Столітній будинок у Центрі Тернополя «тече». Мешканці бояться за свої життя

Столітній будинок у Центрі Тернополя «тече». Мешканці бояться за свої життя
  • Ходимо в жек, повідомляємо. Ті приїдуть, похитають головами і щезають. Мовляв, ми не можемо нічого зробити.
  • Аби будинок внесли до переліку тих, які будуть капітально відремонтовані у 2017 році, тернополянам варто написати колективну заяву на ім’я міського голови і повідомити депутата. 
  • Коли матеріал вже був готовим до друку, подзвонили мешканці і повідомили, що у них вже ремонтують дах.

 

Мешканці столітнього будинку, що у самісінькому Центрі міста, потерпають через дірявий дах. Роками оббивають пороги різних інстанцій, проте дірки на покрівлі лише розростаються.

Через неполагоджену покрівлю квартири постійно «сирі». На стелі та стінах рясно цвітуть грибками. Тільки люди приведуть все до ладу і зроблять бодай косметичний ремонт, починаються дощі, і стіни знову зацвітають.

Окрім того, мешканці бояться, що дах старого будинку може не витримати і завалитись. Неодноразово з цим звертались до місцевого жеку. Але комунальники приїдуть, подивляться і все - результату нуль, скаржаться мешканці.

Відео дня
  • Вже просто терпець вривається, - обурюється 71-річний Микола Будний, що проживає у «дірявому» будинку, що на вул. Руська, 43 разом з дружиною, сином та його сім’єю. – За ці роки куди тільки не звертався. А в нас і надалі тече.   

Будинок - з 1906 року, каже пенсіонер. Дах фактично зліплений зі шматків, у дворі – оголені дроти електропередач. Саме вони щораз заважають працівникам жеку розпочати ремонт, кажуть мешканці. Аби дістатись на дах і розпочати роботи, комунальникам потрібна «вишка». А загнати на подвір’я її не можуть саме через дроти. Знову розпочались дощі, стелі мешканців далі течуть. Люди вкотре оббивають пороги всіх можливих інстанцій, і все починають спочатку. Замкнене коло.

Я в ті «казки» вже не вірю

  • Наша «дахова» проблема тягнеться роками, - каже Микола Будний. - Практично щороку по кілька разів ходимо в жек, повідомляємо. Ті приїдуть, похитають головами і щезають, мовляв, ми не можемо нічого зробити. Приганяють вишку, заїжджає в двір, але розкласти її не можуть. Бо голі дроти. Звертались в РЕМ – кажуть, ми не можемо її міняти. Жек подасть заявку, ми приїдемо, відключимо і потім підключимо.

Previous Next

Подібна проблема і в мешканців сусіднього будинку, що на вул. Руській, 41.  Пенсіонер каже, нещодавно сусіди ходили до міського голови Сергія Надала.

  • Мене ж туди не пустили, - каже пенсіонер. – Але я передав пропозиції – що треба робити. Знову дзвонив начальнику жеку. Той повідомив, що підготували 15 листів шиферу і метал листовий. Як тільки дозволить погода – обіцяють приступити до роботи. Я в ті «казки» вже не вірю.

У кімнатах чоловіка – мокро. На стінах і стелі – потьоки. Люди стомились воювати з комунальниками і бояться, що стеля від постійної вологи може не витримати. По всіх  інстанціях, каже чоловік, вже стомився ходити. Тим паче, що толку від цього – ніякого.  

Дана покрівля – складний об’єкт

Михайло Дереворіз, директор ПП «Східний масив» скаржиться на погодні умови, мовляв, вони завада, щоб полагодити дах. Однак запевнив – цього року його таки поремонтують.

- Після того, як надійшло звернення щодо протікання покрівлі за вказаною адресою, нашими працівниками було проведено обстеження та включено даний об’єкт у план робіт, - каже Михайло Дереворіз. - Вже придбані матеріали для виконання ремонту – 15 листів шиферу та «коньки», однак приступити до роботи заважають погодні умови.

