Знайшовся Сергій Штогун, якого розшукували два тижні! Що трапилося з чоловіком?

Знайшовся Сергій Штогун, якого розшукували два тижні!  Що трапилося з чоловіком?
  • Молодого кременчанина шукали і родина, і небайдужі люди, і поліція. 
  • Дружина Ілона щиро дякує усім, хто долучився до пошуку. Головне – живий, каже жінка. А з рештою  впораються.
  • Де був увесь цей час, що з ним трапилося, подробиці дізнавалися журналісти "20 хвилин".

 

— Так, Сергій знайшовся і вже вдома, — такими словами дружина Ілона відповіла на дзвінок журналістки "20 хвилин" і ледь стримувала емоції. — Він, Богу дякувати, живий…

Нагадаємо, 30-річного мешканця с. Горинка, що на Кременеччині Сергія Штогуна всім світом шукали понад 10 днів. Чоловік безслідно зник близько 9 ранку, коли був на роботі. Відтоді до пошуків підключились як родина, так і співробітники зниклого та журналісти. Інформації було небагато, дзвінків від небайдужих людей – сотні. Написала дружина Ілона заяву і в поліцію. Щоправда, знайти зниклого вдалось не поліцейським, а родичам.

Що розповідали знайомі

— Нам ще в суботу, 3 квітня, ввечері подзвонили, що бачили його у Тернополі, — пригадала Ілона. — Знаєте, боялись вірити, що це так і все буде добре. Чекали, може, приїде сам додому, якщо бачили живим. А Сергій так і не приїжджав.

Відео дня

Наступного ранку, вдосвіта, родичі поїхали до Тернополя. Чоловіка побачили на автовокзалі. Він був змученим, дуже розгубленим, але живим і здоровим. Вже близько 17.00 його привезли додому. Коли побачив дружину і дітей, обнімав їх і гірко плакав.

Дякую за кожен дзвінок!

— Ми щиро дякуємо усім, хто перейнявся нашою проблемою, нашою бідою, — каже Ілона Штогун. — Я дякую за кожен дзвінок, повідомлення чи репост у соцмережах про розшук. Щиро вам дякую!  

Ілона каже, що Сергій толком нічого сказати не може – де був, каже, не пам’ятає. Як і що з ним відбувалось весь цей час. Розповів, що частково пригадав, як блукав вулицями. Він знав, що його звуть Сергієм. А от як потрапити додому – ні.

— Головне, що він живий, що його ніхто не бив і не катував, — каже Ілона. — Так, на це все пішло багато сил, здоров’я і нервів. А з рештою ми впораємося.

Що ж сталось  версії

Версії, що могло трапитись з чоловіком, були різними. Знайомі зі студентських часів пригадували у коментарях до попередніх матеріалів на «20 хвилин», що Сергій колись завинив чимало грошей під час навчання. Тому, припускали знайомі, він знову міг позичити гроші, а віддавати не мав чим.

Родині говорили, що причиною зникнення могла бути залежність від ігроманії та автоматів. Ще однією версією у родичів була така, що через непорозуміння Сергія вивезли за межі Кременеччини, що він міг був сильно побитим. І дружина через журналістку передавала тим, хто міг утримувати чоловіка, що готова з ними зустрічатись і говорити про повернення боргу. Лишень би з Сергієм все було гаразд.

Яка з версій підтвердилась і що сталось насправді – нам поки невідомо. Адже родичі про це категорично відмовляються говорити. Жертвою злочину, за попередньою інформацією, не став. А про решту родина може і не розповідати... Проте, як на нашу думку, й справді найголовнішим залишається те, що чоловік вже вдома – живий і здоровий.

Чоловіка, який зник у Польщі, теж знайшли

Як вдалось нам дізнатись, знайшовся і 45-річний тернополянин Іван Сорока, який раніше зник у Польщі. Родичі підтвердили цю інформацію, але розповісти, де був чоловік і що з ним трапилось – відмовились.

Нагадаємо, востаннє з ним спілкувались, коли Іван дзвонив з Польщі побитий і знесилений, а потім зник. Рідні та друзі просили відгукнутися усіх, хто бодай щось знає про перебування безвісти зниклого Сороку Івана Васильовича. Інформацію племінниці чоловіка просили повідомляти на власні номери телефонів – одній в Україні, іншій – в Польщі.

