Тернополяни уже активно вакцинуються від COVID залишками вакцин. Куди звертатися?

Тернополяни уже активно вакцинуються від COVID залишками вакцин. Куди звертатися?

Попри те, що в першу чергу на вакцинацію потрапляють медики, які працюють з хворими на коронавірус, можливість отримати щеплення з’явилася і у пересічних тернополян. Розповідаємо, як це можливо.

 

Вакцинація у Тернополі стартувала 25 лютого. На думку медиків, завдяки щепленню від коронавірусу може відбутися переломний момент пандемії. Але, звісно, для цього потрібно імунізувати значну частину населення.

Читайте також: Я вже вакцинувалася: Ольга Дивоняк – перша лікарка в області, яку щепили від COVID. Як усе минуло?

З метою популяризації вакцинації серед населення, в Україні дозволили щеплювати громадських діячів проти COVID-19, коли існують залишки доз вакцин. Так, 1 березня 2021 року, Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов підписав Наказ, яким дозволяють з початку кампанії використовувати можливі залишки вакцин для щеплення громадських діячів з метою популяризації імунізації проти коронавірусної хвороби.

Відео дня

Тернопільські громадські активісти та навіть пересічні тернополяни уже скористалися цією можливістю.

Відгуки тернополян про вакцинацію

У соцмережах знаходимо кілька постів, де тернополяни дякують обласному Центру громадського здоров'я та агентці змін з вакцинації ГО "Батьки за вакцинацію" Богдані Пруські.

«Сьогодні ми це зробили. Дякуємо за інформацію та можливість бути захищеними від вірусу Богдана Пруська. Чарівниця. Дівчина, яка інформує про вакцинацію та допомагає тим, хто вагається», – пише у Фейсбук Катерина Антонишин.

Знаходимо і інші розповіді тернополян, які вже зробили перший крок у боротьбі з коронавірусом.

«Маємо в сім'ї першого щепленого від ковіду – чоловік сьогодні скористався можливістю вакцинуватися залишками вакцини в Тернопільській райлікарні, за що щиро вдячні ГО "Батьки за вакцинацію", Тернопільський обласний Центр громадського здоров'я і Богдана Пруська. До імунної відповіді готовий. А якщо буде щось цікаве (запрацює 5g, NFC, PayPall і подібне) - напишу обов'язково, і зі всіма деталями», – пише Ірина Прокопенко.

«Завдяки змінам до дорожньої карти, затвердженим МОЗ України 01.03.21 я отримала змогу вакцинуватись за рахунок залишкових доз», – розповідає Роксолана Маковська.

Це далеко не всі, хто вже має перше щеплення. Тернополяни задоволені, адже саме вакцинація попри всі негативні відгуки та сумнівні аргументи лишається єдиним науково обґрунтованим методом боротьби з інфекційною хворобою.

Як записатися на щеплення?

Цікаво, хто ж може скористатися такою можливістю? Розкажемо, як це зараз відбувається у Тернополі. Деталі розповідає агентка змін з вакцинації ГО "Батьки за вакцинацію" Богдана Пруська.

– Вакцина Covishield/AstraZeneca поставляється в Україну у багатодозних флаконах. Кожен флакон містить 10 доз препарату. Після його відкриття, вакцина  має бути використана протягом 6 годин, скільки й триває одна сесія мобільної виїзної бригади. Використання його після 6 годин з моменту відкриття заборонене. У таких випадках, невикористані дози вакцини мають бути утилізовані. Щоб не розтрачати препарати, на рівні держави прийняли рішення дати можливість щепитися не тільки медикам, а і пересічним громадянам, – пояснює пані Богдана.

Кожен день їздить мобільна бригада по лікарнях, і якщо їм на кінець дня залишається відкритий флакон, залишками можуть щеплювати тернополян – не медиків.

– Я на добровільних засадах допомагаю координувати цей процес. З різних причин протягом дня можуть щепити не ту кількість медпрацівників, яку запланували (люди хворі чи відмовилися), тоді мобільна бригада повідомляє, скільки залишку і в якому закладі. Ми даємо повідомлення у соцмережах, що можна прийти і щепитися. Публічні особи, лідери громадської думки можуть вакцинуватися поза чергою, щоб своїм прикладом надихнути інших. Насправді щеплення – це захист і це не страшно, після нього роги не виростають. Декотрі люди просто начиталися фейків. Особисто я подбала про вакцинацію своїх найрідніших і сьогодні щаслива за них. Вакцинувалася і я, і мій чоловік, – наголошує Богдана.

Приїхати потрібно протягом години

Особливої підготовки перед вакцинацією не потрібно. Єдине – на момент проведення процедури потрібно бути здоровим. У медзакладі вам виміряють температуру тіла.

– Єдина незручність поки що – це те, що приїхати потрібно швидко. Я сама, наприклад, приїхала за 10 хвилин. Бажано до години часу з’явитися у вказаний медичний заклад, – продовжує Богдана Пруська. – На місці пацієнт підписує згоду на проведення імунізації. Його дані вносять до інформаційної медичної системи щеплення, записують контактні дані. Після того, як буде виконане повторне щеплення, можна буде видрукувати довідку.

Наразі, за словами співрозмовниці, залишками вакцин від ковіду щепили орієнтовно 20 осіб. Що буде з ревакцинацією через 28 днів, поки що невідомо.

– Краща імунна відповідь, коли інтервал між щепленнями більший. Поки що не знаємо, як відбуватиметься повторне введення вакцини. Але всі дані тернополян є в медичній інформаційній системі, тож логічно, що їх будуть кликати на ревакцинацію, – каже вона.

Про щеплення та всі можливі побічні реакції після нього потрібно повідомляти свого сімейного лікаря, наголошує Богдана.

