У Тернополі презентували книгу «Поштівки давнього Тернополя» (ФОТО. ВІДЕО)

У Тернополі презентували книгу «Поштівки давнього Тернополя» (ФОТО. ВІДЕО)
  • За допомогою листівок книга запрошує "прогулятися" п’ятьма маршрутами Тернополя в різні напрямки від театру.
  • Презентабельне видання присвячене світлій пам’яті тернополянки, Праведниці народів світу - пані Ірині Максимів.

27 вересня у Тернополі презентували книгу «Поштівки давнього Тернополя». Це дев'ята книга серії «Дитинство Тернополя». Перший наклад книги - 300 примірників.

Її упорядник, тернопільський краєзнавець Тарас Циклиняк впродовж 10 років досліджує довоєнний Тернопіль, розповів про те, як створювали книгу і яка загалом мета проєкту.

Відео дня

«Поштівки давнього Тернополя» - це і бажання зробити гарне подарункове видання до 480-річчя Тернополя, і фінансова допомога у створенні пам'ятної меморіальної дошки на будинку Ірини Максимів.

На обкладинці видання - малюнок 1936 року із журналу пожежників, на якому видно силует Парафіяльного костелу, Домініканський костел (Катедру) і навіть трошки Середню церкву (Зелену).

- Книга не завелика і не замаленька, формат 20 на 20 сантиметрів. Вона легенька, незважаючи на свій об’єм, і гарно пахне, - каже Тарас Циклиняк. 

Як розповідає Тарас Циклиняк, до книги увійшло понад 150 давніх поштівок Тернополя. Матеріали до цього збірника на 98% надав Віктор Кияшко, тернополянин і колекціонер, який живе в Празі. Також використано поштівки і світлини з приватних колекцій Юрія Довбуша і самого упорядника Тараса Циклиняка.

Також до книги увійшли 10 графічних робіт Володимира Поворозника із серії «Зникаючий Тернопіль» – це сучасні будинки, частини з яких уже немає.

Вступну статтю про розвиток фотографії у Тернополі написав історик Володимир Мороз. Це дає розуміння того, завдяки кому сьогодні ми можемо бачити, яким був Тернопіль в 20-30, нульових роках минулого століття.

А наприкінці книги є адресна книга 1935-36 рр, тож тут можна знайти інформацію про всіх, хто проживав у довоєнному Тернополі.

Книгу видано за підтримки родин Дігаїв та Маслівців.

За допомогою листівок книга запрошує "прогулятися" п’ятьма маршрутами в різні напрямки від театру. До неї увійшли фотографії найбільш значних, на думку Тараса Циклиняка, споруд Тернополя, які були у ті часи.

- Коли мені надіслали 250-300 поштівок, постало питання як їх впорядкувати, - розповідає Тарас. - Ми взяли план міста 1925 року і «пішли на прогулянку». А гуляли в Тернополі де? На корзо – це 100-метрівка, вулиця Панська (Міцкевича), зараз бульвар Шевченка. З того місця, де зараз театр, я зробив кілька маршрутів: один тягнеться до Надставної церкви, другий – через Грушевського, зачіпаючи Заруддя, Новий Світ, по Крушельницької - до Кошар, де у нас зараз військова частина, третій – йде від театру по Шевченка, Качали, Франка, Коперника, Чорновола, Старий парк і закінчується Руською, четвертий - йде через Шевченка, по Руській, через Старий ринок до ріки Серет, трохи зачіпає Загребелля, і останній маршрут – йде на кладовище. Все, як в житті.

Книгу, як уже зазначалося, цілком присвятили Ірині Максимів, якій пан Тарас повністю завдячує своєму інтересу до Тернополя.

- У першому маршруті читачі знайдуть описи до фото такою ж смачною мовою, якою вона спілкувалася і тішила нас, - розповідає Тарас. - Я вважаю, що це має право на життя, незважаючи на велику кількість полонізмів, німецьких слів, суржика, як завгодно це можна назвати. Але той, хто хоч раз бачив відео з пані Іриною Максимів, той відчує, ніби це вона вас водить цими вулицями.

За 10 років упоряднику книги вдалося назбирати від 3 до 5 тисяч фотографій та поштівок довоєнного Тернополя, які не повторюються. Але до каталогу увійшли лише найякісніші. У ці п'ять маршрутів вдалося вкласти всі ключові об’єкти, якими довоєнний Тернопіль був виразний, каже Тарас.

Кошти від реалізації книги підуть на створення меморіального знаку (дошки) на будинку, де мешкала на Зарудді Ірина Максимів, і на видання останньої книги серії «Дитинство Ірусі Саїк».

- Пані Ірину я записував впродовж шести років, - розповідає Тарас. – Сподіваюся, що так само як мене її розповіді колись спонукали цікавитися Тернополем, це спонукатиме інших цікавитися тим, яке було життя наших предків 100, 200 і більше років тому.

Видати останню книгу серії і встановити меморіальну дошку сподіваються уже наприкінці цієї осені. Скульптор проєкту - Дмитро Мулярчук.

Зараз учасники проєкту визначаються з остаточним ескізом, консультуються з рідними пані Ірини і збирають кошти. Уже вдалося зібрати понад 17 тисяч гривень.

Довідка

Ірина Онуфріївна Максимів (уроджена Саїк, народилася 31 травня 1932 року, у м. Тернопіль, — померла 25 липня 2020, там само) — українська громадська діячка, Праведник народів світу, акторка фільму «Назви своє ім'я», продюсером якого був Стівен Спілберг.

Читайте також Тарас Циклиняк розповів про «Пацанів повоєнних років»
Чому тернополян називали «кавунами»
"Про людей та людисьок": у Тернополі видадуть книги про дитинство міста

“Тернопіль – найкраще місто, щоб його покинути”: Тарас Циклиняк про корінних тернополян та нову книгу
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Liudmila Lykyanova

    Пане Тарасе, ви не праві. Тернопіль - найкраще місто для життя на всій Україні!

    Прислів'я "Де родився, там і згодився"

    Михайло reply Liudmila Lykyanova

    То пан Тарас цитував Івана Франка.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають? (ФОТО ДНЯ) photo_camera 15:00 Зеленський увів в дію рішення РНБО щодо обмеження роботи онлайн-казино 14:09 Пожежа у Тернополі — стовп чорного диму бачили з різних мікрорайонів міста. Подробиці 14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up