Партнер рубрики Події

Яким побачили Новий рік та Різдво за кордоном колишні тернополяни

Яким побачили Новий рік та Різдво за кордоном колишні тернополяни

Німці на зимові свята готують подарунки навіть сусідам, французи майже не відзначають Нового року, норвежці дотримуються багатьох давніх, однак осучаснених традицій. Проте ніхто не святкує Новий рік та Різдво з таким розмахом, як українці.

Ходять у гості, дарують подарунки, прикрашають оселі до зимових свят і за кордоном, однак святкування новорічних та різдвяних свят у кожній країні відрізняється своїм розмахом та традиціями. Порівнюючи з Україною, святкують вони значно простіше та менше.

Діти чекають нагороди

Сімейним святом вважають Різдво і у Франції. Там традиційно прикрашають ялинку, помешкання, ходять у гості, влаштовують чимало всіляких фестивалів. Про це розповіла тернополянка Марина, яка уже кілька років працює у Парижі.

— Багато родин на Різдво вирушають за Париж, — каже вона. – А Новий рік – це невелике для них свято. Вони можуть вийти кудись прогулятись, та більшість не чекає 12-ї години, як у нас.

Святкування ж Різдва, за словами Марини, відрізняється у кожному куточку Франції. Так, більшість провінцій відзначають його 25 грудня. Але у куточки, де святковий сезон починається ще 6 грудня, — у день Святого Ніколаса.

— На Різдво багато родин іде у храми на службу, — розповідає Мар’яна. – Після цього сідають за стіл. Традиційною стравою є гуска, індичка, курка, а також білий різдвяний пудинг. Також готують багато десертів.
Не обходиться святкування і без обміну листівками між родичами та друзями. Також отримують свої подарунки діти.

— Так само, як і наші діти чекають подарунків від Діда Мороза на Новий рік, французька малеча очікує Різдва. Є у них давня традиція ставити свої тапочки, черевички поблизу каміну, щоб їхній Дід Мороз поклав туди нагороду за хорошу поведінку.

На Різдво – п’ять-шість страв

Так, ознайомилась з місцевими традиціями німецького населення українка Віра Козак. Жінка з 2013 року живе та працює у Німеччині.
— Німці більше святкують та поважають Різдво, ніж Новий рік, — розповідає вона. – Різдво, як і у нас, — родинне свято. Його святкують ввечері 24 грудня, а два наступні дні у них вихідні. Особливість святкування у тому, що німці, навіть попри характерну для них ощадливість, дарують купу подарунків. Навіть сусідам приносять щось. Причому це можуть бути навіть звичайні побутові речі. Наприклад, швабра, віник та усілякі корисні речі. А ще у них дуже популярні солодощі. Їх дарують просто вагонами.

Відео дня

Також вони, як і українці, мають свою традиційну різдвяну страву. Щоправда, у них швидше йдеться про випічку Plaetzchen. Це – смачне домашнє печиво у формі різних фігурок. Його на свято випікають майже у всіх родинах.

— Чудовою традицією, як на мене, є і прикрашання усього будинку ззовні та всередині, а також подвір’я різнокольоровими лампочками та гірляндами, — продовжує вона. – Прикрашають і сади. Але є одне “але”. Німці – народ ну дуже вже економний, відтак прикрашають так будинки не всі, адже за освітлення треба додатково платити. Тож здебільшого це роблять або багаті люди, або ті, у кого є маленькі діти.

А от святкування Нового року в Німеччині – майже непомітне. У цей день німці, за словами Віри, просто зустрічаються з друзями, аби десь повеселитись. Але обов’язково, як і у нас, з феєрверком.

— Тут однозначно не такі багаті традиції, як у нас, — додає дівчина. – Німці – економні і трохи ледачі, аби влаштовувати щось особливе. Вони до всього ставляться простіше. Тож навіть на Різдво вони готують максимум п’ять-шість страв: два-три салати, одну-дві м’ясні страви і щось солодке.

Відвідують могили родичів

Скромно, без подарунків святкують Новий рік і пишно Різдво – у Норвегії. Так, на різдвяні свята родичі обмінюються поміж собою подарунками, віруючі у переддень йдуть на богослужіння і ще до Різдва відвідують могили родичів.

— У Норвегії загалом було багато цікавих традицій, — розповідає українка Олена, дівчина живе в Норвегії уже кілька років. – Однак нині їх уже спрощують. Так, ввечері всі збираються за святкову вечерею, після чого розпаковують подарунки, які знаходять під ялинкою.

Традиційною стравою, за словами Олени, на святковому столі є запечений індик з яблуками та родзинками, пудинг з мигдалем. Вони вірять, що на того, кому попадеться мигдаль, у новому році чекає щастя.

Читайте також "Подарунків не буде": миротворця з Тернополя вразило, як святкують Різдво в Конго
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    я кажу за місцеві звичаї, а окремі дебіли і на Марсі нап'ютьсяі
  • Anonymous

    думаю, ті, що хочуть напитись, і за кордоном справляються
  • Anonymous

    Нормальні люди, уся Європа, куди нас так тягне, святкують спочатку Різдво, а вже потім, хто хоче, Новий рік. І як ощадливо і скромно вони святкують. А в нас усе навпаки: понажираємося, понапиваємося, потім хворіємо,

    гср reply Anonymous

    від андрія по йордан пити та жерти, то яке здоров"я треба мати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up