Партнер рубрики Події

Витрачатимуть від 2000 до 50 000 гривень: тернополяни розповіли про підготовку новорічного столу

Витрачатимуть від 2000 до 50 000 гривень: тернополяни розповіли про підготовку новорічного столу
  • Вже другий рік поспіль тернополяни відзначатимуть Новий рік в умовах воєнного стану.
  • Попри всі повітряні тривоги та загрози обстрілу, люди масово закуповуються на ринках продуктами та збираються родинами.
  • Журналісти «20 хвилин» поцікавилися у пересічних містян, що цьогоріч вони готуватимуть та скільки коштів готові витратити.

Під час опитування думки тернополян відрізнялися. І поки одні наголошували, що доїдатимуть страви з Різдва Христового, то інші – готові витратити 50 000 гривень. Щодо страв, то більшість людей надають перевагу традиційним салатам, фруктам, м’ясній продукції тощо.

Детальніше дивіться на відео або читайте у матеріалі.

Відео дня

 

Наталя, 32 роки, педагог

 — Два роки триває війна, тож особливого настрою на святкування ми не маємо. Я вважаю, якщо люди так гучно святкують, то це неповага до тих хлопців та дівчат, які захищають нашу країну. Ми плануємо посидіти в колі сім’ї, щось трохи приготувати, купимо діткам маленькі подарунки, мандаринки. Та і ціни зросли, а ось зарплати так і залишилися на місці. Думаю, до 2 000 гривень ми вкладемося.

 

 

 

 

Михайло, 60 років, пенсіонер

 — Як такого святкування не планую робити, але щось мінімальне приготую. У мене пенсія – 2700 гривень, то ви самі розумієте, що розраховувати на застілля я не можу.

 

 

 

 

 

Ольга, 32 роки, працює за кордоном

 — 2024 рік я зустрічатиму вдома самотньо. Тому не планую нічого наготовлювати. Певно, замовлю суші чи ще щось смачне. На різдвяні свята і так дуже багато всього наїлася.

 

 

 

 

 

 

Михайло, 71 рік, пенсіонер

 — Живу один, тому на ті свята вже не звертаю увагу. На Різдво Христове ще готувався, залишилися деякі страви, то певно і буду їсти. Мені допомогли діти з приготуванням та коштами. Вдячний їм за це.

 

 

 

 

 

Ірина, 22 роки, безробітна

 — Новорічні свята зустрічатиму разом з родиною. Але великого святкування ми не плануємо робити. Готуватимемо традиційні страви: якась картопелька, салати, тарілочка зелені, мандаринки. Ціни на продукти значно підвищилися, то до 2 000 гривень маємо вкластися.

 

 

 

 

Сергій, 54 роки, тернополянин

 — Святкувати обов’язково буду. Скільки витрачу грошей – поки не знаю, вже як вийде. Думаю, 50 000 гривень вистачить. Готуватимемо різні гарячі та холодні страви.

 

 

 

 

 

Надія, 71 рік, вахтерка

 — Я проживаю разом із сином і витрачати великі кошти на застілля не плануємо. Певно, зроблю торт, ще з Різдва Христового є шматочок запеченого м’яса, зваримо гаряченьку барабольку і простий салатик. Все мінімально, зараз не час для того, аби великі кошти витрачати на їжу, на свята.

 

 

 

 

Володимир, 45 років, бухгалтер

 — 31 грудня зберемося разом з жінкою та дітьми за одним столом. Трохи посидимо та і все. За закупи та приготування відповідає завжди жінка, то я так і не скажу одразу. Але має зробити смачних салатів, як ми полюбляємо. Маємо вкластися у 2500-3000 гривень.

 

 

 

Лікарі радять не переїдати

Новорічні свята – час для застіль з великою кількістю страв та напоїв. Тож Центр громадського здоров’я надає поради, як не переїдати та не потрапити до лікарні.

Порада №1: не намагайтеся не їсти цілий день перед застіллям, а потім споживати багато страв за один раз. Це дуже погана ідея. Краще харчуватися упродовж дня, а перед святковою вечерею обрати здоровий перекус, це можуть бути фрукти, йогурт абр заварені вівсяні пластівці. Також контролюйте розміри та кількість порцій.

Порада №2: наповніть святковий стіл здоровими стравами. Використовуйте в рецептах багато овочів і цільнозернових продуктів, обирайте нежирне м’ясо птиці або рибу. Салати заправляйте рослинними оліями: оливковою, соняшниковою тощо. Навіть у період новорічних свят не забувайте про тарілку здорового харчування.

Порада №3: обмежте споживання оброблених продуктів, які містять багато жиру, солі та цукру.  Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує дорослим вживати не більше за п’ять грамів солі на день — це неповна чайна ложка. За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ. Ваша добова доза цукру — до 10 чайних ложок. Краще замініть цукерки, шоколад, пиріжки, солодкі напої на фрукти та ягоди.

Порада №4: не відволікайтеся під час застілля. Багато родин люблять вмикати телевізор для фону, але це заважає сповна насолодитися їжею, відчути її смак та зрозуміти, що ви наїлися. Уникайте зневоднення, пийте достатньо води. Також віддайте перевагу напоям без цукру. Пам’ятайте, що алкогольні напої достатньо калорійні. Й ВООЗ наголошує: безпечної дози алкоголю не існує.

Порада №5: більше рухайтеся. Сімейна прогулянка, гра в сніжки, танці, пробіжка з домашнім улюбленцем — будь-яка рухова активність, яка вам подобається, буде корисною для організму, адже допоможе позбутися зайвих калорій.

Тернополяни, а ви відзначатимете новорічні свята? Що готуватимете та скільки плануєте витратити? Пишіть свою відповідь у коментарях.

Читайте також:

Без ікри, але з мандаринками: в скільки українцям обійдеться новорічний стіл — думка економіста

Волонтери Тернопільщини накрили святкові столи для воїнів на передовій

З такими воїнами буде мир, буде Перемога: тернополяни вітають зі Святвечором та Різдвом Христовим

Скільки заплатимо за страви на Святвечір: як змінилися ціни за рік

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (23)
  • Ольга Українка

    Війна у тих у кого хтось на фронті на нулі, або близько нуля, кого хтось загинув (син, батько, чоловік, коханий), у кого хтось пропав безвісті!!!! На жаль, у більшості інших - війни немає!!!!
  • Svitlana Lana

    Найважливіше опитування м'яке можна було придумати
  • Світлана Голуб

    Більшість сказали, що будуть святкувати скромно, а один "ляпнув", про 50 тис.просто так, а може похизуватися. І журналісти вже й підхопили. А мізки для чого? Потрібно прислухатися до більшості і не писати всяку хрінь. Що він збирається їсти за 50 тис.???

    Polina Daineha reply Світлана Голуб

    Доброго дня! Ми нічого не вигадали. Люди сказали, що від 2000 до 50 000 гривень. Все. Яка різниця, що він буде їсти за 50 тисяч гривень? Можливо, родина велика, треба придбати подарунки…У кожного своє
  • Cassandra Morris

    А морди на фото щасливі .🤬

    Polina Daineha reply Cassandra Morris

    То люди мали плакати на камеру?

keyboard_arrow_up