Партнер рубрики Події

Яка ситуація на Сході. Тернополянам з перших уст

Яка ситуація на Сході. Тернополянам з перших уст

У Тернопіль завітав колишній голова Попаснянського району та керівник військово-цивільної адміністрації Сергій Шакун, який довгий час співпрацював з Тернополем. Після зміни влади його зняли з посади. Яка ситуація зараз на Сході, де поруч триває війна.

Пан Сергій продовжує свою роботу, щоб укріпити культурний і економічний зв’язок Сходу та Заходу та зруйнувати стереотипи у людей, які склалися під час війни та пропаганди країни-агресора.

Ситуація на Сході останнім часом напружена. У першу чергу, через розведення військ. Сергій Шакун вважає, що останнього робити не варто.

Яка ситуація на лінії розведення військ

Сергій Шакун розповідає, що на Сході розводять не війська, а українців.

Відео дня

- Те, що на Сході, по ту сторону ліній розмежувань є бандитські формування – неправда, – каже пан Сергій. – З нами воюють не бандити, а кадрові військовослужбовці Російської Федерації. Якби в 2014-му році в липні Росія не вводила армію, ми могли б закрити кордони і все це швидко закінчилось. Розводять насправді нас – звичайних українців. Наші хлопці, які мали укріплені позиції, були вимушені їх покинути і відійти назад.

Однак, як запевняє пан Сергій, бойовики свої сили відводити не збираються. Більше того, у Попасному та інших містах чути снаряди, які летять в сторону українських позицій.

- Люди, які там живуть, дуже занепокоєні відведенням військ і переживають через це, – розповідає Сергій Шакун. – Якщо раніше місцеві називали українських військових «вояками», то тепер це «наші хлопці» та «захисники». Довіра у людей до українських військових висока.

Пан Сергій переконаний, що здавати позиції не можна. Поки ворог не піде сам або його не вигнати – буде тривати війна.

- Йде активна фаза війни, коли використовують заборонені Мінською угодою снаряди, – каже екс-очільник Попаснянського району. – Лише у січні загинули 14 наших військових. Про яке розведення може йти мова? 

Які настрої у місцевих

Більшість тамтешнього населення, за словами співрозмовника, підтримує українську сторону і хоче миру. Те, що місцеві вимагають особливого статусу, а то і взагалі хоче стати частиною Росії, пан Сергій спростовує.

- Наведу приклад для тих, хто вважає, що жителі Сходу підтримують приєднання до Росії, – каже екс-очільник району. – Коли у 2014 році це все тільки починалося, і бойовики захопили обласну адміністрацію, то мені представники «Партії регіонів» надали результати опитувань. Найнижча підтримка Росії була у Станиці Луганській, що майже на кордоні – 23%. Найважча підтримка була у невеликих містах, таких як Сєвєродонецьк, Лисичанськ – 27 – 28%.  Населення багатьох сіл переважно спілкується українською, школи українські. Те, що там всі масово хочуть відділитися від України – брехня. 

Загалом на підконтрольній Україні території Попаснянського району проживає близько 60 тис. людей. Коли атмосфера там стала спокійнішою – біженці почали повертатися. Однак під контролем бойовиків лишається третина Попаснянського району.

Якщо Росія виведе свої війська, то навести лад у зруйнованих містах можна швидко, каже співрозмовник.

- У 2014 році після звільнення Сєвєродонецька та Лисичанська я був керівником проведення АТО в Сєвродонецьку, – каже Сергій Шакун. – Ми на звільнених територіях прямо біля лінії зіткнень за короткий термін відновили 39 будинків. Загальна площа перекритих дахів – більше 14 тисяч квадратних метрів. Вставили близько 2000 вікон, підняли з руїн школу та клуб. Я організовував людей, щоб міста прибирали, тримали в порядку. Мене за це не всі любили і називали «рабовласником», але місто було чисте.

«Призначають колишніх регіоналів»

Пан Шакун занепокоєний новими кадровими призначеннями на Сході.

- Після того, як влада змінилася – почались нові призначення, – каже пан Сергій. – За роки війни ми намагалися покращувати економіку регіону, відбудовувати зруйновані міста та села, змінювати свідомість наших жителів, а зараз це все просто зупинилося. У Луганській області планували призначати на керівні посади місцевих, які розуміють ситуацію, але призначають людей взагалі з інших регіонів, які нічого не розуміють про економічну обстановку. В адміністрацію заходжу, спілкуюся з цими людьми – ніхто не розуміє, що і як робити. У Сватівському районі взагалі призначили колишнього регіонала. Ми плануємо з хлопцями поїхати до нього та поспілкуватися. У Кремінському районі хотіли поставити сепаратиста, але в інтернеті підняли шум і, на щастя, цього не зробили. Нам зараз трохи спокійніше тільки через те, що там є сильна армія та спецпідрозділи, які зможуть захистити населення і територію.

