Партнер рубрики Події

Перебігають дорогу, як в рулетку грають


Перебігають дорогу, як в рулетку грають

Ні штрафи, ні аварії, навіть смертельні, ні зауваження не діють на тернополян, які переходять дорогу у невстановлених місцях. Їхні аргументи не безпека, а щоб було швидше  

П’ятеро пішоходів загинули в ДТП, а ще 89 - постраждали цього року в аваріях – таку статистику подає управління патрульної поліції Тернополя. Найчастіше такі аварії трапляються, коли людина переходить дорогу на нерегульованому пішохідному переході. Таких у цьому році було 38. Збивають людей і на регульованому пішохідному переході - 15 аварій за рік. У 10-х випадках пішохід стояв на проїжджій частині, у 6 випадках – йшов у попутному напрямку, а в 3-х - у зустрічному. Ще один наїзд був на людину, яка лежала на дорозі. Ще трьох людей збили на тротуарі та велосипедній доріжці. Щодо аварій, коли люди переходили дорогу за межами пішохідного переходу, то в цьому році таких було 19. Про більшість цих аварій писали журналісти «RIA плюс». Статистики, яка б показала скількох водіїв, які збивали пішоходів, притягнули до відповідальності у поліції немає.

«Хорошо поешь»

Одне з найбільш улюблених місць серед пішоходів-порушників на вул. Живова: від «Новусу» до автовокзалу. Саме туди пішла журналіст «RIA плюс» для проведення експерименту. Довго чекати на пішоходів не довелося. Не зважаючи на те, що ліворуч через метрів 200 та праворуч приблизно через стільки ж метрів є регульований пішохідний перехід, тернополяни вперто перебігають дорогу саме на описаній ділянці. І роблять вони це не поодинці, а по кілька чоловік. До слова, подібний експеримент журналіст проводила і раніше на вул. Київській. 

-    Куди ж ви йдете з дитиною? – звертаємося до старшої жінки, яка збиралась перейти дорогу в недозволеному місці, тримаючи за руку дитину. – Далі ж є пішохідний перехід. За рік в Тернополі збили майже сотню людей. 

Жінка зупинилась і усміхнулася: «Та знаю, що не можна, але звичка, чи що. Так ж ближче». Розвернулась і пішла в сторону до пішохідного переходу. За 15 хвилин, поки журналісти були на місці, дорогу перебігло більше 20 людей: пенсіонери, молодь, дорослі з дітьми, люди з валізами. Відео можна подивитись на сайті «20 хвилин». На запитання журналіста, чому ж люди переходять дорогу в недозволеному місці, хтось просто проходив повз, хтось усміхався і мовчав, хтось казав, що не знає.

А один чоловік вислухавши і питання, і те, що за рік в Тернополі збили багато пішоходів, і про штраф сказав «Хорошо поешь» і пішов у сторону автовокзалу. Одна пенсіонерка запитала: «А що тут немає світлофору?». На відповідь журналіста, що ні, немає, жінка ніби задумалась, але все одно перейшла дорогу у забороненому місці разом з іншими людьми.

-    Ну от куди вона йде? Ще й з паличкою, - обурюється водій Олександр, який пропустив пенсіонерку за межами пішохідного переходу. – Я розумію, що старша людина, тяжко ходити і здається, що до того пішохідного переходу далеко йти, а з зупинки «тікає» маршрутка. Але чому вона не думає про своє життя, про водія? Бо, як зіб’є, то ж зразу винен водій, бо він «летів», бо п’яний, бо мажор і так далі. А пішоходи? Я зараз не говорю про пішохідні переходи. Хоча варто, бо коли люди переходять на пішохідному, то думають, що можуть «валити», як танки. 

Але люди не враховують, що водій може не побачити пішохода, не встигнути загальмувати, коли погані погодні умови, продовжує чоловік. Але і не заперечує чоловік, що водії бувають різними. 

-    Повернусь до людей, які переходять дорогу за межами пішохідного: був у мене випадок, коли я ледь не збив людину. До речі, тут же, біля «Новусу», - розповідає чоловік. – Переді мною їхав бус, який якраз повертав на стоянку біля автовокзалу, відповідно я не бачив, що там перед бусом робиться і чи хтось є на дорозі, чи ні. І з-за буса на дорогу вибігає жінка з дитиною. Добре, що я встиг загальмувати. А вона ще й стала і кулаком махає. Я був на стільки злим, хотілось її прибити. Звісно, що я б не зробив такого. Накричав на ту жінку, але не думаю, що то щось дало. 

