Партнер рубрики Події

Тернопільщина вдвічі перевищує епідпоріг щодо захворюваності на грип та ГРВІ. Як вберегтися?

Тернопільщина вдвічі перевищує епідпоріг щодо захворюваності на грип та ГРВІ. Як вберегтися?
  • Уже кілька тижнів поспіль, за даними епідеміологів, Тернопільщина перетинає епідпоріг захворюваності на грип та ГРВІ. Кількість хворих зростає, а отже, збільшується навантаження на медицину, особливо на сімейних лікарів.
  • Як вберегти себе та рідних і чого чекати від другої епідемії, дізнавались "20 хвилин".

За інформацією Тернопільського обласного лабораторного центру, з 15 до 22 березня захворюваність на грип та ГРВІ склала 597,6 випадків на 100 тисяч населення (за останні 7 днів захворіло 6188 осіб), що в 2 рази перевищує рівень епідемічного порогу, та відповідає високому рівню інтенсивності епідемічного процесу.

— За останній (11) тиждень (15.03. – 21.03.2021) кількість захворілих зросла у порівнянні з попереднім тижнем на 28,8% (6188 випадків проти 4802). Питома вага дітей до 18 років серед хворих склала 36,3% (2249 ос.), школярів – 57,8% від усіх захворілих дітей (1301 ос.). Ріст захворюваності серед дітей з попереднім тижнем складає 23,8%, серед дітей шкільного віку – 15,4%. — йдеться в повідомленні. — Госпіталізували за тиждень 422 особи, із них 26 дітей (6,2%). Кількість госпіталізованих зросла на 50,2%.

Немає опису світлини.

Відео дня

Офіційно підтверджених випадків грипу наразі в області немає. Про це під час телефонної розмови з журналісткою "20 хвилин" повідомила головний санітарний лікар області Оксана Чайчук.

Кількість хворих і далі росте

Епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев каже, що показник захворюваності, за рекомендацією ВООЗ, моніторять щотижнево. Тому точні дані  будуть у понеділок, 22 березня. Сімейні ж лікарі переконують: хворих не меншає. 

— Бачимо тенденцію до зростання показників захворюваності на грип та ГРВІ. І Тернопільщина, звісно, не виняток, — каже заступниця директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Надія Боднар. — Кількість пацієнтів, які звертаються за медичною допомогою, насамперед, до сімейних лікарів, збільшилась в рази. Іноді лікарі, щоб прийняти усіх хворих, працюють і в позаробочий час. 

У коридорах амбулаторій — черги

Вкотре медики закликають: при перших симптомах вірусних захворювань не варто одразу іти в поліклініку чи амбулаторію, адже там можуть бути черги та скупчення людей з різними хворобами. У тому числі, інфекційними. Для прийому необхідно попередньо записатись до лікаря чи призначити час в телефонному режимі. Якщо потрібно з'явитись в амбулаторії, необхідно або записатись з допомогою електронного запису, або узгодити час із сімейним лікарем, аби уникнути черг. 

COVID-19 і грип: що між ними спільного і відмінного | Центр громадського  здоров'я

— Сімейні лікарі — це ті, до яких треба звертатись при перших ознаках захворювання: не чекати день-два-п'ять, коли буде погіршення, а звертатись одразу. Тому, що з першого дня лікувати пацієнтів значно легше, аніж коли вже виникли ускладнення, —  говорить  Надія Боднар.— Останнім часом бачимо, що люди, які хочуть отримати первинну допомогу, масово ідуть в амбулаторії, а там створюються черги. А переважно, це хворі люди, які "діляться" вірусом з тими, хто є довкола.

Пані Боднар каже, що така ситуація триває щонайменше три тижні, а пацієнтів у поліклініках не меншає. 

 Читайте також: Чи можна турбувати свого сімейного лікаря у вихідні чи серед ночі: роз'яснення НСЗУ

Більшість хворих лікуються вдома 

За словами Надії Боднар, більшість хворих лікуються амбулаторно під наглядом сімейних лікарів.  

— Всі ті, кому показана госпіталізація, згідно з тими наказами, якими ми керуємось, були госпіталізовані. Наразі проблем із розміщенням в стаціонарах немає. Справляються лікарі і з пацієнтами, які лікуються вдома, — каже медик. 

За даними лабораторного центру від 8 то 15 березня, госпіталізована 281 особа, із них 20 дітей (7,1%). 

Читайте також: У лікарнях Тернополя розгортають додаткові ліжка для хворих на COVID-19

Критерій для "червоної"

Відповідно до постанови МОЗ  "Про адаптивний карантин", визначення міри карантинних заходів залежить і від того, який показник інтенсивності поширення грипу та ГРВІ в області. 

— Коронавірус належить до групи гострих респіраторних вірусних захворювань. Він передається таким же чином, як і інші інфекції, а отже, ситуація з грипом та ГРВІ є індикатором, який дозволяє оцінити рівень загроз щодо поширення коронавірусу. І це абсолютно-об'єктивний критерій. Адже це два паралельних процеси, — каже Володимир Паничев. 

І Тернопільщина за цим показником вже кілька тижнів могла б  опинитись у "червоній" зоні.  

За інформацією ДУ "ОЛЦ" МОЗ України, станом на 19 березня, на Тернопільщині за добу виявили 625 нових випадків COVID-19, п'ять людей померли. 

Як вберегтись від грипу та ГРВІ 

Медики кажуть, що усі ті рекомендації, які люди добре вивчили від початку пандемії коронавірусу зараз, як ніколи доречні. 

— Уникайте скупчень людей, ретельно мийте та дезінфікуйте руки, носіть маску. Усі ці поради як ніколи актуальні,  — каже медик. 

Чи не пізно вакцинуватись  в розпал епідемії, запитуємо в заступниці керівника Центру громадського здоров'я в Тернопільській області Марії Павельєвої.

— Все залежить від ситуації, якщо є стрімкий ріст захворюваності і якщо є наявна вакцина в аптечній мережі, то ще можна себе захистити. Епідемічний сезон проти грипу у нас триває з жовтня одного року по травень наступного. Тож якщо люди хочуть щепитись та мають таку можливість, то ми радимо це робити. Зараз не пізно і навіть варто це робити, якщо є така можливість.

Відсоток вакцинації населення від грипу та ГРВІ зараз невеликий. Щороку ми складаємо план вакцинації для груп ризику. І в цьому році план був близько 17-ти тисяч осіб. З них було щеплено 3 276 осіб. Це невисокий показник. Але половина з них — діти. Здебільшого, усі щеплення проводять у жовтні-листопаді. Тоді воно ефективно і краще. Але ситуації теж бувають різні. Знаю, що цього епідсезону чимало людей хотіли щепитись, але була проблема з наявністю вакцини в аптечній мережі. Напевно, це теж зіграло свою роль. 


Читайте також: 

"Ситуація у Тернополі погіршується! Чи вистачає місць та кисню на усіх хворих, які мають COVID"  

Україна зробить умовою в'їзду в країну негативний ПЛР-тест
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up