– З досвіду інших країн ми бачимо, де щепили багато людей, там є результати. На мою думку, тільки так ми можемо перемогти ковід, – говорить агентка.

У довідці ви можете знайти контакти до пані Богдани.

Що відомо про вакцину?

Наразі тернополян щеплюють лише вакциною індійського виробництва. В Україну надійшло 500 тис. доз. Тернопільщина з першої партії отримала 16 тис. доз – а це 8 тис. вакцинованих, оскільки щеплювати треба двічі з проміжком у 28 днів.

Щоб отримати колективний імунітет, 70-75% населення повинні мати імунітет до вірусу. Це допоможе здолати пандемію. Але цю цифру можна досягти не лише завдяки щепленню. Частина населення перехворіла, тож має набутий імунітет.

Стосовно індійського Covishield, тернопільський професор–інфекціоніст Михайло Андрейчин заспокоює – те, що її виготовляють в Індії, не означає, що вакцина неякісна.

– Вакцину виготовляють в Індії, але в цьому немає нічого поганого, – каже Михайло Андрейчин. – Її виготовляють за технологією розробників. Чи буде вона краща за вакцину від Pfizer – не можу сказати. Це покаже час. Однак потрібно розуміти, що в Індії виготовляють багато різних вакцин для передових держав. Там виготовлення обходиться значно дешевше.

Вакцинація допоможе, і її необхідно проводити. Передові країни це розуміють і заздалегідь подбали про те, щоб закупити вакцини найбільш авторитетних фірм. Водночас, існує так-званий антивакцинальний рух, наголошує професор.

– На жаль, він є скрізь. Він був раніше і є зараз. Його представники широко використовують соціальні мережі, розсилають різні повідомлення, фільми з відвертою брехнею про щеплення. І це стосується не лише щеплень проти коронавірусу. Вони розповідають, що з вакциною людей будуть чіпувати, що люди стануть залежними та інші дурниці. Звичайно, вірити в таке мракобісся не можна. Але не брати до уваги це все також не можна. Ми маємо покращувати популяризацію вакцинації. Потрібно, щоб авторитетні люди виступали на телебаченні, на радіо, у пресі та проводили роз’яснювальну роботу, – говорить він.  

Корисно знати!

Згідно з Дорожньою картою з проведення вакцинації від COVID-19 в Україні, імунізація відбуватиметься в п’ять етапів. На першому етапі щеплюватимуть медичних працівників ковідних лікарень, бригади екстреної допомоги, співробітників лабораторій, що тестують на COVID-19, мешканців та персонал будинків для людей похилого віку та військових на фронті. На цьому етапі вакцинація здійснюватиметься мобільними бригадами. На другому до них долучаться пункти щеплення.

Де можна подати заявку на вакцинацію

Є кілька варіантів:

  • на порталі державних послуг "Дія" або в мобільному додатку "Дія";
  • за телефоном контакт-центру МОЗ 0-800-60-20-19;
  • у свого сімейного лікаря.

На підставі електронних заявок українців на порталі або в додатку "Дія" буде сформована "мапа попиту", яка допоможе оперативно розподіляти вакцину згідно з чергою.

ДОВІДКА

Щоб записатися на вакцинацію, потрібно написати у приватні повідомлення у Фейсбуці Богдана Пруська.

 

Читайте також:

Як швидше стати в чергу на вакцинацію від ковіду? Ми перевірили різні способи (ІНСТРУКЦІЯ)

Чим нас щеплюватимуть? Ми порівняли ефективність різних вакцин (ГРАФІКА)
 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталія Жовтюк

    Я не розумію, доя чого писати цілу статтю, якщо у цієї Богдани Пруської на сторінці пише, що вона допомагає вакцинуватись лише своїм рідним та друзям. На коментарі теж не відповідає.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:05 Тернополяни бігтимуть задля підтримки військових 20:02 П’яний водій, який збив жінку і втік з місця ДТП, у суді відбувся штрафом 19:01 Де дивитись Євробачення-2024 та як голосувати у півфіналі play_circle_filled 18:15 Три роки умовно для водійки, яка під наркотою в’їхала в Катедру Від читача 16:53 Майже 600 переселенців шукають роботу на Тернопільщині 17:55 На яких вулицях 8 травня чекати відключень світла 17:05 Чоловік з Тернопільщини за 9 тисяч переправляв військовозобов'язаного через кордон 16:23 Зупинили кровотечу до приїзду швидкої: у Зборові патрульні врятували чоловіка 15:40 Як отримати лікарняний дистанційно: покрокова інструкція 15:02 Ні відстрочки, ні бронювання не маю: як журналістка «20 хвилин» ходила на пару до Володимира Труша 14:25 У Збаражі затримали чоловіка за розпивання алкоголю на зупинці, він мав при собі рюкзак з боєприпасами 13:43 Тернополян просять утриматись від відвідування парків 12:55 Двоє людей за добу втопились у річках Тернопільщини 12:09 Яку їжу за знижками продають у супермаркетах Тернополя photo_camera 11:35 Заплатив 9 тисяч доларів, взяв надувний човен і — на Дністер: прикордонники про мешканця Тернопільщини play_circle_filled 10:55 У Тернополі «на щиті» проводжають трьох загиблих героїв play_circle_filled photo_camera 10:15 На мальовничому озерці в Ланівцях оселився лебідь (ФОТО ДНЯ) photo_camera 09:40 Вимагав хабар у 300 тисяч доларів за землю: судитимуть ексдепутата райради з Тернопільщини 09:03 Тернополянок запрошують на благодійний марафон 08:00 7 травня на Тернопільщині оголосили штормове попередження — прогнозують грози
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up