У скільки обходиться лікування ковіду вдома. Аналізуємо, що призначають та чи все це потрібно

У скільки обходиться лікування ковіду вдома. Аналізуємо, що призначають та чи все це потрібно
  • Боротьба з пандемією коронавірусу триває. Більшість мають легкий перебіг хвороби, тому лікуються вдома.
  • Ми дізналися, що можуть призначити сімейні лікарі та у скільки обійдуться препарати.
  • Також аналізуємо, що з призначеного буде помічним, а на що не варто витрачати гроші. Як реагувати, коли лікар нічого не призначив? 

Якщо пацієнт з коронавірусом потрапляє на стаціонарне лікування – його лікування буде безкоштовне. Однак якщо необхідні препарати для боротьби з супутніми хворобами, їх пацієнту доведеться купувати за власний рахунок.

При амбулаторному лікуванні за всі медикаменти платить пацієнт. Їх призначає сімейний лікар.

Що є у протоколах?

Як лікувати пацієнтів з коронавірусом, описано у медичному протоколі, який затвердили в МОЗ.  

Відео дня

Лікуватися вдома можуть пацієнти не лише з легкою, а і з середньою важкістю протікання хвороби, якщо немає потреби у кисневій підтримці. Однак при такому лікуванні рекомендовано призначати лише жарознижуючі препарати – парацетамол, ібупрофен, тощо, якщо є висока температура.

Також необхідно проводити дихальні вправи. При утрудненні дихання рекомендовано перебувати в положенні «лежачи на животі», оскільки це допомагає розкрити альвеоли, що спалися, та підвищити рівень кисню в крові – йдеться у медичному протоколі.

Десятки тисяч гривень

Чимало тернополян вже перехворіли на коронавірус. Для багатьох це «влітає в копієчку», особливо, якщо є супутні захворювання.

Тернополянка Надія поділилась своєю історією. Через супутні захворювання довелося купувати чимало препаратів. 

– Лікуюсь від коронавірусу вдома, це дуже дорого, – каже тернополянка. – Моя лікарка призначила багато різних препаратів. Призначили антибіотики, проти кашлю, вітаміни. Порадили також препарати для виведення токсинів. Це тисячі гривень. Скільки навіть не рахувала, бо ще лікуюсь. Вже не говорю про комп’ютерну томографію та інші обстеження. Лише тест був безкоштовний.

Тернополяка Інна теж підхопила ковід. Лікування їй обійшлось дешевше. Вона перенесла хворобу у легкій формі. Лікар призначив лише курс вітамінів та постільний режим. 

– Мій лікар призначив курс вітамінів – С, D, також цинк, – каже Інна. – Кардіомагніл для серця виписали. Ще призначили противірусні в краплях. Коли трималась висока температура – приймала парацетамол. Загалом ліків купила приблизно на тисячу гривень.

Дехто витратив понад 10 тисяч гривень, лікуючись вдома.

– Лікували вдома батька, під наглядом сімейного лікаря, – пише тернополянка Ірина. – Враховуючи, що було уражено 75% легень, діяти треба було оперативно. Лікар відразу призначила лікування гепацефом комбі, дексаметазон, фленокс. Препарати від кашлю. Лікувались вдома, тому треба було найняти медсестру для ін’єкцій. Загалом протягом 4 тижнів винесло приблизно 12тисяч гривень та витрати на здачу аналізів в кінці лікування. Але головне, що батько одужав.

Лікування може тривати довго. Після хвороби доводиться боротись з наслідками.

– Дуже багато йде. Захворіла місяць тому, ще лікуюся, – розповідає тернополянка Ольга. – Колю вже три тижні двічі на день клексан. Один укол – 160грн. Вже пішло орієнтовно 10 тисяч гривень. Лікарка сказала, що лікування може затягнутися до трьох місяців. Медикаменти дорогі. Одна таблетка кроворозріджуюча – 60 гривень.

Дехто ж приймав лише вітаміни, але і вони потягнули на «кругленьку суму».

– Лікувалися вдома, була легка форма, – пише тернополянка Леся. – Приймали багато вітамінів: цинк , D3 і вітамін С. З ліків тільки сироп від кашлю і для носа судинно звужуючий спрей. Приблизно за два тижні лікування пішло 1500 грн.

І таких історій безліч. Хтось переносить хворобу легко, а комусь потрібні дорогі ліки.

А скільки ви чи ваші знайомі витрачали на лікування? Що призначали лікарі? Діліться своїми історіями у коментарях!

Що потрібно для лікування

Лікар сімейної медицини Михайло Данильчук розповідає – вартість лікування може бути різною. Все залежить від супутніх хвороб пацієнта та його стану. Деякі ліки дійсно необхідні при наявності супутніх захворювань. Однак багато медиків призначають препарати, які нічим не допоможуть. Їх виписують або щоб заспокоїти пацієнта, або щоб підстрахувати себе.

