Знесилена йшла три кілометри на тест: жителька Скалата скаржиться на лікарку. Що відповіла медик?

Знесилена йшла три кілометри на тест: жителька Скалата скаржиться на лікарку. Що відповіла медик?
  • Жителька Скалата, яка захворіла на коронавірус, звинувачує медиків у халатності. У соцмережах  вона розповіла, що сімейна лікарка відправила її на лікування вдома через брак місць у стаціонарі та відмовляла в наданні допомоги. 
  • Медик запевняє, що ситуацію висвітлили дещо не так, як було насправді. 
  • Коли сімейний лікар має виїжджати "на дім" та куди скаржитись, якщо маєте претензії до медпрацівників, коментують у НСЗУ.

— На жаль, я захворіла на Сovid. Звернулася до свого сімейного лікаря Бохенок О.І. Результат тестування виявився позитивним, а на рентгені виявили запалення легень. Лікар сказала що місць у лікарні немає, тож призначила лікування вдома (антибіотики і капання). Я знайшла медсестру, яка погодилася проводити мені процедури. Лише одного разу подзвонила до медсестри, яка працює із моїм сімейним лікарем, щоб прийшла вколола. А вона сказала, що не прийде, бо переживає за своїх рідних, — пише у спільноті "Скалат" Галина Кузьо.

У соцмережах журналістка "20 хвилин" написала повідомлення пані Галині з проханням поспілкуватись та прояснити деякі моменти в конфлікті з лікаркою. Але жінка повідомлення не прочитала. Тож усю інформацію беремо з її допису.

Через тиждень жінці стало гірше. Вона розповідає, що знову подзвонила до лікарки.

Відео дня

— Вона не приїхала до мене, сказала міряти сатурацію, пити теплий чай і не панікувати. Після 10 днів антибіотиків я була зовсім виснажена, сил не було... А мені треба було здати повторний мазок (ПЛР-тест — прим. ред.). Я подзвонила до сімейного, пояснила, що йти три кілометри не маю сили і попросила, щоб вона до мене приїхала. Лікар одразу відмовила. Йшли вихідні, за деякий час я знову набрала лікарку, але вона навідріз відмовилася їхати до мене. Мені нічого не залишалося, як помаленьку відправлятися до неї. Було важко, але все ж таки добралася до поліклініки, пішки, — пише жителька Скалата.

Сказали: "Закриваємо лікарняний"

Пані Кузьо скаржиться, що змушена була кілька годин чекати на ПЛР-тест у холодних коридорах, а за весь час хвороби лікарка сама жодного разу так і не поцікавилась її станом. Зрештою, вона вирішила здати необхідні аналізи в приватній лабораторії. Хоча таки пише, що повторний ПЛР-тест здавала в державній амбулаторії.

— Я здала мазки. Тепер чекаю на результати. Всі говорять про важку ситуацію з Сovid. Але ніхто не говорить, як люди з підтвердженим вірусом їдуть в рейсових автобусах, йдуть пішки, контактуючи з іншими людьми для того, щоб хоч якось добитися огляду лікаря і щоб здати мазки. Бо наші лікарі сидять у теплих кабінетах, і їм все одно, як ти себе почуваєш і як ти до них доберешся, щоб здати мазок. Маючи транспорт, вони не спішать їхати до хворого, не беруть жодних аналізів, і навіть коли ти до них приходиш, не хочуть вийти до хворого, бо він ще "позитивний", — скаржиться Галина Кузьо.

Жінка бідкається, що їй хотіли закрити лікарняний, коли вона продовжувала хворіти.  

У лікарки інша позиція 

Сімейна лікарка Ольга Бохенок, яку згадує жінка, на розмову погодилась.

— Сьогодні, 19 квітня, ця ж пацієнтка була у мене на прийомі. Жодного слова: ні позитиву, ні негативу у мій бік не було. Тобто, окрім допису, жодних скарг не було. Я не розпочинала сама обговорювати написане у Фейсбуці, мені не до того, у мене багато пацієнтів, бо на роботі. Я оглянула жінку, призначила їй усе необхідне для лікування. Вона далі продовжує перебувати на лікарняному, — каже сімейна лікарка. 

Ольга Бохенок каже, що звинувачення у її бік безпідставні. Раніше пацієнтка сама категорично відмовлялась від госпіталізації, та й за показами стаціонару не потребувала. А окрім того, вона лише раз звернулась з проханням до медсестри зробити їй укол.

