Рожева пам’ятка шокувала Тернопіль

Рожева пам’ятка шокувала Тернопіль
Реконструкція будинку на вул.Січових Стрільців,17 викликала шквал критики на адресу її виконавців як зі сторони пересічних тернополян,так і професіоналів-архітекторів

Страхіття, сільський магазин, бордель, будиночок для Барбі – як тільки не кепкують із нещодавно добудованої пам’ятки архітектури на вул. Січових Стрільців,17, пофарбованої у рожевий колір. Натомість у Департаменті культури ОДА та автор проекту стверджують, що критикують усі дарма

Фахівці та інстанції, причетні до реконструкції архітектурної пам’ятки, вважають шум та критику навколо її реставрації безпідставними. Мовляв, тернополяни ще повинні бути вдячними підприємцю, який викупив та рятує пам’ятку. Щоправда, рятує дивним чином.

Захисники надбудови над історичною пам'яткою кажуть, що ані місто, ані держава жодної копійки не знайшли на реставрацію будівлі. При цьому мовчать, що дають оцінку самим собі – адже деякі з промоутерів проекту працюють у відповідних держструктурах. У той же час в обласній організації Спілки архітекторів стверджують: будівля уже спотворена, і не лише через колір.

Нагадаємо, галас навколо пам’ятки здійнявся ще у липні 2015 року, як тільки будівлю обтягнули сіткою. Тоді в департаменті культури обладміністрації пояснювали, що архітектурну пам'ятку Тернополя – колишній інтернат для студентів учительської гімназії – викупив підприємець. І збирається відреставрувати та добудувати ще один поверх. Коли ж восени з-під будівлі забрали риштування, то жодної схожості добудованого поверху з фасадом будівлі тернополяни не побачили. А рожевий колір добудови викликав шквал критики.

– У серпні проходив біля пам’ятки, дивлюсь: її обтягнули сіткою, риштування поставили і блоки. А ми про це нічого не знаємо, – каже голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів України Олег Головчак. – Пишу листа міському голові. Мовляв, так і так, проводять реконструкцію будинку на розі вулиць Пирогова та Січових Стрільців, проект якого не розглядали на містобудівній раді. Цей об’єкт є пам’яткою архітектури та розміщений у центральній частині міста. Тому просимо дати доручення управлінню архітектури  розглянути питання на містобудівній раді. Відповідь отримав аж 9 вересня.

У проекті – одне, насправді – інше
У листі від виконкому (копія є в редакції – прим. ред.), підготовленому головним архітектором Тернополя Василем Бесагою, сказали небагато. Написали, що підтримують ініціативу щодо розгляду проекту реконструкції на містобудівній раді.

– І крапка, – додає пан Головчак. – Нині вже маємо грудень, а міськрада і далі “підтримує ініціативу”. А за цей час вибудували мансардний поверх. Більше того – те, що вони побудували, суттєво відрізняється від того, що було запроектовано і зображено на банері біля театру актора і ляльки. Там фасади не ті. Ліпнини немає.

Тож виникає питання, кажуть у Спілці, куди дивляться  контролюючі інстанції і ті, хто погоджував такий проект, видавав містобудівні умови та обмеження. Адже притягнути бодай до якоїсь відповідальності автора проекту неможливо.

– В автора такий професійний рівень. Він краще зробити не може. Тим паче, що в нього немає сертифіката. Тому й існує така річ, як містобудівна рада, – додає пан Головчак.


Дотримується думки про необхідність проведення містобудівної ради і директор ТВП «Тернопільархпроект» Анатолій Водоп'ян.

– Чому не порадились? Чому не провели конкурс ідей? – обурюється він. – На місці головного архітектора міста, я не ризикнув би на такий об’єкт писати містобудівні умови та обмеження. Я думаю, що те рішення, яке він приймав, було слабеньким. А те, що побудували, вийшло ще по-іншому.

Рожевий колір – це грунтовка
Не розуміють у Спілці й того, чому ж за ходом реконструкції будівлі не стежили у департаменті культури обладміністрації. Там давали дозвіл на реконструкцію. Чи стежили, ми поцікавились у згадуваній інстанції.

– Проект пройшов експертизу, – каже заступник начальника управління – начальник відділу охорони культурної спадщини департаменту культури релігій та національностей ОДА Ярослав Пелехатий. – Ми ж не проводили експертизи, це не наша компетенція. Дозвіл надає інспекція архбудконтролю. Вони виходили, перевіряли. Вони не бачили, яким колись був той будинок. Там був жахливий стан, він весь руйнувався, його зносити хотіли. Там же висотка мала стояти. Тільки завдяки тому, що це пам’ятка, не знесли. 

