневий тариф, відповідно до якого власники картки тернополянина мали платити найменшу вартість за проїзд – відповідно 3 та 4 грн., а власники проїзних квитків – на 1 грн дорожче, - пояснюють у прес-службі. - Проте наразі у місті введено дворівневий тариф, тому зараз власники карток тернополянина та електронних проїзних оплачують однаково за найнижчим тарифом. 

Плюс картки тернополянина у тому, як кажуть у міськраді, якщо її загубиш, то можна відновити весь баланс на картці. А якщо загубити електронний квиток, то баланс відновити вже не можна. 

Куди скаржитись?

Уже є перші випадки, що валідатор знімає не 4 грн, а скільки хоче. Проте у міській раді кажуть, що це дуже одиничні випадки.

- Але, якщо з вашої картки тернополянина чи електронного квитка валідатор зняв більшу суму, ніж потрібно, то треба звернутися до ТОВ "Системний зв'язок" за адресою вулиця В.Чорновола, 1, 2 поверх, - кажуть у прес-службі міської ради. - Там слід написати заяву, представити чек і гроші повернуть на картку. 

Телефони ТОВ "Системний зв'язок": (0352)40- 03-50,  050-04-00-350, 067-24-00-356

Зі всіма питання щодо карти тернополянин також можна звертатись на сайт https://fayna-karta.te.ua/

Валідатори зависають через...водіїв

Часто тернополяни пишуть у соцмеражах в коментарях на сайті "20 хвилин" і про те, що валідатори зависають чи не працюють. Наприклад, проблеми з валідатором виникли у водія 19-ї маршрутки, якою журналіст їхала близько 18.00 від залізничного вокзалу у сторону "Аляски". У журналістки є електронний квиток, яким вона хотіла оплатити проїзд. Водій взяв його, відклав у бік та почав вмикати валідатор. Відразу за журналісткою зайшло ще двоє пасажирів з картками. Водій більше трьох хвилин намагався включити валідатор, але той видавав помилки. Врешті-решт валідатор запрацював. 

Як пояснили в ТОВ "Системний зв'язок", зависають не валідатори, а водії не вміють ними користуватись.

- Коли був тестовий період, то водії маршруток мали навчитись користуватись валідаторами, - кажуть у "Системному зв'язку". - Але вони цього не робили. Точніше не всі. Ми кілька разів казали, що навчимо, вони казали, що все вміють. І тому тепер валідатори "глючать", як вони кажуть. Тепер вони змушені навчитись працювати з ними. 

Валідатори поближче до людей

У єдиній системі місцевих петицій уже є петиція з проханням перенести валідатори в доступне для пасажирів маршруток місце. 

- У маршрутках валідатори стоять біля водіїв, в більшості випадків самостійно провести оплату неможливо. Система безготівкого розрахунку через картки та валідатори передбачає самообслуговування. Тому валідатори повинні розміщуватися в доступності для пасажирів. 9 з 10 маршруток мають валідатори біля водія, до яких у пасажирів взагалі немає доступу, - пише автор петиції Назарій Решетуха.

Петицію подали 3 січня, за неї уже проголосувало шестеро людей. До кінця збору голосів залишилось тридцять днів. А для того, щоб петицію розглянули потрібно 300 голосів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (100)
  • Зеник

    В 5-му маршруті всі платять 5-ть грн, він каже: беріть квитки, можете брати скіьки хочете! Звичайно, адже квитки- не строгої звітності документ, і скільки перевіз людей- невідомо. Кошти в кишеню.  Скоро водії будуть битися за  приміські маршрути!
  • Марія Зазуля

    Катруся ,можливо я і дурепа раз з таою спілкуюся і все таки пе аморальна скотина.І знаєте,  Катруся ,мені і за пенсіонера не шкода заплатити і за воїна АТО.А ви навіщо взагалі сюди  коментарі кидаєте і поливаєте брудом людей???? Ви,перепрошую,навіть не користуєтесь громадським транспортом,тож, якого того що росте на городі ви позволяєте собі так спілкуватися?Вас взагалі потрібно ізолювати від суспільства.А "понти галімі" то до дупці запхайте собі.

    Катя Попик reply Марія Зазуля

    Я не тобі їх пишу, бо взагалі з розумововідсталими не спілкуюсь

    Марія Зазуля reply Катя Попик

    Маленька стій в тому положенні що тебе поставили і насолоджуйся.Є гарна приказка про таких як ти:люди вивчили гарні слова і стало гірше розпізнати  ідіотів.

    Катя Попик reply Марія Зазуля

    Про тебе теж є: блондинка так часто використовувала перекись,що непомітила як вижигла собі усі мозги

    Марія Зазуля reply Катя Попик

    Катю в мене натуральний.Не заздри так.

    Петро Білецький reply Марія Зазуля

    Не Зазуля, а Зозуля - правильно буде

    Марія Зазуля reply Петро Білецький

    Тобі не філітово?

    Катя Попик reply Марія Зазуля

    Така молода, а ій вже фіолетово,пити менше треба

    Марія Зазуля reply Катя Попик

    Бозю , яка ж ти мудра.До речі в правильності написання Прізвища особи, помилок апріорі не може бути.І ви панове відхилились від теми.Мадам Катюша я вам написала думаю зрозумілою мовою для українця.Чи ви можливо відкіля будете?

    Anonymous reply Марія Зазуля

    І що найгірше, такі мудаки, які ховаються за жіночими іменами, а насправді бики, зовні схожі на людей чоловічої статі, нами і керують.

    Марія Зазуля reply Anonymous

    А,все рано чи пізно повернеться з торцем.Нашо собі портити нерви через такі речі?)))Веселих свят.Ми все одно вирвемося з лап кровожерливих ідіотів.На той світ усього не забереш.

    Anonymous reply Марія Зазуля

    І Вам Веселих свят і смачної куті.

    А з такими мудаками таки потрібно боротись, найкраще їх винищувати як тарганів, дихлофосом.
  • Vitaliy Peruta

    "У маршрутках студенти знижок не мають."

    Закони України в Тернополі не діють?
  • Olga Tanina

    Це ще мало вам підняли, от наприклад в Польщі ви заробляєте майже стіко як в  в Тернополі, а проїзд там в одну сторону 16 грн(2злотих), а будете кричати, то піднімлять як в Німечені 56 грн в тролейбусі, або ж 350 грн в електричці з Краково в Гданськ(2 часа), відчуваєте різницю, а продукти то там дешевші
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up