Партнер рубрики Події

Прихожани моспатріархату уже на Тернопільщині і йдуть до Почаєва. Репортаж «20 хвилин»

Прихожани моспатріархату уже на Тернопільщині і йдуть до Почаєва. Репортаж «20 хвилин»

Заборонена хода прибічників моспатріархату, яка вирушила із Хмельниччини, уже дісталася Тернопільщини. За нашою інформацією, у прощі беруть участь кілька тисяч осіб. Журналістка «20 хвилин» перебуває на місці події та повідомляє про все, що відбувається. 

19 серпня після святкового Богослужіння в Кам’янець-Подільському собоі Олександра Невського Української православної церкви прихожани вирушили паломницькою ходою до Свято-Успенської Почаївської лаври.

У липні Хмельницька ОВА опублікувала рішення ради оборони області про заборону проведення масових релігійних заходів, у тому числі і хресну ходу.

Відео дня

11 серпня хресну ходу заборонили і на Тернопільщині. Про це на брифінгу наголошував голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

– Віряни будуть швидше за все здійснювати ходу з території Хмельницької області через Тернопільщину до Почаєва. Заслухавши військових, СБУ, Нацполіцію, а також коменданта області, ми прийняли рішення щодо заборони такого дійства – ходи, на території області, – сказав Володимир Труш.

Його підтримав й очільник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Сергій Зюбаненко.

– Ми проаналізували аналогічні масові заходи, які проходили в області у цьому році і у минулих роках, та дійшли до висновку, що даний захід, який напевно буде проведений у Почаєві – несе небезпеку. Можуть бути порушення громадського порядку, провокації нашого ворога, які потім росіяни використають у своїх ЗМІ для пропаганди. Тому вважаємо недоцільним проведення такого заходу. Ми поважаємо віросповідання вірян і їхню позицію, але йде війна, є інформація щодо провокацій, тому будемо робити все можливе, щоб дана хода не була проведена, – наголосив він.

Крім того, на сесії облради 22 серпня підтримали заборону проведення ходи прихильників УПЦ (мп) на Тернопільщині. Та попри це, проща все одно відбувається. 

За інформацією наших джерел, поліція готувалися до «зустрічі». Також місцеві активісти, невдоволені ситуацією, чекають прочан. Вони переконують: прибічникам моспатріархату не місце в нашій країні. 

Що зараз відбувається? Наша журналістка зранку перебувала неподалік села Плоске де частина прочан зупинялися на перепочинок та розбили табір.

Дуже багато жінок з маленькими дітьми.  Є такі, які йдуть уже шість днів. Ночують просто неба. Ми намагалися поговорити з ними, уточнюючи, чому вони не виконують заборону. У відповідь говорять про Конституцію України, на подібні питання реагують агресивно.

 – Мовчи, мовчи, – підбурюють із натовпу до тих, хто погодився говорити.

Участь у прощі беруть прихожани УПЦ (МП) із різних областей України. Дехто каже, що йдуть молитися за своїх рідних, які на війні чи пропали безвісти. Або ж за те, аби замолити родові гріхи, щоб залишити своїм дітям у спадок щось хороше. 

 – Я з Ужгорода, мама Жанна. 128-ма бригада на передовій, скільки наших сусідів уже поховані. Я не можу словами передати. Дуже багато. Ми за них переживаємо. У нас на Закарпатті дуже багато віри. Але ми живемо терпимо. Не долюблюємо один одного, але живемо мирно. З якою ціллю ми йдемо? Богородиця каже: Хто до мене іде, то мої діти, а хто до мене їде, то мої гості. Буває гріх аборта, якщо не робила я, то не значить, що хтось не робив у родині. Вони нічим не змиваються, тільки хресними ходами. Розумієте, це тільки так можна виходити? Питають, чому діти помирають при бомбах. А ніхто не питає, що їхня мама чи бабця зробили до того. Може, були дітовбивці. Може, один мученик вимолить все, що в роду зробили до нього. Ми залишаємо за собо гріхи поколінь. Перший раз ми йдемо за прадідів, другий  – за дідів, третій  – за батьків і лиш четвертий  – за себе. Якщо тобі повезе, і ти до того не представишся,  – розповідає одна з жінок.  – Родові хвороби теж залишаються від гріхів. Бо ніхто не хоче помолитися. Усі думають, що ми странні, он боса йде, кажуть. А чому я странна, да, я не дуже виглядаю. А може, мені так зручно, чому я странна?!

Війна в країні, є чітка заборона військових адміністрацій кількох областей. Чому не зважають на це прочани?

 – Ми нічого поганого не робимо, нікого не чіпаємо. Але нас сприймають агресивно. Я собі знаю, нащо я ходжу, – додає Жанна. 

Інші в гурті відгукуються, що заборона їм ні до чого, бо, кажуть, їхні конституційні права теж порушують. Щоправда, які саме, так і не сказали.

Отці навідріз відмовляються говорити. Бо нема благословення. 

Напередодні прощі секретар Тернопільської єпархії УПЦ протоієрей Степан Балан напередодні прощі сказав  журналістам «20 хвилин», що їхня єпархія дослухається до заборони і не братиме участі в ході.

На в'їздах і виїздах в різних населених пунктах області зараз чергують працівники поліції. Вони до прочан не підходять, як ми помітили, стежать за дотриманням порядку. 

26-27 серпня прибічники УПЦ (МП) мають дійти до Почаєва. Але все буде залежати від того, як їх пропускатимуть.

Згодом читайте більше про те, як цьогоріч відбувається Хресна хода та що про це все думають жителі області. Нагадаємо, що в багатьох регіонах України віряни масово переходять із моспатріархату до Православної церкви України.

 

Читайте також:

Як перейти з моспатріархату до ПЦУ і чому цього не поспішають робити на Тернопільщині

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Читач35

    Слава Богу дойшли попри все, справжні герої  християни і патріоти своєї землі ! Низький вам уклін дорогенькі
  • Бодя Олегович

    Грьобаний мокшани,неандертальці.На фото я там людей не бачу
  • Teren Teren

    Дебільні фізіономії, тупі погляди... морди ну зовсім не спотворені інтелектом. Іншим там не місце, люди, в яких працює мозок в той табун навіть і не подумають зайти. Ну, хіба, їх "батюшки". Ті, зрозуміло, знають, що роблять і чого хочуть. Ну а бидло то просто тупе бидло. Щось йому пояснити в чомусь переконати зовсім нереально. Тут, хіба, в загін, як худобу і не випускати.
  • Роман Купчак

    В    якій країні ми живем?  Одним можна все, а іншим по закону...

keyboard_arrow_up