Як Тернопіль співпрацює зі Сходом

"Спілкування" Тернополя з Луганщиною розпочалося з початком російсько-української війни, розповідає заступник міського голови Леонід Бицюра. Вын ы став ініціатором зустрічі зі східним гостем.

– Коли наші хлопці поїхали на Схід, ми почали цікавитися, які там умови, яка там влада, як реагує населення. Дуже багато речей є стереотипними як для жителів Луганщини так і для нас. Ці стереотипи дуже ефективно використовувала російська пропаганда, щоб розсварити нас. Після мілітарного контакту, почали більше спілкуватися на цивільному рівні. Ми налагоджували контакти з владою, благодійними фондами. Працюємо в сфері освіти та культури, - зауважує він.

Так Тернопіль співпрацює з благодійним фондом «Лелека». До нас та в інші західні міста на відпочинок їдуть діти зі Сходу. Це не тільки дає змогу дітям відпочити, а і руйнує стереотипи, які роками будували російські ЗМІ про західну Україну.

- Багато наших хлопців одружились там і приїхали додому з луганчанками, – розповідає Леонід  Бицюра. – Хтось одружується і лишається там. Тому обмін симпатіями та позитивною енергією вже почався. Якби це було раніше, то, звичайно, було б значно краще.

У Попаснянському районі зараз перебувають тернопільські військовослужбовці. Це військовослужбовці Тернопільського зонального відділу військової служби правопорядку та бійці окремої 44-ї артилерійської бригади.

Співпрацю та зближення Сходу та Заходу продовжуватимуть та сподіваються на завершення війни.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (21)
  • David Starr

    Ключова фраза: "якщо Росія виведе війська", народ, будьте реалістами, Росія нікого виводити не збирається і вибити її звідти теж нереально, тільки марно покладемо в землю ще купу людей, бо ура-патріоти можуть закінчитись, а інші воювати не будуть. Тому відгородитись і забути, колись повернемо.

    Анонім reply David Starr

    Так я погоджуюсь ,що треба відрізати ,відгородити ці окуповані території  і жити далі тільки ось обстріли  не припиняться ,загиблі і покалічені військові будуть далі фігурувати в ранкових зведення через слабку позицію ,політику так званого президента . Стратегію захисту треба вибудовувати ,а у цього керівництва вона відсутня .

    Олег Крик reply Анонім

    клоун! я так бачу у тебе стратегія присутня...
    лише на кнопки клави нажимати можеш та язиком тріпати гаразд...Приїзджай до нас в Лисичинськ(53-тя окрема механізована бригада) маленьку екскурсію проведу...

    Анонім reply Олег Крик

    Клоуни в ВР і в АП ось їм і проводь екскурсію ,а мені і так все ясно .

    Svitlana Skripets reply Анонім

    Лошарік,твої маразматичні думки для жителів України є дуже важливими :)))твоя статегія,Лошарік -  статегія рагульного диванного бидла ...

    Анонім reply Svitlana Skripets

  • Jarosllav Chornjak

    Все написане брехня. В мене родичі живуть там.

    Лідія Курилюк reply Jarosllav Chornjak

    У мене теж там родичі проживають. Усе написане абсолютна брехня.Комусь дуже хочеться ще більшої кровопролитної війни.
  • Svitlana Skripets

    Я так і знала,що Лошарік(Анонім) і тут неодноразово відзначиться:))

    Анонім reply Svitlana Skripets

    Чудо ти аполітичне п......й отсюда, коли тут дорослі дядьки розмовляють. Школота ти невмивана п....й уроки робити  і не забудь прийняти Галоперидол.

    Svitlana Skripets reply Анонім

    "...тут дорослі дядьки розмовляють..." Лошарік( він же Анонім),смішно читати від довбойоба, який цілими днями сидить на сайті 20хв.і постійно постить якусь неадекватню ху%йню,а іншими своїми аккаунтами, начебто підтримуючи розмову і свою правоту- сам себе хвалить ))))

    Анонім reply Svitlana Skripets

  • Анонім

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо потім він добровільно мобілізувався 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera Від читача 14:22 Маленьким тернопільчанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up