Коли регулярно падає дощ, комунальники кажуть, що не можуть знімати старе покриття покрівлі, адже це тільки погіршить ситуацію. За настання стабільної погоди обіцяють  приступити до роботи на Руській, 43.

  • Мушу також зазначити, що дана покрівля є складним об’єктом, адже тут обмежений доступ для спецтехніки – автовишка не може під’їхати, бо перешкоджає тролейбусна лінія, - каже Михайло Дереворіз. - Іншим фактором, який перешкоджає роботі, є зовнішній кабель, який пролягає поблизу ділянки, що потребує ремонту. Втім, ми спробуємо зробити все, що від нас залежить не залучаючи фахівців з РЕМ. Адже це потягне за собою відтермінування робіт на ще більший проміжок часу.

Для того, щоб ізолювати кабель - демонтувати лінію електропередач, комунальники мають надіслати звернення в РЕМ, отримати їхню відповідь щодо дня, коли вони зможуть виконати роботи. Отримавши відповідь, треба за тиждень попередити мешканців про те, що у будинку буде відключено електропостачання і лише після того, як електрики виконають свою частину роботи, приступати до ремонту, пояснили у жеку.

  • Тому вирішили наразі пробувати самотужки, не зачіпаючи електромереж, але, знову ж таки, тільки з настанням сприятливих погодних умов, - запевнив Михайло Дереворіз. - Чому не ремонтували покрівлю на Руській, 43, коли була гарна погода? Зауважу, що роботи з поточного ремонту покрівлі працівниками підприємства проводиться постійно, і до цього моменту вони працювали на інших об’єктах.

Не звертались ні мешканці, ні жек

Журналісти також поцікавились позицією керівництва міського РЕМ, надіславши до енергетиків запит.

У відповіді начальник Тернопільського міського РЕМ ВАТ „Тернопільобленерго” Мирослав Сененький запевняє: жодних звернень мешканців житлового будинку №43, що на вул. Руській щодо „оголених” проводів на даху житлового будинку, які перешкоджають його ремонту, протягом року не надходило. Подібних звернень не було зареєстровано і від балансоутримувача будинку.

  • Власниками внутрішньобудинкових мереж є житлово- експлуатаційні організації чи товариства співвласників, - каже Мирослав Сененький. - Тому у разі виявлення „оголених” дротів на даху житлового будинку, вони мали б подбати про прокладення в будинках такої електричної мережі, яка дозволить здійснювати електропостачання якісно, надійно та безпечно.

У випадку, коли характер ремонтних робіт передбачає вимкнення зовнішніх електричних мереж, власник будинку має звернутись до постачальника електричної енергії з листом про відключення будинку від електричної мережі, де має бути вказана дата, час та відповідальні особи за безпечне проведення робіт, пояснив головний енергетик міста.

Коментар

В’ячеслав МОКЛЯК, заступник начальника відділу з експлуатації та ремонту житлового фонду управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міськради:

  • Для того, аби будинок внесли до переліку тих, які будуть капітально відремонтовані у 2017 році, тернополянам варто написати колективну заяву на ім’я міського голови. Не зайвим буде звернення від депутата, який курує даний округ. Представники обслуговуючого підприємства, у свою чергу надають до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології міськради сформований на основі осінніх оглядів список пропозицій щодо потреби у капремонті покрівель будинків. Також при формуванні списку об’єктів обов’язково беруться до уваги доручення міського голови. Остаточний перелік покрівель, які будуть відремонтовані у наступному році, формується після затвердження бюджету та за погодженням депутатських комісій з врахуванням звернень громадян, депутатів, громадян.

Від редакції

Після того, як мешканці повідомили редакцію про свою проблему, журналісти звернулись до багатьох дотичних проблемі інстанцій. Зрештою, підняли на ноги і комунальників, і електриків. Через день-два після звернення, коли матеріал вже був готовим до друку, подзвонили мешканці і повідомили, що у них вже ремонтують дах.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up