Люди на йододефіцит не зважають, через це наші діти вже на 10% відстають у розвитку, стверджує професор Степан Вадзюк
Від стереотипу, що українці — це здоров’яки, які їдять сало і п’ють горілку, час відмовитися. Це вже давно не так. Через проблему йододефіциту ми можемо зникнути як нація, переконаний завідувач кафедри нормальної фізіології, професор Тернопільської медакадемії Степан Вадзюк.
— Чи не надто ви драматизуєте?
— Дефіцит йоду спостерігається не лише на Західній Україні, де цього елементу у воді, грунті та повітрі завжди було недостатньо, а навіть у жителів узбережжя Чорного моря. Після обстеження дітей виявилося, що вони за розвитком не “дотягують” 10% до рівня, який відповідає їхньому віку. Ми мусимо звикнути до думки, що кожен з нас не застрахований від зобу, адже більшість не в змозі вживати продукти, які містять йод у великій кількості, бо морепродукти — дорогі. Крім того, додалися екологічні проблеми.
— Як можна визначити, що людині бракує йоду?
— Насамперед, починаються хронічна втома, сонливість, шкіра стає сухою, волосся — ламким, псуються зуби, знижуються працездатність та інтелектуальні можливості, порушується слух, зорова пам’ять, вимова.
Біда в тому, як це не парадоксально, що наш організм досить довго намагається сам впоратися із нестачею йоду, використовуючи власні резерви. Він виснажується, а ми цього не помічаємо. Зрештою, “щитовидка” все одно не справляється і починає нарощувати клітини, утворюється зоб. Тоді, коли вже стає помітно, — йододефіцит запущений, і потрібне серйозне лікування. До речі, у вересні минулого року ми обстежили дітей у Тернопільській школі №3. Виявилося, що у третини школярів щитоподібна залоза — збільшена. І це в “елітній” школі, а що робиться у селах?
— Як лікують зоб?
— При зобі проводять лікування гормонами щитоподібної залози в поєднанні з йодидом калію. Можливе застосування тільки йодиду калію, але вже в лікувальній дозі (для дорослих — 300-500 мкг на добу). Останнім часом з’явилося багато препаратів так званої нетрадиційної медицини. Чи застосовувати їх, чи ні — порадьтеся з лікарем. У складних випадках — не обійтися без операції.
— Чим ще небезпечна нестача йоду?
— Якщо не вживати препаратів із йодом, певних продуктів, окрім зобу, з’являються витрішкуватість очей, вузлові новоутворення, навіть рак. Страждають серце і мозок. А також виникає небезпека для плоду у вагітних: ризик передчасних пологів, затримка розвитку плоду, а то і розумова відсталість дитини. У дітей і підлітків затримується фізичний та статевий розвиток, у тяжких випадках спостерігається кретинізм.
— Як жити із йододефіцитом?
— Поряд із відвідуванням ендокринолога і прийомом призначених ліків — постарайтеся змінити своє життя. Уникайте стресів. Займіться спортом, більше посміхайтеся, не перевантажуйте себе на роботі. Зверніть увагу на те, що ви їсте. Перевагу варто надавати зерновим, фруктам і овочам, багатим на вітаміни і мінерали. Щоправда, треба брати до уваги, що 60% йоду руйнуються при тепловій обробці продуктів. Не завадить контролювати свою вагу.
Шкода, що люди упереджено ставляться до йодованих продуктів. Наприклад, таке молоко чи сир містять йодказеїн, тобто хімічну сполуку без запаху і кольору. Отож якихось змін у таких молокопродуктах нема, а люди собі це навіюють. Зрештою, молоко — основний продукт для дітей. А вживання збагачених йодом продуктів “застрахує” дитину і від змін у щелепі під час заміни молочних зубів на постійні.
Звичайно, можна вживати харчові добавки, але вони — недешеві, крім того, вміст йоду у них часто точно не вказаний. Частково вирішити проблему може вживання йодованої харчової солі. Добова доза йоду міститься в 5-10 г збагаченої солі.
— Але ж йод із солі “вивітрюється”...
— Раніше збагачували сіль сполукою йоду, що швидко руйнувалася. Нині ж — використовують іншу. Вона зберігається протягом 9-ти місяців навіть у відкритій упаковці.
— Чи є загроза передозування йодом?
— Це ймовірне при споживанні більше 500 мкг йоду на добу. Отже, сіль треба їсти ложками, а йодоване молоко — пити відрами. Зрештою, наш організм вільно виводить надлишок йоду з організму.
— Йододефіцит — не лише наша проблема. Як із нею борються у світі?
— В Австрії, Німеччині, Голландії та Швейцарії ухвалено закон про виробництво йодованої солі. Та на Заході збагачують йодом не лише сіль, а й олію, хліб, цукор, чай. Йод додають у корм худобі для отримання продуктів із великим вмістом цього елементу. А в Італії йод додають навіть у звичайну воду. Далеко у цьому плані пішли в Росії — там йодують молоко, ковбасу.
Де і як обстежити “щитовидку”
При появі насторожуючих симптомів насамперед треба звернутися до ендокринолога. Він визначить, яке обстеження варто пройти.
“Зазвичай, фахівець радить перш за все зробити ультразвукове обстеження щитоподібної залози, а також дає направлення на аналіз крові щодо вмісту в ній гормонів “щитовидки” та гіпофізу, ділянки мозку, що “відповідає” за залозу, — зазначає доцент кафедри факультетської терапії та ендокринології медакадемії Марта Франчук. — Якщо ж йдеться про складніші ситуації, скажімо, пухлини, то призначають комп’ютерну томограму. На жаль, складнішого обстеження у Тернополі не роблять”.
Аналіз крові можна зробити на базі обласної лікарні та лікувально-консультативного центру медакадемії. Ці послуги — платні: в середньому 10-20 грн за аналіз кількості кожного гормону.
Ультразвукове обстеження можна пройти в обласній лікарні, необхідне обладнання є й у всіх трьох міських. Така послуга коштує від 10 до 22 грн.
Комп’ютерну томограму можна зробити лише в обласній лікарні. До речі, на її території працює диспансерне ендокринологічне відділення. Лікар-ендокринолог приймає там щодня з 8.30 до 15.00.
Операції на щитоподібній залозі у Тернополі проводять
у міській комунальній лікарні швидкої допомоги, що на
вул. Шпитальній.
Довідка “RIA плюс”
У 655 мільйонів жителів планети розвинувся зоб. У зоні ризику щодо йододефіциту налічується 1,5 мільярда людей.
Добова потреба в йоді — індивідуальна. Найвища потреба — у підлітків під час гормональної перебудови, у вагітних і жінок, які годують грудьми.
Немовля має одержувати на добу приблизно 50 мкг йоду. Дітям потрібно 90-150 мкг йоду. Вагітним та матерям-годувальницям необхідна підвищена доза — 200-
220 мкг.
Якщо середньодобове споживання йоду менше 20 мкг, то високий ризик виникнення йододефіцитного захворювання.
На все життя людині потрібно 5 г йоду — одну чайну ложку!
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.