Партнер рубрики Події

Від вакцини захворіти неможливо! Щеплення отримав відомий тернопільський інфекціоніст Андрейчин

Від вакцини захворіти неможливо! Щеплення отримав відомий тернопільський інфекціоніст Андрейчин

Імунізація населення від коронавірусу на Тернопільщині продовжується. У першу чергу щеплюють медичних працівників. Першу дозу вакцини отримав і відомий професор–інфекціоніст, академік НАМН України, практикуючий лікар, який бере участь у боротьбі з пандемією, Михайло Андрейчин. Професор розповів, чому не варто боятися щеплень.

Вакцинуватися від коронавірусу пришли працівники медичного університету. Перший щепився професор Михайло Андрейчин разом зі своєю дружиною. Процедура займає всього кілька хвилин – заповнення згоди на вакцинацію, огляд лікарем та сама ін’єкція.    

– Вакцинуватися – це було моє рішення, адже ми бачимо, що відбувається зараз, – каже Михайло Андрейчин. – На COVID-19 в Україні перехворіли 149 мільйонів людей. На жаль, приблизно 30 тисяч померли. До того ж, треба розуміти, що наразі не всі хворі потрапляють до статистики, і цю цифру можна множити на 3, а то і на 4. Україну пандемія не оминула. У багатьох областях ситуація дуже напружена. Люди потерпають від цього. Тому ми повинні якомога швидше вакцинуватися і виробити колективний імунітет від коронавірусу. Я сьогодні щепився разом з дружино. Потрібно дбати про своїх рідних та оточуючих.

Відео дня

Як розповідає професор – боятися вакцинуватися не потрібно. Це стосуються не лише вакцини від коронавірусу, а і інших хвороб. Саме завдяки щепленням ми фактично забули про небезпечні хвороби, які винищували мільйони людей.

– Антивакцинатори кажуть, що вакцинуватися не потрібно, що це якийсь експеримент над людьми, – пояснює професор. – Я вам скажу, що цей експеримент триває з кінця 18–го століття, коли Едуард Дженер запропонував вакцину проти натуральної віспи. Це перша вакцина, яка була дуже ефективною. Завдяки масовій вакцинації віспа була повністю подолана людством, а це, нагадаю, небезпечна хвороба, яка винищила чимало людей. А ті, хто переживав хворобу – ставали інвалідами. Завдяки вакцинації ми вже близькі до того, щоб здолати поліомієліт. Знизилась захворюваність та смертність від чималої кількості небезпечних хвороб. Зараз ми зіштовхнулися з пандемією коронавірусу. Це дуже небезпечна недуга, яка викликає чимало ускладнень і багато людей, навіть після того, як перехворіли, продовжують боротися з її наслідками.

Попросили бути першим

Серед «страшних ускладнень» є підвищення температури, біль у місці уколу, запаморочення, яке швидко минає. Ці ризики не можна навіть порівнювати з наслідками коронавірусної інфекції. До того ж, з понад 2,5 тисяч вакцинованих у області, зареєстрували всього 15 випадків, коли була підвищена температура тіла. Тому, каже професор, ця вакцина є безпечною.

– Ми спеціально попросили Михайла Андрейчина, щоб він був перший серед вакцинованих, – каже начальниця управління охорони здоров’я ТОДА Ольга Ярмоленко. – Він підлягає щепленню, оскільки є завідувачем кафедри і практикуючим лікарем. Також професор вже старшого віку, тому він показав приклад, що боятися не треба, варто щеплюватися, адже ситуація з захворюваністю напружена.

Питання вакцинації стоїть гостро, адже в Україні спостерігається збільшення кількості хворих. Тернопільщина на межі «червоної» зони. Медики пов’язують це з поширенням нового «британського» штаму COVID-19.  

Від вакцини захворіти неможливо

– Нам потрібно максимально швидко провести вакцинацію у короткий термін, щоб ми змогли побороти пандемію, – продовжує Ольга Ярмоленко. – Чим більше ми провакцинуємо людей, тим вищий колективний імунітет. Тоді масова захворюваність буде локальною.

Як розповідає Ольга Ярмоленко – колективний імунітет на Тернопільщині – 39%. Така цифра досягнута завдяки тому, що люди перехворіли. Щеплення дозволить пришвидшити цей процес. До того ж, це безпечний спосіб отримати імунний захист від хвороби, адже коронавірус непередбачуваний. Хтось переносить його безсимптомно, а хтось через ускладнення помирає.

Також Ольга Ярмоленко пояснює – вакцина інактивована (препарат, що складається з ослаблених, вбитих збудників хвороб чи продуктів їхньої життєдіяльності, чи їх синтетичних аналогів). У ній немає живого збудника. Від неї людина захворіти не може.

Якщо ви бажаєте щепитися – варто повідомити про це свого сімейного лікаря, або ж заповнити анкету за допомогою додатку «Дія».

 

Читайте також:

Що насправді ми повинні знати про вакцинацію від COVID-19? Коментує професор-інфекціоніст з Тернополя

Тернополяни уже активно вакцинуються від COVID залишками вакцин. Куди звертатися?

Рік від початку пандемії: обмеження, вакцинація, новий штам. Згадуємо карантинні хроніки Тернопільщини

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Liliya Prodan Stakhova

    Я впевнена, якщо він навіть зробив щеплення, то не вакциною Індійського виробництва.

    Oleksandr Andrushko reply Liliya Prodan Stakhova

    Liliya Prodan Stakhova , а ти вже "прищеплена"?
  • Igor Maks

    Шкода професора.....))) Щеб пользи приніс...))))
  • Валерій Якимчук

    Це все показуха.
  • Петро Кушнір

    а вакцина не така як  для всіх,це для еліти,тому і поступило не 2-3міл.доз а500 тисяч
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 «Воюю — заради команди», — історія бойового медика реактивної артбатареї photo_camera 20:01 У Раді пояснили чому будуть переглядати тариф на світло для населення 19:03 Тернопіль прикрасили до Великодня: фоторепортаж з міста 18:02 Тепер захищає нас із неба: загинув 25-річний воїн з Коропецької громади Андрій Данцевич Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 17:04 У Тернопільській громади висадили понад сотню дерев та кущів: де стане зеленіше 16:02 У Тернополі стартував сезон фонтанів (Фото дня) 15:01 У Бучачі освятили Алею Памяті 25-ти воїнам-героям з громади photo_camera 14:03 Без яєць та молока, з ромом та журавлиною: блогери та господині Тернополя поділилися рецептами пасок 13:03 На Чортківщині жінка впала в 12-метровий колодязь 12:03 Молода картопля за 65, а яйця – 23: що та за скільки продають на ярмарках до Великодня 11:03 Чи будуть депортувати з-за кордону чоловіків з простроченими паспортами: пояснює юрист 10:09 У Тернополі чоловік на BMW втікав від поліцейських: чим закінчилась погоня 09:14 Легендарна паска за рецептом Дарії Цвєк: тримайте секретний рецепт play_circle_filled 08:30 Вночі окупанти атакували «Кинджалами» Львівщину та Франківщину, цілились в теплоелектростанції
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up