Тернопіль гуляє на «широку ногу». До кінця року - ще 9 фестивалів

Тернопіль гуляє на «широку ногу». До кінця року - ще 9 фестивалів

Серед фестивалів у місті найбільше – гастрономічних. Часто вони переростають в алкомарафони, визнають місцеві жителі. Натомість місту бракує справді розвиваючих заходів, на яких можна було б культурно провести час.

Десятки фестивалів, які щороку проходять в Тернополі, люди сприймають неоднозначно. Для когось вони – чудовий варіант насиченого відпочину, для інших – нецікаве масове розпивання спиртних напоїв чи збір молоді за інтересами.  

Про те, скільки заходів ще заплановано до кінця поточного року, на які сюрпризи нам варто чекати, поговорили під час прямого ефіру у п’ятницю, 8 вересня. Гість онлайн-чату – начальник управління стратегічного розвитку міськради Юрій Дейнека розповів і про те, скільки втратило та заробило місто на проведенні фестивалів.

- Тернопіль поставив собі за мету зробити туризм одним із суттєвих важелів наповнення міського бюджету, - говорить він. – Звичайно, що досягнути таких показників, як є у великих містах, приміром, у Львові, нам важко. Оскільки туризм у Тернополі був слабо розвинений, лише упродовж останніх років ситуація покращується. Тішить те, що Тернопіль таки стає культурним, спортивним та мистецьким центром України.

Відео дня

Юрій Дейнека визнає, що в організації та проведенні фестивалів є чимало недоліків. Адже великого європейського досвіду у проведенні таких заходів світового класу Тернопіль не має. Однак щороку фестивалі стають все кращими і кращими.

- Якщо ще років три тому, ми мали в області 10-15 фестивалів, то в цьому році міська рада запланувала 32 фестивалі, - продовжує він. – Станом на 1 вересня, у місті вже відбулося 23. Більшість із заходів є великими, не місцевого, а національного і навіть міжнародного значення.

Начальник управління стратегічного розвитку розповідає, що туризм у місті представлений трьома нішами: ресторатори, готельєри і турфірми. Він наголошує, що більшість фестивалів у Тернополі справді мають гастрономічний характер. І на це є об’єктивні причини.

- Ресторатори єдині змогли об’єднатися, інтегрувати свої зусилля, щоб показати на всю Україну, що в Тернополі вдало функціонує сфера харчування та гостювання, - каже він. – Цьогоріч мали щонайменше чотири заходи, які проходили під загальним брендом «Галицька дефіляда». Самі ж свята були тематичними – «Коропфест» чи як планується у вересні – «Свято сала та самогону». Це і фестивалі, які вже мають своє насичення та наповнення.

Відповідаючи на питання, чому Тернопіль знаний лише гастрономією. Юрій Дейнека додає, що міська рада пробувала об’єднати туристичних операторів, а також готельєрів. Проте спроби виявилися марними.

- У Тернополі дуже гарно розвивається музичний напрям. Фестиваль «Файне місто» - яскравий приклад цього, - акцентує він. – Саме цей захід продемонстрував, що Тернопіль є прекрасним центром музичної індустрії. «Файне зимове містечко» - чудовий спортивний захід, де відпочивали тернополяни. Для цього зробили ковзанку на Театральному майдані. Ми змогли провести чудовий фестиваль у розвитку кіномистецтва – «Кінохвилька» та «Кіновулиця», які залучають тернопільську дітвору до створення фільмів та анімацій.

 

Найцікавіші обговорення з сайту «20 хвилин»:

 

Від Редакції

Які ще, не гастрономічні фестивалі цього року зібрали велику кількість людей?

Юрій Дейнека

Гарний був Міжнародний інвестиційний форум, де вдалось зібрати кращих експертів різних галузей. Непоганими були «Дні моди» в Тернополі. Дуже багато гостей із-за кордону приїхали на фестиваль духовної пісні. Однак ці фестивалі не мають комерційного спрямування, тому вони не є настільки потужними, як, скажімо, гастрономічні. Лідер серед фестивалів, звісно, - «Файне місто».

 

Діонісій

Усі ці фестивалі роблять для того, щоб продати свою продукцію. Це бізнес.

Юрій Дейнека

Не можу не погодитись. Проте ресторатори, які беруть участь у фестивалі, беруть на себе ряд витрат: вони «покривають» виступи артистів, ремонтні роботи в парках, прибирання території тощо. Наприклад, один із підприємців, котрий брав участь у «Галицькій дефіляді», допоміг із відкриттям символічного напису на набережній «I love Ternopil».

 

Наталя

Хотілося б побачити вироби майстрів рукоділля? Коли варто чекати таких фестивалів?

