Партнер рубрики Події

Згадуємо 2018. Події року, які схвилювали тернополян найбільше

Згадуємо 2018. Події року, які схвилювали тернополян найбільше

Підсумовуючи рік, що минає, ми визначили найяскравіші події 2018 на Тернопільщині. Вони змушували наших читачів дивуватися, радіти і засмучуватися. Сьогодні ми починаємо проект "Згадуємо 2018". Упродовж січневих свят ми пропонуємо озирнутися на події року, що минає.

Фестиваль року. «Файне місто»

Наймасштабніший тернопільський фестиваль, про який за короткий час дізналася вся Україна, - "Файне місто". Цього року він відбувся вшосте. Над організацією працювала ціла команда: заздалегідь розповіли, що брати з собою, облаштували інклюзивні зони, зробили все, щоб відвідувачі почувалися комфортно. Гості фестивалю влаштовували карнавал – у незвичних костюмах, люди знайомились і навіть одружувались. На кількох сценах виступали відомі і не дуже рок-гурти, хейлайнер фестивалю - The Rasmus. Цьогорічний фестиваль відбувся під гаслом «КайФайнемо» і навіть липневі дощі не зіпсували настрою.

 

Відео дня

Трагедія року. Вибух на Пушкіна

17 липня жінка, яка має психічні розлади, увімкнула газ. Бо хотіла вкоротити собі віку. У хаті рвонуло. Сильно постраждали її чоловік та маленький син. Роман за 9 днів помер у реанімації, а 7-річного Максимка рятувала, здавалося, вся Тернопільщина. Життя хлопчика вже у безпеці, він проходить реабілітацію. Щоб його врятувати, люди збирали гроші,  здавали кров, проводили благодійні акції, відремонтували квартиру. Наразі триває слідство. Маму Максима направили на повторну психіатричну експертизу, яка визначить, чи відповідатиме вона за смерть чоловіка і каліцтво сина.

Скандал року. Знесла огорожу і облаяла поліцейських

6 серпня ввечері біля готелю "Тернопіль" жінка на Nissan знесла огорожу. З відео, яке поширювали у соцмережах тернополяни, помітно, що вона була не зовсім твереза. Жінка нецензурно висловлювалася на адресу патрульних та відмовилася пройти огляд на стан сп'яніння у медзакладі. Як стало відомо згодом, Наталя Зоткіна – колишня дружина одного з депутатів Тернопільської міської ради. Трохи згодом пані заплатила 10 610 грн. за знесені секції турнікетної огорожі на вулиці Замковій, штраф 10 200 штраф за керування у нетверезому стані. Суд також позбавив Наталю Зоткіну права керувати автомобілем на рік. 

Втрата року. Загибель чемпіона

14 листопада в аварії під Рівним загинув 16-тиразовий Чемпіон світу і Європи з армрестлінгу 33-річний Андрій Пушкар. На трагедію відреагував не тільки спортивний світ, адже Андрій – спортсмен міжнародного рівня. У Кременці в нього залишилися дружина Світлана і дворічний синочок Лев. Трохи згодом росіянин Денис Ципленков, який мав змагатися з Пушкарем, віддав сім’ї чемпіонський пояс. Іменем Андрія Пушкаря пропонують назвати вулицю і спортивну школу у Кременці, а також одну із вулиць обласного центру.

 

Відкриття року. У Тернополі відкрили McDonald`s

Попри всі протести, McDonald`s у Тернополі таки запрацював. Нагадаємо, частина тернополян не погоджувалися на забудову саме у цьому місці, мотивуючи це тим, що тут має бути транспортна розв’язка. Закидали й незаконність в оформленні документів. Проте 24 жовтня McDonald`s відкрили. За перших півгодини у закладі встигли обслужити понад сотню клієнтів. Трохи згодом відбулось і офіційне відкриття з першими особами міста та області, гендиректор мережі та Посол США в Україні. У перші дні черги у McDonald`s були аж до дороги, утім, зараз ажіотаж вщух і до бургерів можна вільно доступитися.

Святиня року.  Єрусалим у Зарваниці

"Український Єрусалим» – копію комплексу споруд Святої відкрили влітку у Зарваниці. Центральною спорудою комплексу є копія Гробу Господнього. Саме там вмонтували камінь Господнього Гробу із Єрусалиму.

Окрім того, серед мурів, які створенні за схемою оборонних мурів Єрусалиму, є копія Голгофи  – гори, на якій розіп’яли Ісуса Христа; оливний город, де Ісус молився перед арештом; Сходи Покаяння (Святі сходи), якими Ісус Христос підіймався на суд до Пилата.

Страх року. Вовки

Вперше хижаків помітили у серпні на Шумщині. Спочатку тварини роздерли там телятко, а за кілька днів - дев'ятеро овець і не залишили жодної краплі крові. Відтоді вовків-одинаків або ж цілі зграї помічали біля сіл та Збаразького, Зборівського, Бережанського, Козівського, Теребовлянського та Бучацького районів. Траплялися випадки, коли хижаки нападали на людей. Мешканці сіл налякані, бояться випускати дітей на вулиці.

 Курйоз року. Труси і депутат

Заборонити торгувати на ринку трусами і ліфчиками у релігійні свята, - з такою пропозицією виступив на одній із сесій міськради депутат-священик Володимир Гринда. У відповідь на це міський голова запропонував звернутись до управління торгівлі, яке має рекомендувати закладам торгівлі врахувати це під час релігійних свят. Депутати таку пропозицію підтримали більшість голосів, оплесками і сміхом. Цю заяву активно обговорювали у соцмережах, показували по телебаченню, написали про це всеукраїнські ЗМІ.


 

Перемога року. Тарас Радь

18-річний тернополянин Тарас Радь став чемпіоном Паралімпійських ігор у Пхьончхані в Південній Кореї. Тернополянин у двобої з американським спортсменом виграв гонку з біатлону на дистанції 12,5 км, не допустивши жодного промаху на чотирьох вогневих рубежах. Хлопець займається біатлоном  з 2014 року після того, як переніс важку травму - у 2013 йому ампутували частину ногу. Його успіхи називають дивом. За перемогу отримав у подарунок від міськради квартиру.

Подія року. Транспортна революція

Транспортними протестами відзначився листопад 2018 року у Тернополі. А все через невиправдане підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті. 1 листопада проїзд зріс в ціні майже вдвічі. Ця новина, наче грім серед ясного неба, шокувала пасажирів. Тернополяни виходили на акції протесту, бойкотували маршрутки, ходили пішки на роботу, підвозили одне одного на авто, вийшли на транспортне віче. Врешті домоглися, аби міськрада повернула старий тариф, поки не буде економічного обгрунтування. Таке “покращення” було ненадовго, міськрада знову встановила новий тариф, за яким ми їздимо і сьогодні.Тернополяни за період транспортної кризи тернополяни зуміли зорганізуватися і стали прикладом для всієї України.

Ці та інші події схвилювали наших читачів найбільше. 

Колектив газети "RIA плюс" і сайту "20 хвилин" щиро вітає своїх читачів із прийдешнім Новим роком. Віримо, що наші новини будуть і далі для вас корисними, пізнавальними, емоційними. Залишайтеся з нами у 2019-му!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up