Як у церквах на Водохреще воду освячували. Репортаж «20 хвилин»

Як у церквах на Водохреще воду освячували. Репортаж «20 хвилин»

Християни вірять, що освячена у цей день вода - цілюща і дарує благословення. Тому 19 січня багато тернополян поспішають у свої церви чи на джерела, аби набрати водички.

Журналісти «20 хвилин» побували на службах у кількох храмах міста. Дивіться фоторепортаж нижче. 

Читайте також: Водохреща 2022: розклад богослужінь та освячення води у церквах

Тим часом, розповімо, чому вірять у особливість йорданської води. Наш народ ставився до йорданської води з такою великою набож­ністю, що аж до її освячення зберігав строгий піст і приймав її натще, наче причащаючись. Наші вірні кропили йорданською водою всі свої будинки й ціле обійстя, щоб відігнати від свого господарс­тва всяку нечисту силу. І сьогодні вони радо вітають у своїх домах священика, який щорічно благословить і освячує їх і їхні доми йорданською водою.

Відео дня

Свячена вода не є пігулкою від усіх хвороб. От випили – і все, раптово одужали. Головною у справі зцілення є віра. Господь каже: «Просіть, і дасться вам, віруйте, і отримаєте». Якщо з вірою приймати воду, вона зцілює. Наголошую, Господь дає благодать для зцілення святою водою недуг саме за щирою молитвою. Благодать і цілюща сила йорданської води – це відповідь на наші молитви, наше релігійне почуття.

Церква Різдва Христового

У Кафедральний храм Різдва Христового в Центрі прийшло чимало прихожан. Освячену воду тут набирали з самого ранку, тому бак з водою швидко опустів. Наші журналісти помітили, що крім звичних банок, пляшок, люди набирали воду у плетені святкові діжки. Всередині храму не було де й голці впасти.

Церква Зарваницької Матері Божої

У церкві Зарваницької Матері Божої, що у Старому парку, воду освятили з самого ранку. Тому на службах в інші години люди набирали вже освячену воду.  Хтось прийшов з пластиковими пляшками, а хтось — зі скляними банками. Але воду набирати зручно було всім.
Церква невелика, тому на службі всередині помістилися не всі. Інші стояли на дворі. Гучномовці на вулиці транслювали службу.

Собор Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці

У церкві людей було мало —  служба закінчилася, і всі пішли набирати святу воду. За водою стояли сотні людей. Вони вишикувались у дві черги. Хтось приходив з маленькими пляшками чи літровими банками, а дехто стояв за водою з кількома флягами по п'ять літрів. 

Церква Різдва Пресвятої Богородиці

На службу прийшли чимало людей. Багато прийшли з дітьми. Біля церкви встановили цистерни зі святою водою. Черг біля них не було. Люди приходили з банками та пляшками.

Храм Матері Божої Неустанної Помочі

Тут було багатолюдно. Всередині храму — прихожани різного віку. На службу Божу всі йшли цілими родинами, у руках несли пластикові пляшки. У багатьох тернополян були із собою плетені з лози кошики, у яких — скляні баночки. 

Водичку набирали надворі. Охочі напитися освяченої води стояли в черзі, не сварилися, не штовхалися. Люди кажуть, що в цей день треба робити добрі справи, думати позитивно, а не засуджувати і не мислити лихого. Тоді вода справді зцілить від душевних недуг. 

Хтось набирав водичку у півлітрову баночку, а дехто ніч п'ятилітрову пляшку, бо треба поділитися з сусідами, рідними чи знайомими.

— У мене сусідка працює, але просила, що я і їй взяла цілющої йорданської водички. Ще діткам і онукам набрала, тому несу багато, — ділиться пані Галина. 

Жінка вірить, що освячена на Йордан вода справді лікує від багатьох хвороб.

Храм Віри, Надії, Любові і матері їхньої Софії

На святкову літургію зібралися багато людей. Набирали воду і одразу її пили, бо, кажуть, зранку треба напитися освяченої води.

Біля чаш із водою працювали кілька чоловіків. Вони і наповнювали пляшки. 

«Спаси Господи», — такими словами відповідали всі.

Діти посміхалися, батьки обіймали малих, очі людей світилися радістю.

Христос хрещається!

В річці Йордані!

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up