– Багато бояться коронавірусу, і коли дізнаються діагноз, то звичайно розраховують, що потрібно ковтати таблетки і антибіотики, – каже лікар. – Пацієнту спокійніше, коли він приймає якісь ліки. Але у протоколі при амбулаторному лікуванні коронавірусу є лише жарознижуючі. Все решта призначається індивідуально.

Як каже лікар – найчастіше хворим призначають курс вітамінів. Вони не нашкодять, але і не допоможуть швидше одужати. Деякі пацієнти навіть самі просять, щоб їм призначили якісь вітаміни. Не допоможуть швидше одужати і противірусні. Вони не ефективні не лише проти коронавірусу, а й інших респіраторних хвороб, хоча їх часто призначають деякі лікарі, а пацієнти п’ють для профілактики.

– Противірусні препарати нічим не допоможуть, – каже Михайло Данильчук. – Ще лікарі часто без потреби призначають антибіотики. Це також не має сенсу. Вони потрібні тільки в тому випадку, якщо на фоні коронавірусу розвивається бактеріальна пневмонія чи інша бактеріальна інфекція. Пити їх «на всякий випадок» не можна. Це те ж саме, що ми будемо навмання стріляти з рушниці в полі з надією, що раптом влучимо в зайця.

Не радить розраховувати на розрекламовані противірусні і відомий тернопільський лікар–інфекціоніст Василь Копча. Вони не врятують ні при коронавірусі, ні при іншому ГРВІ.

– Від ГРВІ немає жодного препарату, який би був етіотропним, тобто який би був спрямований проти збудника гострої респіраторної інфекції, – зазначає Василь Копча. –  Навіть, якщо ви знаєте, яка це інфекція, наприклад, аденовірусна. В нас нема препаратів, які були б здатні загальмувати реплікацію аденовірусу. Не тільки в нас, у світі нема такого препарату. Цих збудників ГРВІ настільки багато. До речі, коронавіруси – одні з найчастіших збудників ГРВІ, і тих коронавірусів є сила силенна, це не вперше і не востаннє він виник, і цей теперішній в тому числі.

Щодо вітамінів – вони звичайно не зашкодять, але швидше одужати, якщо почати пити вітаміни, не вдасться. 

– Вітамін С, як і багато інших вітамінів, є невід’ємною складовою, яка має бути присутньою в добовому раціоні людини, - пояснює епідеміолог Володимир Паничев. - Добова потреба для кожної людини, в залежності від віку, роду діяльності, особливостів організму, також різна. У середньому, на добу потрібно 80 мг. вітаміну С. Надії людей на вітамін С пов’язаний з тим, що він є індуктором ендогенного інтерферону. Інтерферон є неспецифічним фактором, який володіє антивірусною активністю. Чи буде вітамін сприяти підвищенню імунітету людини – інше питання. Ніхто не буде заперечувати, якщо у раціоні будуть присутні лимони. Але чи убезпечить це від захворювання та розвитку хвороби – дуже дискусійне питання.

Стежити за здоров'ям та зміцнювати імунітет варто не лише тоді, коли захворів, а щодня. Імунолог Ігор Господарський каже – потрібно вести активний спосіб життя, більше рухатися, мати різноманітний раціон та здоровий сон. Це безумовно покращить здоров'я та самопочуття.

– Потрібно вести правильний спосіб життя, більше рухової активності та мати здорове харчування, – каже лікар. – Якщо всі інші чинники будуть дотримані, звичайно, це покращить не лише імунітет, а і загальне самопочуття.

Коли потрібні серйозні препарати

Однак бувають хворі, яким потрібно приймати певні препарати, щоб уникнути розвитку ускладнень. Це стосується людей з хронічними захворюваннями, проблеми з серцево–судинною, дихальною системою тощо.

– У мене є пацієнти, які мають легку форму хвороби. Є симптоми, але ніяких ліків, вітамінів тощо не приймають, бо вони і не потрібні. Та і самі пацієнти це прекрасно розуміють, – пояснює лікар. – Але є люди, яким певні препарати потрібно приймати, щоб не було ускладнень. До прикладу, маю пацієнтку з ковідом, яка має супутні хвороби. Хоча в неї тримається висока сатурація (насиченість крові киснем), і госпіталізація їй не потрібна, є ризики тромбозу. У таких випадках лікар оцінює всі ризики. Якщо є необхідність – призначають «розріджуючі». Ривароксабан для розрідження крові дорогий. 10 таблеток коштує 600–700 гривень. Для курсу лікування тільки на цей препарат може знадобитись кілька тисяч гривень. Деякі препарати коштують 10–15 гривень, а деякі – тисячі гривень.

Антибіотики потрібні при супутніх бактеріальних інфекціях. У протоколі лікування коронавірусу вказано, що при легкій та середній тяжкості хвороби на амбулаторному лікуванні протимікробні засоби протипоказані та призначаються винятково за наявності лабораторно підтвердженої супутньої бактеріальної інфекції або при обґрунтованій підозрі на неї

– Я не практикую призначати антибіотики без потреби, – продовжує лікар. – Якщо ж є необхідність у антибіотиках – при ковіді зазвичай призначають цитостатичні препарати. Але за рік пандемії було всього кілька пацієнтів, які дійсно потребували лікування антибіотиками. Тому якщо лікар вам виписує антибіотики – запитайте, чому саме. Адже приймати такі препарати без вагомої причини не можна.

