Партнер рубрики Події

Вакцина в області закінчується, а нових поставок немає. Чи щеплюватимуть ще когось?

Вакцина в області закінчується, а нових поставок немає. Чи щеплюватимуть ще когось?

В області вже закінчується вакцина від коронавірусу. Якщо в Україну своєчасно не доставлять партію  AstraZeneca – не буде чим проводити ревакцинацію. Ми дізналися, скільки вакцини ще залишилося та що про цю ситуацію думають інфекціоністи.

В Україні використовують три різні вакцини – корейську AstraZeneca, китайську СoronaVac та американську Pfizer. Станом на ранок 27 травня, у Тернопільській області щепили 33 900 осіб. Вже почали ревакцинацію вакциною AstraZeneca.

Вакцина закінчується

Як розповіла журналістам «20 хвилин» координаторка вакцинальної кампанії у Тернопільській області, заступниця генерального директора КНП «Тернопільський обласний Центр громадського здоров’я» Марія Павельєва, корейська вакцина закінчується. Американського «Файзеру» вже не лишилось зовсім.

– Вакцина закінчується. Інформації щодо поставок нової партії до області не маємо. СoronaVac мав прийти раніше, але не надійшов. З нової партії чекаємо розподіл. Вакцини Pfizer не лишилося взагалі, – розповіла Марія Павельєва.

Відео дня

Наразі ще є невеликий залишок AstraZeneca – станом на ранок 27 травня, залишалося всього 500 доз. А вакцини СoronaVac – 95 доз.

Ревакцинацію вакциною AstraZeneca вже розпочали. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко у квітні, після надходження чергової партії вакцини від корейського виробника, повідомив, що частину вакцини зарезервують для повторних щеплень.

– Сьогодні вакцина для першого щеплення в більшості областей вже використана, – заявив головний санітарний лікар. – Зарезервовано біля 30 тисяч доз вакцини для другого щеплення тих, хто вакцинувався наприкінці лютого-початку березня. І очікуються наступні поставки вакцини AstraZeneca, це єдиний продукт, без різниці, на якому майданчику вироблений. ЇЇ мали привезти 24–25 травня. Але...

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко зазначив, що наступна партія вакцини від AstraZeneca налічуватиме 700 тисяч доз. При цьому Ляшко не уточнив, звідки її привезуть.

Але вже 27 травня. В черговий раз у МОЗ обіцяють поставку, а вакцини немає. Коли буде – невідомо.

Ми звернулися до контакт–центру МОЗ із питань вакцинації. Нам повідомили, що наразі вся вакцина AstraZeneca в регіонах. Резервів не лишилось.

– На жаль, точних дат поставок вакцини AstraZeneca немає. Наразі всі залишки вакцини знаходяться у областях, – повідомили у контакт–центрі.

Що кажуть інфекціоністи

Відомий професор–інфекціоніст, доктор медичних наук Василь Копча каже – уряд зобов’язаний вчасно забезпечити поставку вакцини. Якщо для ревакцинації не буде вакцини – іншу використовувати не можна.

– Якщо перше щеплення зроблено векторною вакциною, скажімо, індійською «Ковішелд», то друге щеплення повинно бути зроблене такою ж вакциною векторного типу, – каже Василь Копча. – Є корейська AstraZeneca. Нею можна щепитись вдруге, якщо перша була індійського виробника. Однак не можна щеплюватися китайською після індійської, оскільки це різні типи вакцини. Тому змішувати їх не можна. Це винятково неграмотно. Адже вони діють по–різному. Друга вакцинація нагадує про антигенне подразнення.

Якщо пропустити другу вакцину – бажаного ефекту досягнуто не буде.

– Якщо вакцина не надійде до нас вчасно – претензія має бути до міністерства, – каже Василь Копча. – Я сподіваюсь, що вони це розуміють і такого не допустять. Треба чекати корейську вакцину AstraZeneca.

Академік НАМН України, професор–інфекціоніст Михайло Андрейчин каже, навіть після однієї вакцини є ефект але для максимального захисту ревакцинація необхідна. Якщо вакцина не надійде вчасно – можна зробити ревакцинацію пізніше, що теж дасть свій ефект. Ще один можливий варіант – провести ревакцинацію не AstraZeneca, а Pfizer.