За словами пана Пелехатого, зміни кольору фасаду з їхньою інстанцією не погоджували. І взагалі, рожеве - це не остаточне забарвлення пам’ятки. Наразі ж реконструкцію будівлі  призупинили через холоди.

– Власнику викупленої будівлі порадили подати об’єкт на містобудівну раду, – каже він. – Цей об’єкт мають розглядати, за попередньою інформацією, 17 чи 19 грудня. Власник має право змінювати кольори, якщо йому щось не підходить. Але головне, щоб він пройшов містобудівну раду і погодив зміни. І той колір, навколо якого журналісти шум роздули, це не  остаточний колір. Будинок в експлуатацію здають аж у 2017 році. Це тільки початок реставрації, реконструкції. Щоби захистити ту штукатурку, щоб вона не нищилась, зробили таку ґрунтовку. А кольористика, як вони мені пояснювали, має бути зовсім іншою. Там мають бути ще карнизи вчеплені, дороблені, реставрація ліпнини, знизу - оздоблення, на дахах - металеві кріплення, решітки.

Усі взялись радити
Не поспішати з критикою проекту радить і архітектор, чиє прізвище зазначене на інформаційному стенді поблизу будівлі, – головний архітектор проекту Михайло Капустинський. Той підтвердив, що він не є виконавцем проекту.

– Мені уже третій тиждень звідусіль телефонують з приводу кольору, – каже пан Капустинський. – Ми не розуміємо цього загального інтересу та осуду. Будівлю у попереднього власника, що вже оформив її на знесення, викупив приватний підприємець. Я його знаю – це лікар, професор, хороша людина. А тут усі взялись радити, що не треба було добудовувати, а просто зробити реконструкцію. Але ж якщо людина вкладає гроші, то, відповідно, якось це має собі повернути. Хто ж буде собі шкодити? Ми ще повинні бути вдячними цій людині, яка реставрує пам’ятку і хоче повернути їй нормальний вигляд.

Критикувати об’єкт, за словами пана Капустинського, кинулись усі, як тільки з-під будинку забрали риштування. А один день їх використання обходиться у 1000 грн.
– На зиму реставрацію призупинили, – додає він. – Виходить, що ще ніхто нічого не бачив, а вже всі кричать. То колір не той, то ліпнини нема. Зачекайте. Людина вкладає в той об’єкт душу.

За словами пана Капустинського, будівля матиме приємний золотистий відтінок.
Що власник думає робити з пам’яткою і скільки збирається вкласти в її реставрацію, ми хотіли запитати у самого підприємця. На інформаційному стенді зазначені його прізвище та ініціали - Глушко В. С. Вочевидь, технічна помилка. Оскільки будівлю викупив Грушко Валерій Сергійович. На жаль, номер телефону, вказаний при реєстрації фізичної особи-підприємця, не відповідає.

Підуть із перевіркою
Попри запевнення архітектора, що будівля не готова і висновки робити ще зарано, про  допущені відхилення говорять і офіційно у міськраді та Інспекції архбудконтролю. Як розповів міський голова деяким тернопільським виданням, через ситуацію зі згадуваною пам’яткою створили комісію з представників Архбудконтролю, міськради, департаменту культури. Вони визначать міру відповідальності за недотримання умов реконструкції. За коментарем ми звернулись до речниці міського голови Катерини Калуш, однак там, уже традиційно, наші питання проігнорували. Чи перевірятимуть, ми запитали у Інспекції архбудконтролю.

– Ми виходили на планову перевірку, але на той час там ще жодних робіт не проводили, – каже заступник начальника Управління держархбудінспекції в області Андрій Плевачук. – Перша скарга надійшла минулого тижня. Тож робити якісь висновки ми зможемо тільки після проведення перевірки.  

Відео дня

Окремо
Бояться, що закриють вид на драмтеатр
Будівля на вул. Січових Стрільців – не єдина, щодо якої виникають побоювання у членів обласної організації Спілки архітекторів. Ще один об’єкт розташований на бульв. Шевченка, 21.


– Думкою громади ніхто не цікавиться, у міськраді думають, що спілка – в опозиції до них, – каже Олег Головчак. – Хочу наголосити, що ми в опозиції до несмаку і порушень, а не до міськради. Влада нас не чує. А ми їй допомагаємо. Ці критичні моменти – їм на поміч. Вони зі мною погоджуються, а на практиці чомусь виходить навпаки.

