Партнер рубрики Події

Згадуємо 2018: Тернопіль фестивальний

Згадуємо 2018: Тернопіль фестивальний

Фестивалі у Тернополі на всі смаки – від гастрономічних до високоінтелектуальних. Свята душі і тіла відбувалися й упродовж 2018-го. Чим дивували і розчаровували дійства?

Одним із найпомітніших – фестиваль «Ї». Вшосте до Тернополя з’їхалися письменники і музиканти, художники і актори. Цьогоріч були гості з інших країн. Стартував фестиваль 4 травня й одразу ж з рекорду – організаторам вручили сертифікат за найвищу літеру «Ї». Під час презентації роману "Коханці юстиції" прихильниці творчості Юрія Андруховича фотографувалися зі своїм кумиром, новий роман "Спустошення" презентував Любко Дереш, а Макс Кідрук представив роман "Там, де немає Бога". Фестиваль був насичений й іншими мистецькими подіями і тривав три дні. 

Гастрономічний фестиваль "Галицька дефіляда" вкотре відбувся 8-10 червня у парку ім. Т.Шевченка. Одних потішив стравами, інших - подратував. Саме цей фестиваль у соцмережах критикують за несвоєчасне проведення - не всім подобається пиятика під час війни. Цього року організатори відмовилися від звичних рекордів, зате організували майстер класи з приготування закарпатського баноша і румунської токаніци. Гостей бавили музикою, напоями і наїдками, чоловіки мірялися бородами, шукали також найкращі вишиванки. Критикують фестиваль і за кількість сміття, яке залишають по собі відвідувачі, цього року наші журналісти нарахували цілу фуру

Відео дня

Наймасштабніший тернопільський фестиваль, про який за короткий час дізналася вся Україна, - "Файне місто". Над організацією працює ціла команда і підходить до неї серйозно. Гостям фестивалю заздалегідь розповідають, що брати з собою, облаштовують інклюзивні зони, роблять все, щоб відвідувачі почувалися комфортно.  Гості фестивалю влаштовували карнавал у незвичних костюмах, люди знайомились і навіть одружувались. На кількох сценах виступали відомі і не дуже рок-гурти, хейлайнер фестивалю - The Rasmus. Цьогорічний фестиваль відбувся під гаслом «КайФайнемо» і навіть липневі дощі не зіпсували настрою.

XVI Всеукраїнський фестиваль "Тернопільські театральні вечори. Дебют" тривав вісім днів. Різножанрові вистави представили театри зі Львова, Києва, Хмельницького, Луцька, Коломиї, Чернівців. Це були і провокуючі постановки, і несподіване прочитання класики. Тернополяни побачили «Ножі в курях» і збагнули чому влада, як сексолігарх XVII століття змусив тернополян замислитись над значенням грошей, побачили також ефект бомби від чарівних і норовливих волинських стюардес та інші вистави. Цього року дипломи «За режисуру першого ступеня», «За сценографію» та «За музичне вирішення вистави» не присудили нікому. Про інші нагороди читайте тут. 

Третій рік проводять у Тернополі і форум "КіноХвиля", де упродовж чотирьох днів любителі кіно можуть насолоджуватися різножанровими фільмами винятково українського виробництва. Цього року показ фільмів відбувався на сімох локаціях, були й знані українські кіномитці на червоній доріжці, і традиційні кастинги. Порівнюючи з попередніми форумами, тернополяни можуть бачити українське кіно у розвитку. 

Кожен з цих фестів можна критикувати чи хвалити, шукати в них недоліки і удосконалювати. Проте кожен із них має своїх шанувальників, завдяки яким існують. Можливо, у 2019-му ми побачимо новий рівень кожного з фестивалів.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up