Партнер рубрики Події

Журналіст "20 хвилин" сам вийшов на кригу, щоб дізнатися, чому рибалки ризикують життям заради улову

Журналіст "20 хвилин" сам вийшов на кригу, щоб дізнатися, чому рибалки ризикують життям заради улову
  • Чимало тернопільських рибалок не бояться виходити на лід, навіть після відлиги. Ми маємо фото та відео, як чоловіки з вудками практично "всіяли" Тернопільський став. 
  • Чи безпечно в таку погоду виходити на лід? Що кажуть місцеві рибалки та чому ризикують – читайте їхні історії. Щоб поспілкуватися з ними, наш журналіст ризикував і сам вийшов на кригу. 

Кілька днів поспіль у Тернополі не надто зимова погода. Сніг розтав, довкола калюжі. Температура вище нуля. Однак тернопільських рибалок це не зупиняє. Дивно! Нащо так ризикувати життям?

– Проїжджала біля Ставу – там купа людей, хоча лід тане, – каже тернополянка Олена. – Чи є у людей розум, виходити на лід у відлигу? Невже риба цього вартує?

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Став «усіяли» рибалки

З самого ранку на Тернопільський став сходяться рибалки. Вони запевняють, що нічого небезпечного немає, лід міцний та товстий. Ступати на нього можна будь-де.

Пан Сергій повертався з риболовлі. Риба клює погано, тому чоловік йде додому.

– Вийти на став зараз можна з будь-якого боку, можна сміло ступати, але бути обережним, – каже чоловік. – З причалу можна, з острівця зручно сходити на лід, коли йдеш з сумкою та спорядженням. Людей багато, зараз саме погода хороша, немає вітру, лід міцний, не холодно. Але не клює.

З боку «Дамби» та «Дальнього пляжу» багато людей, а от в напрямку парку ім. Шевченка майже нікого.

Біля дамби, де перетікає вода, лід розтав. Виглядає все дуже непевно. У деяких місцях лід тонкий. 

На водоймі біля острівця "Чайка" також полюють. Дехто приїздить на двоколісному транспорті. Журналіст "20 хвилин" вирішив сам перевірити лід на міцність та поговорити з рибалками, запитати, чи не страшно їм.

– Я вже давно рибачу, навіть не пригадаю, скільки років, тому мені не страшно, – розповів пан Андрій. – Треба знати, коли можна виходити, а коли ні. Був морозець, лід намерз, тому не страшно. Найнебезпечніше, це коли тільки-тільки перший лід замерз. Він має бути хоча б товщиною, 6-7 сантиметрів. Я дивлюсь, щоб товщина була, як три моїх пальці.

Ще один рибалка каже, клює риба погано. Довго сидіти не буде.

– Був на Ставі, там не клює зовсім, перейшов до «Чайки» – тут так само, – каже чоловік. – Але чому б не спробувати? Це заняття для душі і відпочинку.

Як поводити себе на кризі?

Однак рятувальники закликають пам'ятати про заходи безпеки на льоду, адже риболовля, катання на ковзанах чи бажання скоротити шлях може скінчитися трагічно.

Нещасний випадок трапився поблизу хутора Малинівка Бережанського району, 23 січня. Там місцевий житель 1992 року провалився під лід на місцевому ставку, повідомили в обласному ДСНС. На жаль, чоловік загинув. Його тіло виявили наступного дня.

На зимовій риболовлі важливо дотримуватися правил техніки безпеки при пересуванні по льоду, щоб не провалитися у воду.

– Якщо товщина льоду менша за 5- 7 сантиметрів – виходити на водойму небезпечно. Надійний лід зазвичай має блакитний, зеленуватий відтінок.

– Заходити на кригу і виходити на берег безпечніше у місцях, розташованих над мілиною, і таких, що не вкриті снігом. Пересуватись тонкою кригою краще по протоптаних доріжках.

– Поодинці у цей період рибалити ризиковано. Якщо рибалите компанією, то не скупчуйтесь щільно в одному місці. Якщо йдете по кризі групою - пересувайтесь поодинці ланцюгом, дотримуючись інтервалу не менше як п’ять метрів. Перед виходом на тонкий лід обов’язково запасіться шматком мотузки, довжиною 10-15 метрів.

– Дуже небезпечно випробувати на міць кригу на річці. Оминайте місця зі швидкою течією, місця де впадають струмки і ті, де скидають відпрацьовану теплу воду. Не наближайтесь до тріщин, підталин, в мерзлих у кригу гілок, водоростей, очерету.

– Крига проламується миттєво зазвичай на «останньому» льоді, натомість на першолідді пролому передує її просідання й характерне потріскування. Якщо ви помітили такі ознаки, негайно повертайтесь і йдіть до безпечної ділянки своїми власними слідами.

Тому не варто нехтувати правилами та розраховувати на свою вдачу, адже рибальство чи забави на водоймі може закінчитись трагічно.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • pitersuperfly

    Я не поняв, це з якого року ця стаття ?  Там зараз 30 см льоду
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up