Які ціни в аптеках

Ми дізналися актуальні ціни на препарати, які можуть призначити сімейні лікарі. Що саме та в якій дозі потрібно – встановлює лікар. Ми склали список препаратів, про які нам розповіли тернополяни.  Це лише невелика часнина ліків, які можуть призначити. Все залежить від пацієнта. Також для амбулаторного лікування вам знадобляться медичні маски, якщо члени вашої родини не захворіли. Маски знадобляться і на той випадок, якщо вам доведеться вийти з будинку.

Ще один аксесуар, який не є обов’язковий, але допоможе стежити вам та вашому лікарю за протіканням хвороби – пульсоксиметр. Ціни на них є різні. Їх без проблем можна купити в аптеках чи магазинах медтехніки. До слова, журналісти «20 хвилин» перевірили, чи впливає ціна пульсоксиметру на його показники та чи є сенс переплачувати? Про це читайте за посиланням. Знайти його можна в аптеках і за 400, і за 1200 гривень. Все залежить від виробника.

Чи можна компенсувати витрати

Для багатьох людей суми лікування коронавірусу вдома непідйомні. Якщо треба купувати дороговартісні препарати, хвороба протікає повільно, і є ускладнення – витрати можуть сягати і десятків тисяч, а то й десятки тисяч гривень. Але держава платить лише за лікування хворих на стаціонарі.

Ще у листопаді минулого року з посиланням на МОЗ поширювали інформацію, що буцімто витрати на лікування коронавірусу можна компенсувати. Для цього потрібно мати результат ПЛР–тесту, медичну виписку, зберігати всі чеки та з відповідною заявою звернутися в управління соціальної політики.

Тоді журналісти «20 хвилин» зверталися у місцеві органи влади, однак там лише розвели руками – про це вони почули вперше. Жодних розпоряджень не надходило.

Ми знову звернулися в управління соціальної політики міської ради. Там пояснили – з того часу ніяких змін не було. Розмови про відшкодування так і лишилися розмовами.

– Дійсно, відшкодування витрат на лікування коронавірусної інфекції немає, – розповів начальник управління Володимир Сулима. – Отримати компенсацію від держави не вдасться.

Однак малозабезпечені можуть звернутися за допомогою до місцевих органів влади.

– Малозабезпечені тернополяни та ті, хто потрапили в скрутне життєве становище, можуть звернутися зі зверненням на ім’я міського голови про виділення фінансової допомоги на лікування, – пояснює Володимир Сулима. – Потрібно обов’язково долучити до заяви виписку від лікаря. Чеки додавати не потрібно, оскільки мова не йде про відшкодування витрат, а про надання допомоги. Далі вже відповідна комісія розглядатиме звернення громадянина. Якщо дійсно людина потребує допомоги – з міського бюджет виділять кошти.

Також Володимир Сулима пояснює – малозабезпечені громадяни можуть попросити допомогу не лише у зв’язку з захворюванням на коронавірус, а і при інших хворобах, необхідності проведення операції тощо. Минулого року допомогу отримали близько 4200 тернополян.  

Ще один спосіб отримати компенсацію за лікування – мати страховий поліс, де передбачено виплата компенсації при захворюванні на коронавірус. Про це читайте за посиланням.

Якщо ви чи ваші знайомі хворіли на коронавірус і лікувались вдома – пишіть, у скільки обійшлись ліки.

Читайте також:

Чи варто переплачувати? Ми перевірили, як насправді працюють дорогі та дешеві пульсоксиметри (ЕКСПЕРИМЕНТ)

Страховка від коронавірусу: чи реально компенсувати гроші за лікування
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Юлія Дмитрів

    Дуже цікаво про компенсацію за державний кошт лікування в стаціонарі . Не можу нічого сказати за Тернопільські лікарні, але сім’я моєї тітки у складі 4 осіб лікувалися від ковіду в одній з лікарень Львівської області , то з власного сімейного бюджету вони «відшкодували» на своє лікування понад 200000 грн.
  • Співак Дарія

    я з чоловіком лікувалися в жовтні. Плр не показав у мене нічого, а у чоловіка позитивний. У мене була висока температура. Двостороння пневмонія 50%, У чоловіка рентген показав лише бронхіт. сатурація не падала. Лікували у звичайній терапії. У ковідний не брали, так як як ПЛР не визначив ковід. І у чоловіка теж спочатку, аж десь через півтора тижня, коли температура 37,5 трималася ПЛР тест показав позитивний. У мене нічого лиш  рентген пневмонію. Чоловік кашляв, температура була місяць і виписали з температурою. Лікувалися власним рахунком. 30 000 грн. Ковід підтвердили у чоловіка. Через місяць після виписки у мене антитіла 6, а у чоловіка 0.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up