Лікарка наполягає, щоб дитина йшла на ПЛР-тест. Чи справді батькам відмовляються відкривати лікарняні

Лікарка наполягає, щоб дитина йшла на ПЛР-тест. Чи справді батькам відмовляються відкривати лікарняні
  • Якщо хворіють діти, а вам залишити їх ні з ким, бо ви на роботі, — маєте звертатись до педіатра, щоб відкрити лікарняний.
  • Тернопільські батьки скаржаться: навіть якщо ніхто з домашніх не хворіє на ковід, а дитина не була у контакті з хворими, лікарі наполягають пройти тестування на коронавірус. 
  • Чи справді так і є, кому це може бути вигідно, з'ясовували журналісти "20 хвилин". 

Тернополянка Оксана (жінка просила не вказувати, її ім'я відомо редакції — прим. ред.) розповіла журналістам "20 хвилин", що педіатр не захотіла відкрити лікарняний по догляду за дитиною, поки донька не пройде ПЛР-тест у поліклініці.

Чи дадуть лікарняний без тесту?

— У моєї доньки почався нежить, підвищилася температура тіла до 37 градусів. Тому в садок ми вирішили кілька днів не йти. Звернулись до педіатра. Після огляду лікарка сказала, що поки дитина не здасть ПЛР-тест на Гоголя, лікарняний мені не дадуть. Мовляв, таку вказівку отримали від завідувачки поліклініки. Я здивувалась, бо дитина не контактувала з хворими на ковід, і вдома всі інші здорові. Невже, якщо не коронавірус, то інших хвороб, через які діти мають право залишатися вдома, немає? — каже жінка. — Це було в поліклініці на Бамі.

У подруги пані Оксани ситуація схожа. Дитина захворіла, а лікарняний не давали без ПЛР-тесту. Жінки цікавляться: чи обов'язковий тест для того, аби отримати листок тимчасової непрацездатності. Адже поліклініки — не найкраще місце, де хочеться проводити час з малюком. А що якщо там при контакті з іншими хворими дитина може таки підхопити коронавірус? Чи справді у поліклініках міста діє таке негласне правило — відправляти усіх на тестування, запитують тернополянки. 

Відео дня

Немає опису.

Ми вирішили перевірити, чи такі випадки непоодинокі. Тож журналістка "20 хвилин" зранку 13 квітня пішла у міську поліклініку на Федьковича.

Об 11-ї ранку у дворі було небагатолюдно. На дверях оголошення: "ПЛР-тести приймаємо з 09.00". У кабінеті, у якому беруть забір аналізів на коронавірус, двоє тендітних жінок. Вони привітні. Саме робили швидкий тест для 5-річного Володі. Малий з цікавістю спостерігав за діями медиків, і швидкий тест у нього, на щастя, виявився негативним. 

Кількість хворих дітей зменшилась, а тестів — зросла

Про те, кого лікарі мають направляти на тести, говоримо із медичним директором з поліклінічної роботи міської дитячої лікарні Володимиром Кучмою.

 — У порівнянні з минулим місяцем, кількість ПЛР-тестувань у нашій поліклініці збільшилась приблизно у два рази. Приблизно так само, як і кількість швидких тестів, — каже пан Кучма. — Зараз тестуємо ще і дітей, які були в контакті з хворими, а ще — тих, які йдуть на стаціонарне лікування в медичні заклади. За цифрами виходить більше. Загалом же кількість хворих зменшилась.  

Станом на 13 квітня, на самоізоляції перебувають 227 дітей. У 41 дитини коронавірус підтвердили. Тиждень тому, 6 квітня, на ізоляції було 273 дитини, 53 з них хворі. 

Немає опису.

Спочатку швидкий тест. Якщо є питання — на ПЛР

— Чи є потреба в тесті на коронавірус, — вирішує лікар. Саме він визначає, чи є у дитини ознаки коронавірусної інфекції. Малюку можуть зробити "швидкий" тест. Якщо результат позитивний, і є клініка — далі проводиться лікування. Якщо дитина контактна, клініки немає, зробили швидкий тест, а він позитивний, наступного дня її направляють на ПЛР-тест. Аби переконатись в правильності результату.

Є ще один варіант: швидкий тест негативний, але батьки хочуть переконатись, що дитина все ж здорова, вони мають право звертатись з проханням направити на ПЛР. 

— Тести виконуємо людям без обмежень. Але якщо за нього не платять батьки — це не означає, що він безкоштовний. За нього платить держава. І кожен тест обходиться в 900 гривень. Тому зловживати цим теж не потрібно. Лікарі знають, щоб без потреби людину на тест ніхто не направить, — запевняє Володимир Кучма. 

За лютий 2021 року в поліклінічному відділені зробили 122 ПЛР-тестів та 65 швидких тестів. У березні 2021 року — 358 ПЛР-тестів та 164 швидких. За 13 днів квітня 2021 року зробили 172 тести.

Коли батькам дають лікарняні

Порядок видачі листків непрацездатності у зв’язку з доглядом за хворим членом сім’ї або хворою дитиною врегульовано розділом 3 наказу Міністерства охорони здоров’я України "Про затвердження Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян" від 13.11.2001 № 455 (далі – Інструкція № 455). Для догляду за хворою дитиною листок непрацездатності видається лікуючим лікарем одному із працюючих членів сім’ї або іншій працюючій особі, яка фактично здійснює догляд (п. 3.1 Інструкції № 455).

Детальніше про це читайте у матеріалі: Хворі на COVID, на самоізоляції ви або діти: як, кому і в якому розмірі оплатять лікарняний

Як розповідає заступник головного лікаря з експертизи Тернопільської міської дитячої лікарні Валентина Шніцар, листок непрацездатнсті по догляду за хворою дитиною, відповідно до Інструкції, видається після особистого огляду лікуючого лікаря. Він має дати обгрунтування видачі листка непрацездатності.

 — Це означає, що лікар на прийомі збирає анамнез, скарги, згідно з Інструкцією. Якщо є підозри з анамнезом — проводиться швидкий тест або ПЛР-тест на ковід, — говорить пані Шніцар. — Якщо є контакт із хворими родичами, контакт в організованому колективі або інші підозри — тоді направляють на тест. Якщо таких підозр немає, немає контактів, епідеміологічної загрози — на ПЛР-тест направляти не повинні. 

Куди звертатись, якщо маєте претензії

Валентина Шніцар каже, що якщо катаральних явищ, які передбачають можливість захворювання на коронавірус немає, а дитину відправляють на тест — ці дії неправомірні.

— Про правомірність дій лікаря потрібно говорити безпосередньо з ним в кожному з випадків. Тому що ми не можемо знати, які в лікаря були підстави, щоб відправити дитину на тест. Але вказівки, що кожен листок непрацездатності має видаватись після ПЛР-тесту, немає, — переконує пані Шніцар. — Якщо ви сумніваєтесь в компетентності дій педіатра — можете звертатись до керівника підрозділу: завідувача відділення. Якщо і він наполягає на тому, щоб безпідставно проходити тестування, можна звертатися зі скаргою до центрального поліклінічного відділення, що на вулиці Федьковича.

А у вас були проблеми з отриманням листків непрацездатності? Пишіть від повідь у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Оля Білинська

    Це безглуздо, але педіатрам, напевно, є така вказівка або перестраховуються. Лікарняний - це офіційний факт якогось захворювання. А зараз з тою короною і панікою навколо неї всі просто перелякані і бояться відповідальності. В лікарню кладуть тільки з тестами. Всіх.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up