"Тарифи на проїзд незаконні - люди мають право на компенсацію": юрист про суд та дії міської ради

"Тарифи на проїзд незаконні - люди мають право на компенсацію": юрист про суд та дії міської ради
  • Апеляційний суд 16 квітня визнав рішення про підняття тарифів на проїзд в громадському транспорті незаконним. 
  • Виконком шукав підтримки у Верховному Суді, але там дію постанови апеляційного суду не зупинили.
  • Як каже юрист, якщо у міській раді не виконають рішення суду, то за це "світить" кримінальна відповідальність.
  • А пасажири, які їздили в громадському транспорті Тернополя після 16 квітня мають право на компенсацію. 

Нагадаємо, тернопільський юрист Ростислав Небельський подав до суду на виконком ТМР 1 листопада 2018-ого року.  Чоловік хоче повернути тарифи, які діяли в місті до 30 жовтня 2018-ого року, тобто готівкою 5 грн у маршрутках та 4 грн у тролейбусах. Засідання, яке відбувалося 31 січня, відтермінували, оскільки представник виконкому має донести необхідні для розгляду справи документи. Продовжили розгляд справи 12 лютого. Читайте тут: Тернополянин судиться з міською радою: вимагає відмінити рішення про тарифи на проїзд (відео). На останньому судовому засіданні суд не задовольнив позов. Чоловік подавав апеляцію. І виграв. 

Як пояснює Ростислав Небельський, таке рішення суду автоматично відновлює рішення про тарифи, яке діяло до 30 жовтня 2018-ого року. Тобто про тарифи: 4 та 5 грн у тролейбусах і маршрутках відповідно.

У міській раді 16 квітня казали, що чекають офіційного рішення суду. Вартість проїзду у всьому громадському транспорті Тернополя (у маршрутках, тролейбусах та автобусах) станом на 17 квітня 2019 року та у всі наступні дні залишаються без змін. У вівторок, 23 квітня, журналістці у прес-службі міської ради казали, що поки нової інформації у цьому питанні немає. 

Відео дня

Як з'ясувалося, наступного ж дня після ухвалення апеляційним судом постанови про скасування тарифів і відновлення попередніх, з міської ради до Верховного Суду направили клопотання зупинити дію постанови апеляційного суду. Підписав документ міський голова Сергій Надал. 

Мали повернути старі тарифи

Хоча після проголошення рішення апеляційного суду міська рада мала повернути тарифи, які діяли до 30 жовтня 2018-ого, тобто 4 грн - у тролейбусі та 5 - у маршрутках, говорить і юрист Василь Когут.

- Після проголошення рішення суду, на якому, як відомо, були присутні начальник управління транспорту та захисник виконкому, воно вступає в законну силу, - коментує юрист. - Тобто рішення виконкому про підняття тарифів, які оскаржував Ростислав, мали б бути скасованими. Отже, якісь тарифи мають діяти, бо безкоштовно перевізники пасажирів не возитимуть. Значить, 17 квітня мали повернути старі тарифи - 4 та 5 гривень. А, якщо міська рада планує їх змінювати, то це - після засідання виконкому, громадських обговорень. І скільки часу на це піде та коли це має відбуватися - проблеми міської ради. Так само, як і їхні проблеми те, як довго вони чекали на друковане рішення суду.

Компенсація  

Мають право на компенсацію усі пасажири, які користувалися громадським транспортом після 16 квітня, адже суд визнав рішення про тарифи незаконним, але міська рада їх не змінила, каже юрист.

- Потрібно мати квитки за проїзд. Спершу звернутися до виконкому, щоб повернули гроші, - каже пан Когут. - Вони або промовчать, або дадуть якусь відповідь. У кращому варіанті повернуть гроші. Якщо ж ні, тоді слід писати заяву в суд, щоб виплатили компенсацію, бо добровільно кошти виконком не повертає. І додати заяву, яку писали до виконкому та їхньою відповіддю. В заяві відповідачами слід вказувати і перевізників, і міську раду. А хто винен - визначить суд. Але кошти людям мають повернути.

Кримінальна відповідальність

Щодо відповідальності, то, як каже пан Когут, усе залежить від того приймав рішення. Якщо рішення приймав виконком, то він відповідальний за незаконне рішення. Якщо на сесії, то всі депутати.

- Якщо міська рада не виконає рішення суду, то на неї знову ж таки треба подавати в суд, - коментує Василь Когут. - Але за умисне невиконання рішення суду передбачається кримінальна відповідальність. І на основі цього можна звертатися в поліцію із заявою про порушення кримінального провадження і притягнути виконком до кримінальної відповідальності.

Згідно із ст. 382 ККУ “Невиконання судового рішення” умисне невиконання службовою особою вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню карається штрафом від 8500 грн до 17 000 або позбавленням волі на термін до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років. Якщо ж це стосується особи, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, тоді такий злочин карається обмеженням волі на термін до п'яти років або позбавленням волі на той самий термін, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

У міській раді поки нічого не коментують. Кажуть, що чекають на документ - ухвалу Верховного суду. Також поцікавимось у перевізників чи відоме їм рішення суду, чи були будь-які вказівки від міської ради. І що робитимуть, якщо таки повернуть старі тарифи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Народ не будьте такими наївними ця міська влада вже давно кинула за......пу на людей . Пора розуміти ,що вся та шобла з міської ради розпріділили між собою усі маршрутки і отримують прибуток. Що вони можуть зробити так це забастовку усіх маршрутів , що і буде найближчим часом . Цей мер за дві каденції з транспортом не рішив питання бо їм так добре щоб їздили ті задовбані корита . Та у нас транспорт на рівні Африки .
  • Леся Трач

    Я тоже тримаю всі квитки
  • Валера Матів

    ФЕЄРИЧНЕ ДОЛБОЙОБСТВО)))))) Шо з людьми стало?((((((
  • Olga Kapynus

    квиточки збирали? ок
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up