Юрій Дейнека

На жаль, вони теж є роз’єднаними. Ми пробуємо створити гільдію таких майстрів. Багато з них не мають підприємницької жили. Ми не можемо силою змусити їх долучитися до організації такого фестивалю. Тим не менш, міськрада активно працює в напрямку консолідації майстрів.

 

Ольга

Які цікаві фестивалі для дітей ви плануєте?

Юрій Дейнека

Ще в жовтні ми зробимо два фестивалі – «Кришталевий жайвір» і «Галицькі фрески». На них діти зможуть показати свої вміння.

 

Від редакції

Як часто наші творчі колективи беруть участь у міжнародних заходах?

Юрій Дейнека

По можливості, ми долучаємось до них. Однак, як кажуть, міськрада, має обмеження і в фінансах, і у вівцях. Наприклад, нас запросили на фестиваль у Ялову. Але це переліт до Туреччини плюс збір з кожного учасника – 50 Євро. Оскільки ці кошти не були передбачені в бюджеті, не завжди вдається зібрати їх швидко.

 

Від редакції

То скільки ж коштів виділила міська рада на проведення фестивалів у місті?

Юрій Дейнека

Є кошти, які отримує як організатор управління культури. Також гроші отримує і управління стратегічного розвитку міста. Про перше джерело говорити не буду. А от про своє управління, скажу: сума досить мізерна – на всю програму міжнародного співробітництва і туризму маємо 700 тис. грн. Але в ці кошти входить і оплата проживання, харчування, туристичні поїздки міжнародних гостей, фінансування поїздок тернопільських колективів за кордон.

 

Від редакції

А скільки вдалось заробити на фестивалях?

Юрій Дейнека

У жодній країні світу не вдається порахувати, скільки заробили. Адже сюди вкладають гроші і бізнесмени. Загалом надходження податків від підприємців до міського бюджету цього року зросли на 15%.

 

Наталя

Скільки туристів завітали в місто на фестивалі?

Юрій Дейнека

Туристичний збір у розмірі 1% від проживання в готелі дає можливість хоча б приблизно взнати кількість туристів. На 1 вересня ми заробили орієнтовно 80 тисяч гривень. Річний план – 116 тис. грн. На 13% цьогоріч зріст показник туристичного збору. Туроператори підтверджують, що кількість туристів у місті виросла десь на 20%.

marijka
Чому всі свята і фестивалі відбуваються або на Театральному майдані, або в парку Шевченка. Невже немає інших цікавих місць для проведення подібних заходів?

Юрій Дейнека

Цього року кілька заходів провели на «Козацькому острівку» в парку «Топільче». Все одно. Парк Шевченка і театральний Майдан лишаються основним місцем проведення. Адже сюди підведені всі необхідні комунікації, приміром, енергомережа.

У парку Національного відродження також будемо проводити фестивалі, оскільки для цього вже є всі передумови. Жителі окремих мікрорайонів також можуть об’єднуватися і проводити невеличкі фестивалі.

 

Marijka

Чи є розуміння того, що після 22 чи 23 (у вихідні і святкові дні) не можна голосно шуміти? Все-таки навколо тих місць, де проводять масові заходи, живуть люди, і їм також хочеться відпочити чи хоч нормально виспатись. 
Юрій Дейнека

Погоджуюсь, є деякі порушення. Не всі підприємці дотримуються вимоги, що всі заходи треба завершувати до 23.00. Контролювати це мала б поліція, у тому числі і муніципальна. Спробуємо вирішити цю проблему.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (15)
  • Геннадий Малинский

    Гостей ми поселили у готелі.

    Вони були засмучені тоді,

    Що в домі нефарбовані панелі

    І графік для гарячої води.



    А я нарізав сала



    Напевно вони звикли в Будапешті

    До сервісу без бруду і комах,

    А я нарізав сала і нарешті

    Побачив, як у них зірвало дах.



    Вони гуртом стояли біля столу.

    Штовхалися у груди і у бік.

    Обділені ті рухались по колу,

    А хто схопив побільше - зовсім зник.



    Я бачив, як поважні дуже люди,

    Забув про недоглянуті кутки,

    Немовби їм сподобалось усюди  

    Хапали ці білесеньки шматки.
  • РУХДЕРЖАВИ

    НУ а прибуток від цього знову ж таки в кишенях  Свободи... Питання - для чого це потрібне місту?
  • Anonymous

    Ох і тяжко розмовляти з ідіотом. Його питають, скільки місто потратило, а воно плете, що в жодній країні то не можна порахувати.