— Жодного разу не було такого, щоб ми відмовляли комусь в тому, щоб прийти і зробити укол. Щодо медсестрички, то теж можу сказати, що ця ситуація насправді була не такою, як її описали. Ніхто нікого не ображав, хоча ми отримали море бруду у свій бік. У дівчини серйозно хворіє батько. У нього онкологічне захворювання. Він після операції повернувся і прийняв хіміотерапію. У той же день вона мала зробити йому укол. Тому чисто по-людськи вона попросилась: "При всій повазі, я не можу вас вколоти, бо я йду до онкохворого батька і не можу ризикувати". І це був єдиний раз, що вона відмовила комусь. Дівчина — професіонал своєї справи. Вона дуже відповідальна працівниця, і вона немало пережила. Це дуже жорстоко по відношенню до неї стільки бруду виливати. Я була свідком цієї розмови. Тим більше, жінка просила до неї прийти увечері, а не в робочий час, — розповідає пані Бохенок.

Здавати ПЛР відмовлялась?

Лікарка також каже, що на прийомі 19 квітня пацієнтці призначили лабораторне обстеження, але вона його не пройшла.

— ЛКК продовжила лікарняний для цієї пацієнтки. Я не розумію, чому в дописі йдеться про те, що лікарняний мали закривати. Я оглядала її, міряла сатурацію, збирала анамнез. Тобто все було, відповідно до протоколів, — переконує лікарка. 

Ольга Бохенок каже, що вся ситуація для неї неприємна, оскільки до допису ніяких претензій від пацієнтки не отримувала.

Хто вирішує, кому в стаціонар

Оскільки в дописі Галина Кузьо йдеться, що вона свою скаргу направила в МОЗ, ми надіслали інформаційний запит у міністерство, аби дізнатися, як розбиратимуться в ситуації. Відповідь наразі очікуємо. 

А за роз'ясненнями щодо норм роботи сімейних лікарів журналісти "20 хвилин" звернулись у пресслужбу НСЗУ. 

Уся інформація про надання допомоги хворим з коронавірусом є у  Наказі МОЗ №722 "Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)".

Відповідно до наказу, пацієнтів із легкою та середньої тяжкості формами захворювання, які не мають показань до госпіталізації, рекомендовано лікувати в амбулаторних умовах. Переводити на амбулаторне лікування також слід одужуючих пацієнтів, які вже не потребують цілодобового нагляду. Рішення стосовно лікування в амбулаторних умовах приймає лікар з надання первинної медичної допомоги після клінічної оцінки стану пацієнта та оцінки безпеки домашнього середовища пацієнта шляхом проведення опитування.

Чи прийде лікар додому

Крім того, як зазначають в НСЗУ, медичні працівники (лікар/медична сестра) здійснюють контроль поточного стану пацієнта і контактних осіб. Вибір методу контролю обирається лікуючим лікарем (наприклад, опитування по телефону, візит за місцем проживання/перебування). Дані моніторингу повинні вносити в Медичну карту амбулаторного хворого або до електронної медичної інформаційної системи.

 

Як тільки ми отримаємо відповідь на інформаційний запит з Міністерства охорони здоров'я  — одразу опублікуємо його. Стежте за новинами на нашому сайті. Редакція готова опублікувати позиції усіх сторін конфлікту. Ми також очікуємо на детальнішу розповідь від пані Галини Кузьо.

 


Читайте також:

Лікарка наполягає, щоб дитина йшла на ПЛР-тест. Чи справді батькам відмовляються відкривати лікарняні

Хворі на COVID, на самоізоляції ви або діти: як, кому і в якому розмірі оплатять лікарняний

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олексій Онишко

    Звільняти цих, ті що остануться получать ліпшу зарплату
  • Леся Савків

    Щасливий той,хто не стикався з цією недугою!
    Жаль і пацієнтку ,бо їй було не просто(найважче морально,мабуть), але і сімейний лікар з 2 тисячами декларантів не поїде до кожного,тай чи повинен їхати???(Наскільки відомо,сім.лікарі і не мають необхідних ЗІЗ ,щоб відвідувати covid -хворих) . Тут питання риторичне! Зараз усі працюють на межі,без вийнятку!
    Завжди потрібно пам‘ятати про власну безпеку,дотримуватися правил карантину,covid нікуди не дівся!!!І в сотий раз подумати,йти в ресторан на д/н,чи ні??? (це як приклад!)Щоб не звинувачувати потім нікого!
    P.S. Не заздрю тим,що лікуються у стаціонарах,але тут великий +,постійний нагляд мед.працівників,і лікування звичайно.
  • Ліда Плющ

    Це непоодинокі випадки
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up