– Вже після першої вакцини у людини формується імунітет до коронавірусної інфекції і навіть одне щеплення дасть свій ефект, – каже професор. – Якщо з поставками будуть запізнення – то в крайньому випадку можна буде провести ревакцинацію пізніше, ніж 12 тижнів. Однак є і інший варіант – проводити ревакцинацію за допомогою вакцини Pfizer. Хоч це різні типи препаратів, з’являються нові наукові публікації про дослідження вакцин. За цими даними, після ревакцинації вакциною Pfizer, якщо перша вакцина була AstraZeneca, рівень антитіл значно підіймається. Дослідження тривають і щоб проводити ревакцинацію іншими препаратами, повинно бути відповідне розпорядження міністерства.

Чекають на нові поставки

Після щеплення китайською вакциною – другу дозу резервували за кожним вакцинованим, тому з неб проблем не виникає. До того ж, велика партія вакцини вже в Україні і чекає розподілу.

– 500 тисяч доз китайської вакцини СoronaVac прибули в Україну, але ще не було розподілу, – каже Марія Павельєва. – Тому невідомо, коли та в якій кількості ми її отримаємо. Цільова група, для кого призначена ця вакцина, також невідома. Нам повинен надійти лист з цільовими групами на погодження.

Наразі ця вакцина призначена для маломобільних груп населення, викладачів, які беруть участь в організації ЗНО та працівників МВС.

– Вакцину Pfizer мають отримувати вчителі та медики, які ще не вакцинувалися під час першого та другого етапу вакцинальної кампаії, – каже Марія Павельєва. – Нам обіцяють, що доставлять вакцину з 1 червня. Вона має надійти з розрахунком на два щеплення. Це понад 9 тисяч доз на 4680 осіб.   

Цю вакцину також резервують для ревакцинації. Однак AstraZeneca не резервувалась, відповідно до розпоряджень МОЗ, тому, чи встигнуть з поставками для вчасної ревакцинації, – невідомо.

Ми продовжимо стежити за ситуацією. Більше – згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • John Bonny

    Ой, а толку з тої вакцини?! В сім'ї троє вакцинувалися двома дозами китайської вакцини, через 2 тижні після другої дози захворіли всі троє. Цирк на дроті!

    Лілія Майка reply John Bonny

    Новини Тернополя на 20 хвилин, коментар дописувача (швидше за все) містить неправдиву інформацію - особи, які отримали щеплення у квітні, ще НЕ проходили повторної вакцинації.

    John Bonny reply John Bonny

    Приїжджала бригада медиків додому. Історія коротка, -- вакцинувалися вперше в квітні, десь через місяць знову приїхала бригада з тим китайським шмурдяком, вкололи знову всім трьом і через 2 чи то вже 3 тижні в усіх трьох результат тесту позитивний)))

    Igor Stpnvch reply John Bonny

    John Bonny думав що став безсмертним Маклаудом? Імунітет з'являється через місяць, а не 2 тижні. Цирк на дроті був би якби закопали.

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply John Bonny

    John Bonny, Ви вакцинувалися в Тернополі? Розкажіть свою історію, і ми напишемо про це.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Мільйони гривень на протезування: родина пораненого Артема Комісарчука благає про допомогу 20:00 З 20 травня знову діятимуть графіки погодинних відключень світла. Шукайте свою вулицю 19:01 Погода на Тернопільщині у найближчий тиждень: варто чекати на грози 18:03 Який вигляд мала школа №4: відтворили фото з одного ракурсу photo_camera Від читача 16:01 BRAMA: Захист Інфопростору від Онлайн Загроз 17:02 Купують дрони, планують подорожі та пікніки: як 11-класники Тернополя святкуватимуть випускний 16:03 Інсульт молодіє: як виявити перші ознаки та що робити для профілактики 15:02 Тернополянин хотів заробити в інтернеті, а натомість втратив тисячі гривень 14:02 У Тернополі відбувся забіг на підтримку ЗСУ: зібрали понад пів мільйона гривень photo_camera 13:02 Бабусю, хочу вишиванку з танчиками і шахедами: тернопільська майстриня поділилась схемою унікальної сорочки photo_camera 12:00 На кордоні затримали двох чоловік з Тернопільщини, які намагались незаконно виїхати 11:02 До 200 гривень за один квиток: скільки коштує доїхати з Тернополя до міст області 10:03 Війна обірвала життя 20-річного воїна-нацгвардійця з Лановеччини Мерджи Даніеля 09:00 Ніжний на смак і виглядає неймовірно: три варіанти салату «Наречена»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up