    Йому кажуть, що після 22-ї шуміти не можна, а воно про 23-тю, і що то підприємці винні. А хіба вони ті фести організовують. Хоча, направду, шуміти НЕ МОЖНА вже після 21-ї. Та й війна, між іншим, в країні, люди гинуть, а бидло фестивалить. Тут хлопців на фронт відправляють, в людей помочі просять, люди на смерть йдуть, а воно їм фестивалі.

    А запитання щодо водомоторного фестивалю, взагалі оминає. А за таке не просто питати, за таке тих виродків в томі ставі топити вже треба, щоб нікому  над ставом і над людьми знущатись не хотілось.

    Та й про все решта, що ремонту дамби і вулиць кінця-краю не видно, що в місті тисячі нагальних проблем, а воно фестивалить.

    Дідво, одним словом. Дай йому голодному корову, то воно її заріже і згноїть, бо все на нараз зжерти не зможе.

    Туристів воно принаджує. Придурку, та від того туристи тікають, і не принаджуються. Одна карта тернополянина чого варта.

    тойво reply Anonymous

    несеш якусь херню.

    то давай обгородимо Тернопіль колючим дротом і будем пускати по перепустках,і тільки тих хто тут живе.

    Anonymous reply тойво

    Розумієш, Тойво, свято може бути тоді, коли на нього заробив. Ні один господар (а не дідво вошиве) не буде святкувати, якщо в хаті безлад а сам живе на позичене.

    А ще для свята має бути поважна причина. Різдво, Великдень, день народження, весілля, христини...

    Так і місто, в нас пів-міста вулиць яма на ямі, в нас в школах чи дитсадках все за кошти батьків, місто в постійних заторах, практично все працездатне населення або на базарі або на заробітках, бо роботи в місті нема. Ну і так далі, думаю, сам знаєш, якщо не дурний. То яка ж тоді причина для безперервних фестивалів? Мало того, убогих забав, типу рекордів борщу, ковбаси чи юшки? От що вони дають місту, дітям ві молоді? Вчать жерти, пити і срати за рахунок батьків, які на заробітках. І самим до заробітків готуватись?

    Ну нема в нас причин для постійного святкування, нема, не заробило місто! З найнижчими зарплатами і з найбільшим безробіттям в країні, зате найбільше фестивалить.

    Ну і за чий рахунок бенкет? А? Тут навіть і не признаються, скільки ті забави коштують, бо бідаки підрахувати ж не можуть. певно до школи не ходили.

    І окремо про знущання над ставом. За таке вже не тільки писати, за таке вже четвертувати треба, щоб з року в рік йому і містянам такі екзикуції влаштовувати. О то в же в наших чиновників дах з'їхав, що вони тішаться, що ще на 3 роки ліцензію продовжили. мало того, що то все за наш кошт, та над нами і ставом тими забавами просто знущаються. В Європі від того відхрещуються, а тернопільські придурки тішаться. Чим тішитесь ідіоти, що зі ставу мертве море зробите& Так то, що мертве, хоч солоне і цілющі болота має, а тут просто гнила калабаня робиться.

    Ну а на рахунок колючого дроту і перепусток, то не до мене, то до тих ідіотів, що карту тернополянина запроваджують.

    тойво reply Anonymous

    офігеть ти тексту накатав..



    Ті проблеми  то у кожному місті є.

    По питанню " а шо воно дає місту"?ну як мінімум притік гостей+вони тут лишають гроші.

    Може і дійсно фестивалів забагато,просто щоб ті фестивалі не надоїли.



    по озеру.То проблема що його забруднюють?А ти одумай скільки наші маршрутки викидають чорного диму за день.Мабуть як ті всі моторні лодки за 2 дні.А маршрутки то кожного дня їздять..і ти тим дихаєш.



    Про найнижчі зарплати не починай,бо по кількості і марках машин того не скажеш.
  • Діонісій

    правильно кажуьб, що більщість із таких заходів, то алкомарафони.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:03 У Тернополі відкрили виставку до річниці першої згадки про місто photo_camera 17:30 Новий закон про мобілізацію: розʼяснення про те, що зміниться 17:05 Скільки коштує орендувати електросамокат у Тернополі: порівняли тарифи та умови photo_camera 16:25 Тернопільска модель, студентка ЗНУ Маріна Міжонова здобула титул Miss Supranational Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 15:55 Президент підписав Закон про мобілізацію 15:40 Тарифи підняли, а людей не спитали! Тернополяни скаржаться на управителів будинків 15:10 Помер український письменник та громадський діяч Дмитро Капранов 14:35 Газопостач на Тернопільщині завищував ціни, тепер має повернути майже півмільйона у бюджет 13:55 У Тернополі організовують перший ековелопробіг 13:15 В Тернополі виступить один із найпопулярніших нових гуртів українського шоубізу 100лиця play_circle_filled 12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up