Так, попри осуд спілки в історичній частині міста, на Привокзальному майдані, з’явився торгово-офісний центр. Через цей скандал тернополяни нібито забули про ще один об’єкт біля вокзалу, який має з’явитись зліва. Рішень же ніхто не скасовував... Тож невдовзі вокзал таки буде сховано. І це ще далеко не весь перелік об’єктів, які повинні реконструювати чи будувати. У таких випадках міська рада мала б поцікавитись думкою фахівців та громади.


– Нас хвилює надбудова на розі вулиці Чорновола і бульвару Т. Шевченка, біля драмтеатру, – каже пан Головчак. – Зараз проектують надбудову поверху і мансардної частини. Я писав у міськраду, щоб цей об’єкт проектували через конкурс. Вони відповіли, що вважають доцільним розгляд додаткових варіантів реконструкції цієї будівлі. І що це розглядали на містобудівній раді. Однак містобудівна рада двічі відхилила проект. І є побоювання, що втретє вони можуть його і не подати на раду.

У цьому випадку, каже пан Головчак, треба було б порадитись професіоналам. Оскільки йдеться про вигляд Театрального майдану. Так, на тлі реконструйованої будівлі драмтеатр може «заховатись». Так само, як заховався колишній кінотеатр «Перемога» на тлі новобудов за ним.

Коментар:
Юрій ШТОПКО, регіональний видавець Тернопільської філії Медіа Корпорації РІА, депутат міськради:

— Реконструкція будівлі на вул. Січових Стрільців викликала неабиякий резонанс серед громадськості. І для цього є ряд причин. По-перше, те, що вони зробили з приміщенням, не відповідає проекту реконструкції. І якщо вони мали намір проводити реконструкцію, то мали б робити це комплексно - всієї будівлі. По-друге, це архітектурна пам’ятка. А до історії міста треба ставитись з обережністю. Адже у Тернополі таких будівель, які мають цінність, залишилось дуже мало. В інших містах такі пам’ятки оберігаюь, і ці міста, завдяки пам’яткам, приваблюють туристів.
 

Чому ж у Тернополі ставлення інше? Це треба запитувати, напевне, в тих інстанціях, які давали дозволи. Хоча мені здається, що найбільша проблема – не здійснювали контроль і моніторинг цього будівництва. Вони обтягнули сіткою і щось там робили. Це мали б контролювати Архбудінспекція, управління культури ТОДА. Мені здається, що це просто халатне ставлення наших чиновників. І прикро, що жодна інстанція, жоден чиновник так і не взяв відповідальності за зроблене на себе. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Микола Унгурян

    і п. Бесагу зовсім не хвилює що будь-яка проектна пропозиція на пам"ятці архітектури повинна виноситись на містобудівну раду? (п.4 ст. 20 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльност")
  • Volodymyr Sheybsak

    Який лікар така і будова Липові проффесіонали в країні де люди до пенсії не доживають

    Анонім reply Volodymyr Sheybsak

    хоча є такі розмови, що за тим всім цирком тягнуться ноги з міськради. А на кого записали чи на глушку, на галушку, чи на грушку, то вже інше питаннячко
  • Volodymyr Sheybsak

    Як прізвище лікаря яка в нього зарплата за скільки викупив скільки дав зверху скільки видоїв пацієнтів щоб викупити скільки кош тувала реконструкція

    Микола Унгурян reply Volodymyr Sheybsak

    Прізвище лікаря вказане. ЛІкар може бути і приватним підприємцем і непогано заробляти, тіж наприклад стоматологи.

    За скільки викупив - це також не зовсім коректне питання, якщо купував у приватних осіб, якщо в міської ради то звісно питання має право на існування.

    Скільки коштує реконструкція - мала б бути кошторисна вартість.

    Тут питання більше в тому настільки законна дана реконструкція, адже змінюється вигляд пам"ятки що заборонено законом

    Анонім reply Volodymyr Sheybsak

    Пише Грушко Валерій Сергійович
  • Анонім

    є такі у нас тернополяни, яким до задниці, що з містом. Більше кабаків, більше грошей, та й всьо на тому. Правда, тойво

    тойво reply Анонім

    аноніму тоже нічого не перепало.от якби там мав свій кабак,то б тихо сидів.

    Анонім reply тойво

    А тобі, бачу, перепало. Бесага?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up