Проте є серед тернополян і такі, які не дозволяють собі переходити дорогу за межами пішохідного переходу. Поки журналіст фільмувала усіх порушників на Живова, до неї підійшов чоловік, років 30, представився Тарасом і запитав для чого вона знімає людей. У ході розмови розповів, що раніше теж так порушував правила, але після того, як став винуватцем аварії, коли перебігав дорогу не там, де треба, завжди йде на пішохідний перехід і добре дивиться по сторонах. 

-    То по дурості було років сім тому на Тарнавського, мені тяжко було пройти кілька метрів до пішохідного, а поспішав на маршрутку, - розповідає чоловік. – Мене збив дідусь на «Жигулях», звісно, що винен був я. Ну, як збив, зачепив, бо чоловік їхав дуже повільно. Але струс мозку у мене тоді був. Після того, коли бачу, як люди самі ж лізуть під авто, то аж злість бере. Особливо, коли це мами чи бабусі з дітьми. 

Штраф - 51 грн, п’яному пішоходу - 136

685 пішоходів цього року оштрафували патрульні. Сума штрафів 9078 грн. 15 пішоходів перебували у стані алкогольного сп’яніння. 

Як працює механізм штрафування пішоходів-порушників розповів заступник командира патрульної поліції Тернополя Іван Спридонюк. Усе залежить від ситуації: якщо патрульні їдуть на виклик і по дорозі бачать, що пішохід переходить дорогу за межами пішохідного переходу, то звертаються до нього через гучномовець: «Шановний пішохід, будь ласка, дотримуйтесь правил дорожнього руху, поверніться на тротуар та перейдіть дорогу у встановленому місці».

-    Патрульні зупиняються і чекають, поки пішохід перейде дорогу, - пояснює пан Спридонюк. - Зупиняють і встановлюють його особу, якщо є документи при собі. Якщо немає, то перевіряють по базі. 

Якщо порушник, наприклад, чоловік, то патрульні проводять бесіду, попереджають про небезпеку. Та роз’яснюють, що він своїми діями створює аварійну ситуацію на дорозі, що може загрожувати і його життю, і життю водія. І якщо він адекватно реагує, то йому дають попередження. Якщо дорогу у невідповідному місці переходить, наприклад, жінка з дитиною, то патрульні роз’яснюють їй, що вона наражає не лише себе чи водіїв на небезпеку, а й дитину. І до того ж, подає їй неправильний приклад. 

- А, якщо пішохід реагує неадекватно і перебуває в станні алкогольного сп’яніння, тоді патрульні виносять постанову про порушення правил дорожнього руху пішоходами за ст. 127, - продовжує співрозмовник. – Постанову виносять або за ч. 1 статті , якщо пішохід порушив правила - у такому випадку штраф 51 грн. А може бути ч. 3, якщо пішохід, який порушив правила, був у стані алкогольного сп’яніння. Тоді штраф - 136 грн. 

Якщо в особи немає при собі документів, але її можна перевірити по базі і є її фото, то постанову виносять на місці. Якщо підтвердити особу пішохода неможливо, тоді її доставляють у міський відділок поліції, встановлюють особу і складають адміністративні матеріали за порушення правил дорожнього руху.

Якщо ви постійно переходите дорогу за межами пішохідного переходу і вас уже зупиняли патрульні, але давали лише усне попопередження, то, як зазначає пан Спридонюк, будьте певні, що в черговий раз вас таки оштрафують. 

- Оскільки патрульних небагато, а місто не є дуже великим, то повірте, що людину, яку вони зупиняли, навіть півроку тому, впізнають, - пояснює Іван Спридонюк. - А, якщо на людину уже було складено кілька адмінпротоколів і вона не розуміє, що своїми діями створює небезпечку не лише для себе, то на неї чекає відповідальність. 

Найбільше порушників на Живова

- Перебігала дорогу і перед самими патрульними, а вони навіть не дивились в мою сторону, - каже тернополянка Мар’яна. – Ну то, як вони штрафують тих пішоходів?

Як пояснює Іван Спридонюк, якщо патрульні їдуть на виклик, а людина позаду їхнього авто перебігає дорогу, то при теперішньому трафіку в місті різко розвернутись і почати доганяти пішохода – це наражання усіх учасників дорожнього руху на небезпеку. І поки ти розвернешся, то пішохода уже не буде. 

