Сьогодні, 25 грудня: Католицьке Різдво

Сьогодні, 25 грудня: Католицьке Різдво

Різдво є великим святом, встановленим на спогад про народження Ісуса Христа в Віфлеємі. Різдво Христове - одне з найважливіших християнських свят, державне свято в більш ніж 100 країнах світу, відтепер і в Україні.

Напередодні, або в день навечір’я свята (24 грудня) дотримуються особливо суворого посту, що отримав назву святвечір, тому що в цей день вживається в їжу сочиво - зварені з медом пшеничні або ячмінні зерна. За традицією, піст святвечора закінчується з появою на небі першої вечірньої зорі. У навечір’я свята згадуються старозавітні пророцтва і події, пов’язані з Різдва Спасителя. Різдвяні богослужіння відбуваються три рази: опівночі, на світанку і вдень, що символізує Різдво Христове в лоні Бога Отця, у лоні Богоматері і в душі кожного християнина.

Характерним елементом свята Різдва є звичай встановлювати в будинках вбрані ялинки. Ця язичницька традиція зародилася у німецьких народів, в обрядовості яких ялина була символом життя і родючості. 

Католицьке Різдво заведено відзначати вечірньою молитвою у храмі. Напередодні - у святвечір – 24 грудня – священники римо-католицької церкви продовжують причащати парафіян й освячувати дітей.

25 грудня та наступні кілька днів парафіяни Католицької церкви традиційно святкують народження Сина Божого Ісуса Христа – Різдво Христове в Україні.

Відео дня

Напередодні свята католики проводять ніч, молячись, у храмах, а вже вранці родинами готуються до зустрічі Віфлеємської зірки.

Католицьке Різдво 2019 року припадає на будні – у середу. В Україні цей день нещодавно зробили державним вихідним. Тому спокійно можна підготуватися до свята. Водночас 2020 року уряд не анонсує якихось суттєвих змін у відзначенні свята на рівні держави, повідомляє УНІАН.

Католицьке Різдво: історія й традиції свята

Як у католиків, так і у православних святом парафіяни вшановують народження Ісуса, який, за Біблією, «мав забрати всіх гріхи людства».

Народився Ісус в ізраїльському місті Віфлеємі у час правління жорстокого царя Ірода. У той час верховний очільник країни намовив свою охорону оглядати кожного новонародженого, аби не допустити появи Месії, що здатен посісти трон. З цієї причини майже всіх малюків тієї ночі було вбито, крім Ісуса. Маленького Сина Божого вдалось врятувати, переховуючи вагітну Марію у хліві. 

Коли ж Ісус народився, на небі зійшла зірка. Відтоді її означають як передвісника появи на світ Месії.

Як відомо, християни вшановують кожен життєвий етап Ісуса Христа – його народження, становлення як Месії й філософські мандри, смерть і Воскресіння з мертвих.

Чим пригощають і що дарують

Святковий стіл на Різдво обов’язково повинен бути скромним: без надмірної жирної їжі, алкоголю тощо.

Старші люди завжди готують кутю за довільним рецептом, узвар й вареники або охолоджену рибу.

Колядки є зазвичай традиційним привітанням на Католицьке Різдво. Господарям дому, що пригощає, бажають достатку, миру й злагоди.

Крім того, з 25 грудня можна готуватися до зимового циклу релігійних свят.

Подарунки на Католицьке Різдво не обов’язково повинні бути коштовними. Згодяться навіть приготовані вами страви, священні образи чи інші речі з мотивами народження Христа.

Читайте також Як святкують Різдво в Європі та Україні
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Саша Крест

    Різдво з сім'єю у St. Moritz... Красота то яка! А Glacier Express дійсно вартує тих грошей...

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    Ігор Дуда reply Саша Крест 8 березня 2018 р. Рівень обтяженого рогами, зате зовсім не обтяженого інтелектом джека вінчестера-саші креста...
    "Ну, мені якось на твої рога і копита пофуй... Ти ще не зрозумів? Зараз кожен з кожним спить без проблем, ще й похваляється хто більше кого трахнув... Так що продовжуй рогату справу... Хоча, ти вже своє відтрахав... Амінь... В МЕНЕ БОРОТЬБА ЗА ІНШЕ (во как!- І.Д.)) ... Зовсім за інше, тупоголовий. А те, що звертаєшся до мене як до футболіста/хокеїста, то це мене дуже навіть влаштовує. Значит, всё работает как надо... Моє реальне ім'я тобі абсолютно не потрібно... Так що продовжуй..."  
    Ей, ЧМО, можна роздрукувати і повішати на стіну? Чи краще відразу - на психіатричну експертизу?
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/blogs/dokaz-vid-suprotivnogho.html
    Jack Winchester reply Darling 8 грудня 2016 р. З єдиним з тобою згоден Darling... В тому, що ти кобель... А кобелю дійсно пофіг куди пхати огризок. Тому, думаю, шаріат з огризком кобелю не допоможе. Треба робити з головою. Там вся проблема... А автор блогу, між іншим, у реальному житті дуже низька людина. Довелося взнати... reply Відповісти
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/blogs/vid-zlodyugh-zahistit-shariat.html
    Jack Winchester reply Ігор Дуда 1 травня 2018 р. оце так перднуло... скільки нашкрябав то... значит всё делаю правильно, результат налицо... деньги (совсем неплохие) не зря получаю
    Посилання на джерело: https://te.20minut.ua/blogs/perepadi-rankovogho-nastroyu.html
    Ей, БИДЛО, ти уточни, як тобі одночасно довелося "взнати" й вести "боротьбу" (ух ти!) і -  "не зря" гроші "получати"? Якось воно погано  в'яжеться докупи. Як і вся твоя шизофренічна маячня.

    "Хто поїхав за кордон ослом, не повернеться назад конем"

    Ігор Дуда reply Саша Крест

    У "саші креста" є пікантна риса отака:
    воно в Європу прагне, але так,
    Що пише у російськім стилі ("красота то")
    Це ЧМО мінливе як хамелеон - таких у нас багато
    А ще у нього - виражена "статусність бика"
    Болячка є серед "биків" у нас така:
    Воно раніше ким було ? НІКИМ,
    А нині уявило себе ВСІМ,
    Але від того, що ДЕБІЛ бував в Європі
    Ніскільки мозку не додасться в його жопі,
    Хоч, БИК, хвались, що ти постійно "за бугром":
    Різдво он у Санкт Моріці стрічаєш -
    Ти залишаєшся тупим, безмозглим ЧМОм-
    Це видно з того, що ти "сочіняєш"
    Щось, бик, давно не було вихваляння
    Про тенісні турніри і гуляння
    В Нью-Йорку, в Лондоні на Picadilly,
    Куди тебе, дегенерат, іще носило?
    Із психології відомо ж бо давно:
    Ущербне і неповноцінне ЧМО
    Страшенно либить чимось вихвалятись,
    Щоб у очах у когось ВИЩИМ здатись,
    Але ж  у тебе є великі переваги, БИДЛО,
    І "вуши" й роги твої всім здалека видно,
    Такі не в кожного є ("красота то"!)
    Тож вище підеси їх і - вперед Європою гуляти!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up