Останньою була звістка 25 грудня, коли чоловік зателефонував і розповів, що він на автовокзалі у Варшаві. Далі планував йти до поліції. Відтоді про нього ні слуху ні духу.

Інформацію про зниклого прочитали тоді понад 63 тисячі читачів. Тисячі людей поширювали її у різних групах, у тому числі і за кордоном. У січні журналісти зв’язались з племінницями. Жінки запевнили, що їхній дядько знайшовся. От де він був, що з ним сталось і в якому стані зараз – ті категорично відмовились говорити. Мовляв, дядько приїде в Україну – нехай сам дзвонить і розповідає. На жаль, досі до редакції ніхто так і не дзвонив.

Не всіх знаходять живими

Не всі історії, на жаль, закінчуються настільки позитивно. У грудні 2020 р. знайшли тіло 35-річного Володимира Хавалка, якого розшукувала вся Тернопільщина майже два місяці.

Чоловіка у петлі побачив місцевий мешканець у лісосмузі. За версією правоохоронців, Володимир наклав на себе руки. Слідів насилля чи причетності інших осіб до смерті Володимира експерти не виявили. Володимира Хавалка знайшли за десятки кілометрів від рідного дому. 

На тілі, за твердженням експертів, слідів насильницької смерті не було. Окрім борозни на шиї від мотузки. Інформація про можливу причетність до смерті Володимира сторонніх осіб також не підтвердилась. Справу перекваліфікували зі «зниклий безвісти» в умисне вбивство з позначкою «самогубство».

32-х вже знайшли, 35 ще шукають

95% зниклих безвісти людей вдається розшукати вже протягом першої доби. Про це розповів Дмитро Шворніков, начальник сектору управління карного розшуку ГУ Нацполіції в області.

Тридцять двох людей, які перебували в офіційному розшуку від початку 2021 року, вже знайшли. Ще 35 шукає поліція.

— Колись діяла система, що подавали в розшук не раніше, ніж на третю добу після зникнення, — каже Дмитро Шворніков. — Зараз повідомляють одразу. 95% знаходять протягом першої доби.

Однак на розшук йде чимало ресурсу та бюрократичних дій: той, хто повідомляє про зниклого, повинен прийти до поліції, написати заяву. Одні силовики починають розшук, інші оформляють чимало документів, потрібних для державного розшуку та вносять дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Офіційно зі статистикою, скільки знайшли живими, а скільки померлими, у поліції не ведуть. А от причини, чому люди «зникають», назвали.

— Як правило, це сімейні негаразди, алкоголь, сімейне насильство, боргові чи кредитні зобов’язання, — повідомив Дмитро Шворніков.  

Станом на 5 квітня, дітей з Тернопільщини у розшуковій базі немає. Всіх, хто зникав, знайшли і повернули батькам.  

Що робити, якщо зникли ваші родичі за кордоном

Якщо на території іншої країни зникли ваші родичі, треба звертатись і до поліції України, запевнив Дмитро Шворніков.

— Це можна зробити за місцем проживання чи реєстрації зниклого, — пояснив Сергій Шворніков. – Родичі мають написати заяву. Далі слідчий оголошує його в державний розшук – в Україні.

Особу зниклого перевірять, чи має паспорти, коли і куди виїжджав.

Паралельно родичам варто писати листа до консульства чи посольства країни, де зник чоловік. І вказати, що в поліцію в Україні вже звернулись.

Поліція після перевірки вносить відомості про подію до Єдиного реєстру досудових розслідувань про безвісти відсутнього громадянина. Далі оформляють документи на оголошення його в міжнародний розшук, надаючи всю інформацію про зниклого Інтерполу.

 

Читайте також:

Увага! Безслідно зник батько двох маленьких дітей 30-річний Сергій Штогун

Сказали, що сильно побили і вивезли на авто: шосту добу шукають 30-річного Сергія Штогуна

Дзвонив з Польщі побитий і знесилений, а потім зник: шукають 45-річного тернополянина Івана Сороку
Знайшли тіло 35-річного Володимира Хавалка, якого розшукувала вся Тернопільщина майже два місяці

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (393)
  • Наталья Ткачук

    Та його треба отпиздити добре тоди всядеться
  • Людмила Филоненко

    Обьяснилиб где был, и люди не писали разные догадки.
  • Алла Дробна

    Йде 5 місяць зими,  він з графіку збився...Добре що живий!
  • Людмила Софійчук

    Слава богу! Десь можливо був у родичах після якоїсь депресії
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up