- Якщо пішохід порушує правила в зоні видимості, то звичайно, що його потрібно зупинити, - продовжує він. – Найчастіше люди перебігають дорогу за межами пішохідного переходу на Живова від «Новусу» до автовокзалу. Також відрізок дороги від Живова до Шептицького, де торгівельний центр будують. І взагалі вся територія навколо Центрального ринку. 

Пішоходи, як каже пан Спридонюк, переходять дорогу у невідповідному місці на кожній вулиці міста. Але є більш проблемні місця. Багато горе-пішоходів є на вул. Протасевича, 15 Квітня та просп. Злуки. Також пішоходи порушують правила на вул. Тарнавського біля 11-ї школи та навпроти «Бахусу». Там вони люблять перебігати дорогу поперек, бо «летять» до зупинки на маршрутку. 

- Так дуже часто і трапляються ДТП, бо люди раптово вибігають на дорогу і водії не встигають зреагувати, - додає Іван Спридонюк. 

Ні попередження, ні штрафи, ні аварії, навіть смертельні, ніяк не можуть навчити тернополян, що дорогу потрібно переходити на пішохідному переході або нерегульованому пішохідному переході. На думку Івана Спридонюка, є два способи впливу на пішоходів-порушників. 

- Потрібно збільшити відповідальність за такі правопорушення: громадські, виправні роботи, - каже пан Спридонюк. – Можливо, це в якісь мірі буде впливати на пішоходів. А також треба взяти досвід європейських держав, наприклад, Польщі. Там не перевчали дорослих. У Польщі перевчали дітей в школах. Батькам пояснювали, що вони наражають дітей на небезпеку і подають поганий приклад. А діток з малечку вчили, що так робити не можна і тоді це покоління вже вчить своїх дітей правильних речей. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Pasha

    замалюйте всю дорогу по вул.Живова зеброю і буде зашибісь пішоходам!!!!! та що тут всю проїжджу частину зеброю!!!! та ні панове поставте коло "рогатки" і коло орнави знак "пішохідна зона" ВО ЗАШИБІСЬ БУДЕ!!!!!
  • Dima Vorobets

    Закони в нас такі тупенькі, бо пішохід не притягається до відповідальності навіть якщо неправий а водій якщо збив якогось придурка то ще в тюрму має шанс попасти, а треба так збили за межами переходу, сорі, сам собі винен.

    І штраф грн так 200 буде достатньо і щоб не просто він існував а таки штрафували, тоді більше замислюватись будуть, + піших патрулів більше щоб було, при бажанні і порядок навести можна і держава дохід мати буде.

    Одні плюси.
  • Герасимчук Ростислав

    Олені і на пішохідний перехід вискакують недивлячись навіть по сторонах, ще й по телефону пездять. В основному це ТПешки.
  • Цьвєк

    Потрібно вивчати  попит пішоходів і  створювати ТАМ пішохідні переходи,інакше  буде те що є і ніякі штрафи не допоможуть.,хоч би як там слиною не порскали опоненти.Це світова практика.У нас де головний поц захотів,там і  перехід поставили,нічим не аргументуючи.Наприклад,чому б на Живова не створити перехід де люди ходять,промоніторити і один сусідній закрити,а по язиками паляпають а люди більше 30 років там ходять і будуть переходити.

    Anonymous reply Цьвєк

    так, так!!! Перехід кожні 10 м, а як інакше, попит ж. Во ідіот...

    Цьвєк reply Anonymous

    Аякже,головою треба думати,от через таких  тупорилих і маємо те,що маємо.

    Anonymous reply Цьвєк

    При дурку, там 4 смуги руху раз, потім парковка, а потім ще 2 суми руху. Який, нахер перехід, долпойобе?

    При тому що чи вліво чи вправо по 100 метрів до регульованого.

    Цьвєк reply Anonymous

    А ти що пропонуєш дієве?Штрафи,навчання дітей і інше бла-бла-бла не проходить,результату як бачимо немає..Тому і маємо у місті  декілька проблемних переходів.Але що ти можеш запропонувати,якщо навіть грамоти не навчився.

    Anonymous reply Цьвєк

    Та згинь, придурку, хто б з тобою тут дискутував.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up